Tgrt Haber

Zihin okuyabilen bilgisayar sayesinde yeniden konuşabildi! Gözyaşları sel oldu

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Tgrthaber.com / Çeviri
15 Ağustos 2024 10:52 - Güncelleme : 15 Ağustos 2024 11:21
Zihin okuyabilen bilgisayar sayesinde yeniden konuşabildi! Gözyaşları sel oldu

Nörolojik rahatsızlığı olan Casey Harrell, beyin aktivitesini yüksek sesle okunan metne dönüştüren bir bilgisayar sayesinde yeniden iletişim kurabilmeye başladı. 4 senedir bir tür nöron hastalığı nedeniyle konuşabilme yetisini kaybeden Harrell'in yeniden iletişim kurmaya başladığı anlarda gözyaşları sel oldu.

Casey Harrell'e 2020 yılında amiyotrofik lateral skleroz (ALS, bir tür motor nöron hastalığı) teşhisi kondu. İlk olarak doktorlar, kas seğirmesi hastalığının kendiliğinden geçebileceğini düşündüler. Ama Casey'e Lyme hastalığı için yapılan test pozitif çıktı. Bu hastalık, ALS​'nin erken belirtilerini taklit edebiliyor fakat nörologlar aksama ve kramplarının kas kaybına yol açan hastalıktan kaynaklandığını fark ettiler.

Zihin okuyabilen bilgisayar sayesinde yeniden konuşabildi! Gözyaşları sel oldu - 1. Resim

ALS NEDENİYLE KONUŞAMAMAYA BAŞLADI

Zamanla Casey'in durumu kötüleşti, artık ayakta duramadığı için özel bir sandalye kullanmaya başladı. Yürüme yeteneğini kaybeden Casey, zamanla konuşamamaya başladı. 

Zihin okuyabilen bilgisayar sayesinde yeniden konuşabildi! Gözyaşları sel oldu - 2. Resim

KENDİ SESİ GİBİ DUYULUYOR

Bilim insanları Casey için konuşmaya çalıştığında beyin sinyallerini yorumlayabilen yeni bir beyin-bilgisayar arayüzü geliştirdiler. Daha sonra bunları, makine tarafından yüzde 97 doğrulukla yüksek sesle 'konuşulan' metne dönüştürüyor. Artık konuşmaya çalıştığında, ekranda sadece kelimeler görünmüyor, aynı zamanda kendisi gibi duyuluyor.

Zihin okuyabilen bilgisayar sayesinde yeniden konuşabildi! Gözyaşları sel oldu - 3. Resim

BİLGİSAYAR SAYESİNDE YENİDEN HAYATA TUTUNDU

Beynine sensörler yerleştirilen Casey, iletişim kuramamanın çok sinir ve moral bozucu olduğunu bu yüzden kendini yalnız ve sıkışmış hissettiğini dile getirdi. Bu teknoloji sayesinde hayata ve topluma yeniden döndüğünü söyleyen Carey, ilk sesini duyurmaya başladığı anların ise oldukça duygusal olduğunu ifade etti.  

Zihin okuyabilen bilgisayar sayesinde yeniden konuşabildi! Gözyaşları sel oldu - 4. Resim

Araştırmayı yöneten nörobilimci Dr. Sergey Stavisky de o anları, "Ağlamaya başladı, ben ağlamaya başladım, ailesi ağlamaya başladı" diyerek anlattı.

Kaynak: Tgrthaber.com / Çeviri
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...