Tgrt Haber

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rus füzelerine gökyüzü kapatılsın

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
01 Mart 2022 12:09 - Güncelleme : 01 Mart 2022 16:17

Son dakika... Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Avrupa Parlamentosu'da tarihi bir konuşma yaptı. Ayakta alkışlanan Zelenskiy'nin konuşması tercümanları ağlattı. Zelenskiy, Avrupa Birliği'ne üyelik çağrısını yineledi ve Rusya'nın çocukları hedef aldığını söyledi.

Zelenskiy, 5 günde Ukrayna'ya atılan füzelerin sayısı açıkladı ve yeni bir çağrıda bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları altıncı gününde devam ederken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus füzeleri için gökyüzünün tamamen kapatılması gerektiğini söyledi. Ardından Avrupa Parlamentosu'na görüntülü bir şekilde katılarak hitap eden Zelenskiy, konuşmasının ardından uzun bir süre ayakta alkışlandı. 

Zelenskiy, "Rus füzeleri, uçakları ve helikopterleri için gökyüzünün tamamen kapatılması gerek. 5 günde Ukrayna’ya 56 füze saldırısı yapıldı, 113 seyir füzesi fırlatıldı." ifadelerini kullanmış bir cevap alamamıştı. Avrupa Parlamentosu'nda çağrılarını yineledi. 

Ukrayna'nın ikinci büyük kenti Harkov'da çatışmaların sürdüğünü belirten Zelenskiy, "Füzelerle, bombalarla, toplarla silahlanan kötülük derhal durdurulmalı, ekonomik olarak mahvedilmeli." demesinin ardından Parlamento'da Rusya'nın sivilleri hedef alarak savaş suçu işlediğinin altını çizdi.

''ŞİMDİ GERÇEKLERİ KONUŞACAĞIZ''

Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarına ilişkin Avrupa Parlamentosu'na hitabı sırasında herhangi bir yazılı metin okumayacağını belirtti ve ''Şimdi gerçekleri konuşacağız'' diyerek konuşmasına şu sözlerle devam etti:

''Son günlerde herkesin verdiği desteğe minnettarım. 5 gündür Rusya'nın işgali altındayız Şu an konuşmamı yazılı bir metinden okumuyorum şimdi biz gerçekleri konuşuyoruz. Her gün gerçek insanlar hayatını özgürlükleri için ölüyor Bu irade olduğu sürece her zorluğu ve herkesi alt edebiliriz. Ukrayna, kendisine eşit davranılması için en iyi insanlarını feda ediyor.''

''ÖLEN ÇOCUKLAR ASKERİ NOKTALARDA MIYDI?''

"Harkov’da vurulan meydanda insanlar toplanıyordu. O meydanı 2 roket vurdu. Topraklarımız için savaşıyoruz. Biz Ukraynalıyız, güçlüyüz. Çocuklarımızın yaşamasını istiyoruz. Dün 16 çocuk öldü. Rusya Devlet Başkanı askeri operasyon diyor. Bu ölen çocuklar askeri noktalarda mı çalışıyordu"

''Harkiv insanların barış içinde yaşadığı bir üniversite şehri ve avrupa'nın en büyük meydanına sahip ve bu meydanın adı özgürlük meydanı. Bu meydanda siviller katledildi.''

''Ukrayna çocuklarının hayatını korumak istiyor, bu en temel hak. Putin askeri altyapıları vurduğunu iddia ediyor ama aslında çocukları ve sivilleri katlediyor.''

''Haklarımızı ve özgürlüklerimizi korumak için hayatta kalmak için savaşıyoruz. Avrupa'nın eşit haklara sahip bireyleri olmak için de bugün savaşıyoruz. Rusya ukraynalı çocukları hedef alıyor.''

''AB'nin desteği olmazsa ukrayna yalnız kalacak. Biz direncimizi ve gücümüzü gösterdik siz de arkamızda olduğunuzu ve gerçekten avrupa'nın değerlerine sahip çıktığınızı gösterin.''

''Kimse direncimizi kıramayacak.''

Ukrayna Devlet Başkanı'nın konuşması ayakta alkışlanırken, tercümanların gözyaşlarını tutamadığı görüldü.  

UKRAYNA'NIN AB ÜYELİĞİNE AP'DEN DESTEK

Öte yandan AP Başkanı Roberta Metsola, oturumun açılışında yaptığı konuşmada, parlamento adına Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını en kuvvetli şekilde kınadığını bildirdi.

Avrupa'nın varoluşsal tehdit altında olduğunu belirten Metsola, Uluslararası Ceza Mahkemesinin savaş suçları soruşturmasını desteklediklerini, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ve (Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr) Lukaşenko'yu sorumlu tuttuklarını söyledi.

Metsola, Ukrayna'nın AB perspektifini desteklediklerini, AB üyelik başvurusu için çalışacaklarını bildirdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...