Zengezur koridoru neresi, neden önemli? Tarihi önemi nedir?
Ermenistan'ın Eylül 2020'de Azerbaycan topraklarına yönelik saldırılarıyla başlayan İkinci Karabağ Savaşı'nda ağır hezimet alması sonucu 10 Kasım 2020'de ateşkes anlaşması imzalanmıştı. İlgili anlaşmanın 9. maddesine göre Ermenistan tarafından açılması gereken 'Zengezur Koridoru ve Nahçıvan Koridoru'nda herhangi bir adım atmamıştı. Önceki başlayan çatışmalarda SİHA ve topçu atışlarıyla 100'den fazla askerini kaybeden Ermenistan, kritik koridoru Azerbaycan kontrolüne bırakmak durumunda kaldı. İşte Ermenistan'ın yaklaşık iki yıl boyunca ayak sürüdüğü, Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan bağlantı kuracak tarihi önemdeki Zengezur koridoruyla ilgili ayrıntılar...
İki yıl önce yaptığı hatayı tekrarlayarak Azerbaycan sınırında provokasyona girişen Ermenistan, Azerbaycan'ın SİHA ve topçu atışlarıyla hezimet yaşadı. İkinci Karabağ Savaşı'nda aldığı mağlubiyetle ateşkes imzalayan ve birçok yeri Azerbaycan'a bırakmak durumunda kalan Ermenistan, anlaşmanın 9. maddesine göre açılması gereken 'Zengezur Koridoru'nu, Azerbaycan kontrolüne bırakmak zorunda kaldı.
Azerbaycan-Türkiye ile Nahcivan-Azerbaycan arasında doğrudan kara yolu bağlantısı kuracak olan koridor, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu yıllardan bu yana ön planda olan çok önemli bir güzergah olarak dikkat çekiyor. Türkiye ile Sovyet Rusya arasında 1921'de imzalanan Moskova Antlaşması'nın önemli maddelerinden biri olan Zengezur, 2020'deki İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan tarafından kazanılmasının ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkes antlaşmasının 9. maddesi gereğince Azerbaycan ile eksklav parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bağlantıyı kuracak olan koridordur.
ERMENİSTAN KONTROLÜ KAYBEDECEK
Paşinyan'ın hezimet sonrası imzalamak durumunda kaldığı anlaşmayla birlikte, Ermenistan’a jeopolitik kuşatmadan çıkış yolu sunan Zengezur Koridoru, Ermenistan'ın kontrolünden çıkmış olacak.
TÜRK DÜNYASIYLA DOĞRUDAN BAĞLANTI
Zengezur Koridoru veya Nahçıvan Koridoru'nun açılmasıyla birlikte, Türk devletleriyle iş birliği ve ticaret artacak, Orta Asya’ya doğrudan bağlantı oluşacak. Tarihi İpek Yolu'nun canlanmasını sağlayacak ve bölgesel barışı ve iş birliği ortamını güçlendirecek.