Tgrt Haber
Kademeli emeklilik için miting yaptılar: "2000 sonrası SGK'liye emeklilik gelsin"

EYT'den faydalanamayan 1999 sonrası sigortalı çalışanlar emekli olabilmek için hükümete seslerini duyurmak amacıyla miting yaptı.  Kartal'da, Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) üyeleri "1999 Sonrası Sigortalılar İçin Adalet Mitingi"ne siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve çalışanlar taleplerini dile getirmeye çalıştı.

Emeklilik bekleyenler "2000 sonrası SGK'liye kademeli emeklilik gelsin", "1 güne 17 yıl geç emekliliğe kademeli emeklilik ile 'dur' de", "2000'liler kademeli emeklilik bekliyor", "Kademe kırmızı çizgimizdir" yazılı pankartlar açarak slogan attı.

"EYT'NİN SADECE EYLÜL 199 ÖNCESİNİ KAPSAMASI EŞİTLİĞE AYKIRI"

EMADDER Başkanı Mihriban Uğurlu, kademeli emekliliğin hakları olduğunu söyledi. Sosyal güvenlikte eşitlik ve adaletin anayasal bir gereklilik olduğunu belirten Uğurlu, "Kademeli emeklilik hakkı herkes için adil bir düzenlemeyle tanınması gerekir. Anayasa Mahkemesinin 23 Kasım 2001 tarihli kararı doğrultusunda, kademeli emeklilik tablosunun korunması zorunludur. EYT yasasının yalnızca 8 Eylül 1999 öncesi işe girenleri kapsaması, anayasanın 2, 5 ve 60. maddelerinde tanımlanan eşitlik, sosyal devlet ve sosyal güvenlik haklarına aykırıdır." ifadelerini kullandı.

Yasa düzenleyicilere seslenen Uğurlu, şunları kaydetti:

"Daha fazla prim ödeyen bizler, aynı yaş ve durumda olan akranlarımızdan 17-20 yıl daha fazla çalışmak zorunda kalıyoruz. Bu kabul edilemez bir adaletsizliktir. Bu mitingi işçi sendikalarının düzenlemesi gerekirdi. Ancak biz yine de dayanışmayla haklı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu mücadelede tek başımıza değiliz. Tüm vatandaşları, sivil toplum kuruluşlarını yanımızda görmek istiyoruz. Kademeli emeklilik lütuf değil Anayasal haktır. 8 Eylül 1999 sonrası işe giren yurttaşların kademeli olarak emekli olmasını talep ediyoruz."

Uğurlu, emeklilik hakkı elde edilene kadar mücadeleye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

#r-2979637,2979578#

27 Ekim 2024
Netanyahu'dan ilk açıklama: İsrail'in İran'a saldırısını bu sözlerle anlattı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, katıldığı bir törende konuşma yaptı. Konuşmasında, İsrail ordusunun dün İran'daki askeri noktalara düzenlediği hava saldırılarına ilişkin açıklamalara yer verdi.

Netanyahu, "İran saldırısına karşılık vereceğimize söz verdik ve cumartesi günü saldırdık. İran'daki saldırı kesin ve güçlüydü, tüm hedeflerine ulaştı." ifadelerini kullandı.

İran'ın İsrail'e 1 Ekim'de düzenlediği füze saldırılarının başarısızlıkla sonuçlandığı ileri süren Netanyahu, "İsrail Hava Kuvvetleri, İran'a saldırdı ve İran'ın savunma kabiliyetlerini ve füze üretim (tesislerini) vurdu." ifadelerine yer verdi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise bugün, İsrail'in ülkesine saldırısına "tedbir ve zekayla karşılık vereceklerini" dile getirdi.

İRAN'A SALDIRI

İsrail, İran'ın 1 Ekim'deki füze saldırılarına "misilleme" olarak 26 Ekim'de İran'daki askeri hedeflere saldırı düzenlediğini ve saldırının "başarıyla" tamamladığını açıklamıştı.

İran, Tahran ve ülkenin batısındaki Huzistan ve İlam eyaletlerinde bazı askeri noktaların hedef alındığını ve hava savunma sistemlerinin saldırılara "başarıyla" karşı koyduğunu ancak bazı noktalarda "sınırlı hasar" meydana geldiğini duyurmuştu.

İran ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada ise saldırılarda 4 askerin hayatını kaybettiği ifade edilmişti.

#r-2979716,2979681#

27 Ekim 2024
2024 faturası belli oldu: Yeni yılda kamu konutları kira bedelleri ne olacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan Milli Emlak Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Tebliğ ile Kamu Konutları Kanunu ile Kamu Konutları Yönetmeliği kapsamındaki kamu konutlarının 2024 yılı aylık kira bedellerinin tespitine ilişkin usul ve esasları belirlendi. Yurt içinde bulunan kamu konutlarından aylık her bir metrekare için kerpiç, ahşap, bağdadi ve benzeri konutlarda metrekaresi 5,66 lira, kalorifersiz konutlarda metrekaresi 8,85 lira, kaloriferli konutlarda metrekaresi 11,61 lira kira bedeli alınacak.

Bu kira bedellerine ek olarak, aylık her bir metrekare için kaloriferci, kapıcı ya da her ikisinin de kurum ve kuruluşlarca karşılandığı konutlardan alınacak ilave kira bedeli metrekaresi 1,36 lira olarak belirlendi. Elektrik ve su bedellerinin kurum ve kuruluşlarca yapılan gerçek giderler dikkate alınarak kullanıcılarından tahsil edilmesi esas olacak.

