Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Türk gemisinin önünde ‘tahıl koridoru' mesajı verdi: Biz hazırız, sinyal bekliyoruz
Son dakika haberi: İstanbul’da kurulan tahıl koridoruna ilişkin Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’den açıklama geldi. Zelenski, ülkesinin sevkiyata hazır olduğunu ifade ederken, “BM ve Türkiye’den sevkiyat için sinyal bekleniyor” dedi.
Türkiye’nin yoğun diplomasi trafiği ile küresel çaptaki ‘tahıl krizi’ İstanbul’da çözüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Rusya, Ukrayna ve BM temsilcileri Dolmabahçe’de ortak mutabakat metnine imza atarak tahıl koridorunun yolunu açtı. Gözler Ukrayna’dan çıkacak olan sevkiyata çevrilirken Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Odessa kentindeki limanı beraberindeki heyet ile ziyaret etti.
ZELENSKİ: SEVKİYAT HAZIR, SİNYAL BEKLENİYOR
Burada açıklamalarda bulunan Zelenski, tahıl sevkiyatının hazır olduğunu ve Türkiye ve BM’den gelecek olan sinyali beklediklerini ifade etti. Ukrayna lider ayrıca; Ukrayna'nın dünya gıda güvenliğinin garantörü olmaya devam etmesinin önemli olduğunu kaydetti.
Ukrayna Devlet Başkanı, bölgede yaptığı incemele ve görüşmelere dair fotoğrafları da Facebook hesabından paylaştı.
KOORDİNASYON MERKEZİ NASIL İŞLEYECEK?
İstanbul Levent’teki Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde oluşturulan ‘Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin açılışı dün gerçekleştirildi. Burada görev alan Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri ile sohbet ederek bilgi alan Akar, tören öncesi Rusya ve Ukrayna temsilcilerinin çalışma odalarına ziyarette bulundu.
TÜM SÜREÇ BU MERKEZDEN YÜRÜTÜLECEK
MKM’de Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM’den 5’er yetkili görev yapacak. 20 kişilik grubun başında ise bir Türk amirali bulunacak. 24 Şubat’tan bu yana savaş halinde olan Rusya ve Ukrayna’nın yetkilileri, tahıl koridoruna ilişkin süreci aynı odada kurulan merkezden birlikte gözlemleyecekler.
ASKERİ UNSURLAR KORİDORA YAKLAŞAMAYACAK
MKM, olası provokasyonları önlemek için belirlenen gıda koridoruna askeri gemi, uçak ya da insansız hava araçlarının yaklaşmasını da önleyecek. Bu askeri unsurların ne kadarlık bir mesafede bulunabileceklerine de MKM karar verecek. Hiçbir taraf merkezi onayı olmadan bu bölgeye askeri unsur sokamayacak. Akar’ın verdiği bilgiye göre, Ukrayna limanlarından çıkan gemilerin yükü ve başka malzeme taşıyıp taşımadıkları, personelin belgelere uygunluğu hem yükleme anından hem de Türk limanlarına varışlarında, boğazı geçmeden önce uygun bir noktada Müşterek Denetim Timi tarafından denetlenecek.
GÖREV SÜRESİ 120 GÜN
Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin kurulmasına yol açan tahıl koridoru anlaşmasının geçerliliği 120 gün olarak belirlendi. Dolayısıyla MKM’nin de ilk aşamada 120 gün görev yapması öngörülüyor. Ancak taraflardan herhangi bir başvuru gelmemesi durumunda, görev süresi otomatik olarak 120 gün daha sürecek. Ukrayna’nın gemi ve silolarında 25 milyon tondan fazla tahıl ürünü olması, Rusya’nın da yıl sonuna kadar 50 milyon ton ihraç etmeyi planlıyor olması, anlaşmanın 120 günden daha uzun sürmesini gerektiriyor.
EKONOMİK OLARAK AJANTAJ SAĞLAYABİLİR
Savaş ortamında gerçekleştirilen bu planın güvenlik esaslı işleyecek olması, denetim aşamalarının da yer alması gemi trafiğinin daha yavaş olması sonucunu getireceği değerlendiriliyor. Ankara’da yapılan değerlendirmeler, ilk 120 günde sürecin işleyişine ilişkin ciddi müdahaleler olmaması durumunda tarafların otomatik olarak uzatmayı tercih edeceğine işaret ediyor. Her iki ülkenin ihracatını sorunsuz yapması ekonomik olarak da avantajlarına olacağı değerlendiriliyor.