Tgrt Haber

Zelenskiy'den Rusya'ya soykırım suçlaması: Kaçırılan on binlerce çocuğa ne oldu? 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: Anadolu Ajansı
19 Eylül 2023 23:40 - Güncelleme : 19 Eylül 2023 23:58
Zelenskiy'den Rusya'ya soykırım suçlaması: Kaçırılan on binlerce çocuğa ne oldu? 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik binlerce çocuğu kaçırarak ülkeye gönderdiğini iddia etti. Ailelerinden koparılan çocukların akıbetinin bilinmediğini dile getiren Zelenskiy, bu olayı "açıkça bir soykırım" olarak nitelendirdi. 

Ukrayna​ Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy​, ABD’nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 78’inci Genel Kurulu’nda kritik açıklamalarda bulundu. 

Zelenskiy, konuşmasına nükleer silahların durumu hakkında konuşarak başladı. Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından birçok ülkenin Rusya​'nın nükleer silah programına izin verdiğini belirterek, "Ukrayna, dünyanın üçüncü en büyük nükleer cephaneliğinden vazgeçti ve dünya, bu gücün koruyucusunun Rusya olmasına karar verdi. Ancak 1990'ların sonlarında nükleer silahsızlanmanın en çok Rusya tarafından hak edildiği ortaya çıktı" dedi.

Rusya'nın hala nükleer kaynaklara sahip olduğunu ve nükleer silahlara sahip olmaya "hakkı olmadığını" vurgulayan Zelenskiy, "Teröristlerin nükleer silahlara sahip olma hakkı olamaz" ifadelerini kullandı.  

“RUSYA GIDAYI SİLAH OLARAK KULLANIYOR”

Rusya’nın gıda gibi alanları da silah olarak kullandığını öne süren Zelenskiy, "Rusya pek çok şeyi silah olarak kullanıyor ve bunu sadece bize karşı değil tüm ülkelere karşı kullanıyor. Rusya, işgal altındaki toprakların bir kısmının tanınması karşılığında dünya pazarındaki gıda krizini kullanarak gıda konusunu silah olarak kullanmaya çalışıyor. Gıda, enerji ve birçok şeyin silah olarak kullanılmasını engelleyen bir kısıtlama bulunmuyor” dedi.  

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy,

5 ÜLKEYE BİRDEN ELEŞTİRİ 

Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından Ukrayna, tahılını alternatif yollarla Avrupa ve dünya pazarlarına sunmaya çalıştığını söyleyen Zelenskiy, Polonya, Macaristan, Slovakya ve Hırvatistan gibi bazı ülkelerin Ukrayna'ya uyguladığı tahıl sevkiyatı kısıtlamalarını eleştirerek, “Ukrayna, Karadeniz'de geçici bir ihracat koridoru açtı. Ancak şu anda bazı Avrupa ülkeleri bu dayanışmayı baltalıyorlar ve politik tiyatro oluşturarak tohumdan bir gerilim filmi çıkarmaya çalışıyorlar" diye konuştu. 

'RUSYA 10 YILDA BİR YENİ SAVAŞLAR ÇIKARIYOR'

Rusya’nın sadece Ukrayna değil birçok ülkeyi bölmeye ve bu ülkelerde karmaşalar çıkarmaya devam ettiğini savunan Zelenskiy, "Rusya 10 yılda bir yeni savaşlar çıkarıyor. Moldova ve Gürcistan topraklarının bir kısmı işgal altında. Rusya, Suriye’yi harabeye çevirdi. Rusya adeta Belarus’u yutmuş, Kazakistan ve Baltık ülkelerini tehdit etmeye devam ediyor” dedi.

"BU BİR SOYKIRIMDIR"

Rusya Ukraynalı çocukları kaçırdığını aktaran Zelenskiy, "Rusya tarafından kaçırıldığını bildiğimiz on binlerce çocuk var. Çocukları evlerine döndürmeye çalışıyoruz ama zaman geçiyor. Onlara ne olacak? Rusya’da çocuklara Ukrayna'dan nefret etmeleri öğretiliyor ve aileleriyle tüm bağları koparılıyor. Bu açıkça bir soykırımdır" ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...