Tgrt Haber

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Beyaz Saray’da! Biden ile görüşmede dikkat çeken mesajlar

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Anadolu Ajansı
22 Aralık 2022 05:51 - Güncelleme : 22 Aralık 2022 06:25

Ukrayna lideri Zelenski savaşın başından bu yana ilk yurt dışı ziyaretini ABD’ye gerçekleştirdi. Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden ile görüşen Zelenski daha sonra ABD Kongresinde konuştu. Konuşmasında sık sık ‘demokrasi’ vurgusu yapan Zelenski, Rusya’ya daha sert yaptırımların uygulanması çağrısında bulunurken Biden ise Ukrayna’ya yapılan yardımları hatırlattı ve “yanında olacağız” dedi.

Rusya ile Ukrayna arasında süren savaş 24 Şubat’tan bu yana devam ediyor. Savaşın sürdüğü bugüne kadar Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski​ ilk yurt dışı ziyaretini ABD’ye gerçekleştirdi. ABD’nin başkenti Washington’a gelen Zelenski, ABD​ Başkanı Bidenve eşi Jill Biden ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. Ukrayna lideri savaş boyunca giydiği Ukrayna armalı haki renkteki kıyafetle ziyaretini tamamladı. Oval Ofis’te basına açık bir konuşma yapan Biden “Bu ziyareti gerçekleştirdiğim için çok mutluyum” dedi ve Ukrayna’ya yapılan destekleri sürdüreceğini dile getirdi.

ZELENSKİ’DEN BIDEN’A MADALYA

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’ya karşı kış mevsimini silah olarak kullandığını ifade eden Biden “Bu yılın kişisi sizsiniz” diyerek Time dergisinin Zelenski’yi “Yılın kişisi” seçmesine referans verdi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise ABD’ye daha önce gelmek istediğini ancak ülkesindeki “zor durumdan” dolayı bunun mümkün olmadığını şimdi ise “ABD sayesinde durumun kontrol altında olduğunu” söyledi. Biden'a desteklerinden ötürü teşekkür eden Zelenski, Ukrayna halkı adına Amerikalılara ve Kongreye özel olarak teşekkür etti.

BIDEN: DESTEĞİMİZ SÜRECEK

Toplantıda Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin​'in Ukrayna'daki kritik altyapıları hedef alarak savaşı daha da tırmandırdığını söyledi. ABD'nin bugüne kadar Ukrayna'ya verdiği yardımları özetleyen Biden, ülkesinin Ukrayna'ya yardım sağlamaya devam edeceğini kaydetti. ABD'nin neden Ukrayna'nın ihtiyaçlarını tek seferde karşılamadığına ilişkin soruya cevap veren Biden, ABD'nin şu ana kadar Ukrayna'ya 20 milyar doları aşkın askeri yardım yaptığını, Patriot gibi gelişmiş hava savunma sistemlerinden füze ve roket sistemlerine kadar birçok silah verdiğini anlattı. Biden, Zelenski'ye dönerek, "Sayın Başkan endişelenmenize gerek yok. Ukrayna orada durduğu sürece biz Ukrayna'nın yanında olacağız." dedi.

PATRIOTLAR GERİLİMİ ARTIRIR MI?

Rusya-Ukrayna savaşının adil bir şekilde bitmesinin yolunun ne olduğu sorusuna ise Biden, Putin'in askerlerine çekilme emri vermesi ile bu savaşın bitebileceği ancak bunun şu anda olmasını beklemediği cevabını verdi. Biden, "Peki ne olacak? Bugün konuştuğumuz şey, Ukrayna'nın savaşta başarılı olması için yardım etmeye devam edeceğiz. Savaş sahasında bizim, Avrupalı müttefiklerimiz ve diğerlerinin yardımı ile başarılı olabilirler. Dolayısıyla Başkan Zelenski Ruslarla konuşmaya hazır olduğunda o zaman da başarılı olacak çünkü savaşı kazanmış olacak." dedi.
ABD'nin Patriothava savunma sistemlerini Ukrayna'ya vermesinin Rusya ile gerilimi artırma olasılığını nasıl hesapladığına ilişkin soru üzerine Biden, bu silahın sadece savunma amaçlı olduğunu ve gerilimi tırmandıracak bir kabiliyet olmadığını dile getirdi

https://twitter.com/POTUS/status/1605706735297101829

AYAKTA DAKİKALARCA ALKIŞLANDI

İkili görüşmenin ardından Zelenski, ABD Kongresinde Cumhuriyetçiler ve Demokratların ortak katıldığı bir oturumda Kongre üyelerine hitap etti. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin başkanlığındaki oturumda, Kongre üyeleri Zelenski’yi uzun süre ayakta alkışlayarak karşıladı.

