Tgrt Haber

Zelenski'den müzakere yorumu: Sinyal var, sonuç yok

01 Mart 2022 02:35 - Güncelleme : 01 Mart 2022 06:02
Rusya ile Ukrayna arasındaki ateşkes müzakerelerinin ikinci ayağı Belarus-Polonya sınırında yapılacak.

Rusya-Ukrayna savaşında silahların susturulması için masaya oturan iki ülkenin yetkilileri, Belarus sınırında müzakere gerçekleştirdi. Yaklaşık 6 saat süren müzakerelerin ardından taraflar ateşkes sağlanması için yakın zamanda yeniden bir araya gelme konusunda anlaşmaya varırken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski görüşmelerden istedikleri sonucun çıkmadığını söyledi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki ateşkes müzakerelerinin ikinci ayağı Belarus-Polonya sınırında yapılacak.

Altıncı gününe girilen Rusya-Ukrayna savaşında bir yandan çatışmalar sürerken bir yandan da ateşkes müzakereleri yürütülüyor. Belarus sınırında ateşkes için bir araya gelen iki ülkenin yetkilileri, karşılıklı taleplerini birbirlerine iletti. 6 saat süren görüşmeler sonrası taraflar yeniden bir araya gelme konusunda mutabık kalsa da söz konusu müzakere Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'yi yeteri kadar memnun etmiş değil.

Rusya-Ukrayna müzakerelerini değerlendiren Ukrayna lideri Zelenski, görüşmede birtakım olumlu sinyaller olduğunu söylemesine rağmen istedikleri sonucun çıkmadığını belirtti.

Müzakereler sonrası ulusa sesleniş konuşması yapan Vladimir Zelenski, Rus güçlerinin Harkiv şehrini roketlerle yoğun bir şekilde bombaladığını belirterek “Bu, açıkça savaş suçudur. Barışçıl bir şehir, barışçıl yerleşim alanları, tek bir askeri tesis yok. Düzinelerce görgü tanığı kaydı bunun hatalı yaylım ateşi değil, kasıtlı bir yıkım olduğunu kanıtlıyor” ifadelerini kullandı.

Rusların nereye ateş ettiğini bildiğini dile getiren Zelenskiy, “Bu, tüm uluslararası konvansiyonların ihlalidir. Bu suç için kesinlikle bir uluslararası mahkeme kurulacak” dedi.

DAHA SERT YAPTIRIM ÇAĞRISI

Rusya’nın Ukrayna’ya 5 gün içinde 56 füze saldırısı gerçekleştirdiğini, 113 seyir füzesi gönderdiğini kaydeden Zelenskiy, Rusya’nın ekonomik olarak yok edilmesini, insanlığın kendini savunmasını bildiğini göstermesini istedi. Zelenskiy, “Rusya tüm sözleşmeleri ihlal etti, kimse bunu asla affetmeyecek” şeklinde konuştu.

Sivillere saldıran bir ülkenin Birleşmiş Milletler üyesi olamayacağını vurgulayan Zelenskiy; Rus roketleri, uçakları ve helikopterlerine dünyadaki bütün limanların, kanalların ve havaalanlarının kapatılması çağrısında bulundu. Zelenskiy, Rusya’nın enerji kaynaklarının ihracatından yüz milyarlarca dolar kazanmaması gerektiğini söyledi.

MÜZAKERELERDE İSTENİLEN SONUÇ ÇIKMADI

Başkent Kiev’e sadece bir gün içinde 3 roket saldırısı düzenlendiğini bildiren Zelenskiy, Rus sabotaj güçlerinin şehrin elektriğini kesmeyi planladığını belirtti.

Rusya ile Ukrayna heyetlerinin müzakereleri esnasında aynı anda Ukrayna’nın bombalandığına dikkati çeken Zelenskiy, müzakereler konusunda, “Henüz bizim istediğimiz bir sonuç yok. Rusya kendi pozisyonunu açıkladı. Savaşı bitirmek için bizden karşı maddeler duydular. Bazı sinyaller aldık” diye görüş belirtti.

Zelenskiy, Ukrayna heyetinin Kiev’e döndüğünde analizler yapacaklarını ve ikinci tur müzakerelerin nasıl geçeceğine karar vereceklerini dile getirdi.

Ayrıca Zelenskiy, Ukrayna’nın Avrupa Birliğine girmesi için başvuru dilekçesini imzaladığını ve resmen kayda geçildiğini belirterek bu anı, 30 yıldır beklediklerini sözlerine ekledi.

BELARUS SINIRINDA 6 SAATLİK GÖRÜŞME

Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili iki ülkenin heyetleri, pazartesi günü Belarus sınırında ateşkes görüşmeleri yürüttü. Gomel bölgesinde gerçekleştirilen ve yaklaşık 6 saat süren müzakerelerin ardından taraflar 'ortak bildiriye kadar hiçbir ayrıntının paylaşılmaması' konusunda anlaşırken, ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda da anlaşmaya vardı.

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...