ZELENSKİ: RUSYA’YI GERİ PÜSKÜRTTÜK

Zelenski tüm dünyanın zihninde Rusya’ya galip geldiklerini ifade ederken "Tüm kasvetli manzaraya rağmen Ukrayna düşmedi. Ukrayna yaşıyor ve (Rusya’yı) geri püskürtüyor." diye konuştu. ABD'lilerin ve Avrupalıların da bu savaşta bir zafer elde ettiklerini aktaran Zelenski, "İşte bu nedenle Avrupalılar şu an her zamankinden daha güçlü." ifadelerini kullandı.  Ukrayna Devlet Başkanı, gelecek yılın hem Ukrayna hem de ABD için "dönüm noktası” olacağını ifade ederek, Ukrayna’nın cesareti ve ABD’nin kararlılığına vurgu yaptı.

HİTLER’E KARŞI MÜCADELE VEREN ABD ASKERİNE BENZETTİ

Rusya’nın mayıstan bu yana Bahmut’a durmaksızın saldırılar gerçekleştirdiğini anlatan Zelenski, geçen yıl 70 bin sivilin yaşadığı bu şehirde artık çok az sayıda sivilin kaldığını söyledi. Zelenski, Rusya’nın askeri mühimmat ve cephane konusunda kendilerinden önde ancak Ukrayna savunma güçlerinin hala ayakta olduğuna dikkati çekti. Ukraynalı askerlerin mücadelesini 1944’te Hitler’e karşı mücadele veren Amerikan askerlerine benzeten Zelenski, "Ukrayna asla teslim olmayacak." dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Beyaz Saray’da! Biden ile görüşmede dikkat çeken mesajlar

İRAN VE RUSYA’YI ‘TERÖR DEVLETİ’ OLMAKLA SUÇLADI

Kendilerine verilen mühimmat desteğinin önemli ancak yeterli olmadığını belirten Zelenski, sözlerini şöyle sürdürdü:

Rusya bu soykırım politikasında kendisine bir müttefik buldu: İran. İran Rusya'ya altyapımızı tehdit eden yüzlerce öldürücü dron gönderdi. Böylece bir terörist diğerini bulmuş oldu. Diğer müttefiklerimize saldırmaları ise an meselesi. Onları şimdi durduramazsak… Bunu yapmalıyız.

Ukrayna’nın hiçbir zaman kendileri yerine Amerikan askerlerinin Ukrayna topraklarında savaşmalarını talep etmediğini dile getiren Zelenski, Ukraynalı askerlerin Amerikan tank ve uçaklarını mükemmel şekilde kullanabileceklerini kaydetti.

“PARANIZ DEMOKRASİYE YATIRIM”

Ukrayna Devlet Başkanı, ülkesine yapılan finansal destek için de teşekkür ederek, "Paranız sadaka değil, küresel güvenlik ve demokrasiye yapılan bir yatırımdır.” diye konuştu. Rusya'yı "terör devleti" şeklinde tanımlayan Zelenski, bu ülkeden barışa yönelik adımlar beklemenin naiflik olacağını, Rusların kendilerinin de Kremlin tarafından zehirlendiğini, Rusya’nın yaptıklarının bedelini ödemesi gerektiğini ifade etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Beyaz Saray’da! Biden ile görüşmede dikkat çeken mesajlar

RUSYA’YA YAPTIRIM ÇAĞRISINI YİNELEDİ

Zelenski, Ukrayna’nın 10 maddelik barış formülü tekliflerini Başkan Joe Biden ile görüştüklerini kaydederek, "Bunları ortak güvenliğimizi önümüzdeki on yıllar boyunca garanti altına almak için uygulamalıyız." dedi. Bu kapsamda bir barış zirvesi düzenlenmesi teklifinde bulunduklarını belirten Zelenski, önerdikleri barış inisiyatifini Biden’ın da desteklemesinden memnuniyet duyduğunu aktardı. Konuşmasında sık sık "demokrasi" vurgusu yapan Zelenskiy, Rusya’ya daha sert yaptırımların uygulanması çağrısında bulundu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...