Bununla birlikte, sayaçların ayrılmasının mümkün olmaması nedeniyle elektrik, su ya da her ikisinin hizmet binası veya fabrika tesislerinden karşılandığı konutlardan, bu tebliğdeki kira bedellerine ek olarak, aylık her bir metrekare için elektrik sayacının ayrılmasının mümkün olmaması halinde metrekaresi 2,58 lira, su sayacının ayrılmasının mümkün olmaması halinde metrekaresi 2,24 lira, elektrik ve su sayacının her ikisinin de ayrılmasının mümkün olmaması halinde metrekaresi 4,81 lira, konutlarda kullanılan suyun, şehir şebekesi dışında kuyu, artezyen, kaynak suyu ve benzeri su kaynaklarından karşılanıyor olması halinde metrekaresi 1,2 lira ilave kira bedeli alınacak.

KALORİFERLİ KONUTLAR

Kamu Konutları Kanunu ile Kamu Konutları Yönetmeliği kapsamındaki kurum ve kuruluşların yurt içindeki kaloriferli konutlarından yakıtı kurum ve kuruluş tarafından tedarik edilenlerde oturanlardan ısı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmamış konutlarda, her bir metrekare için 4,64 TL yakıt bedeli tahsil edilecek.

Isı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmış konutlarda, yakıt bedelinin üç katını geçmemek kaydıyla, bağımsız bölümün tüketimi oranında hesaplanan yakıt bedeli konutta oturanlardan tahsil edilecek. Ancak kurum ve kuruluşlar, yakıt maliyetlerini dikkate alarak gerekli gördükleri takdirde bu bedelin üzerinde yakıt bedeli tahsil edebilecek.

Yakıtı kurum ve kuruluşlarca tedarik edilen konutlarda, ortak kullanım alanlarındaki aydınlatma, elektrik, su, gaz, otomat ve benzeri giderlerin zorunlu nedenlerle kurum ve kuruluşlarca karşılanıyor olması halinde, bu giderler karşılığında kira ve yakıt bedellerine ek olarak her bir metrekare başına 0,54 TL tahsil edilecek.

#r-2922275,2922188#

31 Aralık 2023
Emekliye seyyanen zam mı, oransal zam mı verilmeli? SGK Uzmanı İsa Karakaş kritik formülü verdi

Açlık sınırı 19 bine dayandı. Yoksulluk sınırı ise 61 bin lirayı geçti. Rakamlar bu kadar yükselirken gözler bir kez daha emekli ve asgari ücretlinin zamlarına çevrildi. SGK Başuzmanı İsa Karakaş hem çalışanın hem de emeklinin maaşları ile ilgili zam beklentilerini değerlendirdi.

“EMEKLİ MAAŞININ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA OLMAMASI GEREKİR”

Emekli maaşının asgari ücretin altında olmaması gerektiğine dikkat çeken İsa Karakaş, “SGK hangi işçiyi çalıştırırsan çalıştır, matrah olarak asgari ücreti baz alıyor. SGK işverene ‘asgari ücretin altında prim ödeyemezsin’ diyor. İster bakkal olsun ister esnaf prim ödemesini asgari ücret üzerinden ödenmesi lazım. Dolayısıyla en düşük emekli maaşının asgari ücretin altında olmaması SGK’nın bu uygulaması nedeniyle gereklidir.” dedi.

“2003 YILINDA EMEKLİNİN MAAŞI 1,5 ASGARİ ÜCRETE YAKINDI”

İsa Karakaş asgari ücret ile emekli maaşı dengesini de geçmiş yıllardan ilginç bir örnekle açıkladı. Karakaş, “2003 yılında AK Parti geldiği zaman zamlar yaptı ve emekli maaşları da yükseltmişti.  2003 yılında en düşük SSK emeklisinin maaşı neredeyse 1,5 asgari ücrete yakındı. Geldiğimiz noktada bugün emekli maaşları asgari ücretin yüzde 60’ına kadar düştü. Sadece 2023 haziran ayında emekli maaşı asgari ücretin yüzde 80’ine denk geliyor.” diye konuştu.

"KÖK MAAŞA ZAM YAPILMAZSA İNFİALE YOL AÇAR"

Karakaş, kök maaş düzenlemesinin olmayacağı söylentilerine de dikkat çeken yorumda bulundu. Karakaş, “Emeklinin kök maaşına artış yapılmazsa ve 4 milyonun üzerinde emekli 10 bin TL maaş almaya devam ederse büyük bir infiale yol açar. Açlık sınırı şimdiden 19 bine dayandı. Temmuzda bu sınır ne olacak bilmiyoruz. Bu durumda açlık sınırının yarısının da altına düşecek bir emekli maaşını hayal bile etmek istemiyorum” dedi.  

“ÖNCE SEYYANEN ZAM, SONRA ORANSAL ZAM”

Açlık sınırının göz önünde bulundurulup, ne olursa olsun emekliye ‘seyyanen zam’ yapılması gerektiğini dikkat çeken İsa Karakaş, “Seyyanen zam olmadığı takdirde emeklilerin durumu düzelmez. Bir kereye mahsus seyyanen zam yapılacak, bu zamdan sonra artık mevcut sisteme dönülüp artık oransal şekilde zamlar yapılarak sistemin yürümesi lazım.” diye konuştu.

#r-2953130,2953375,2953158,2952942#

31 Mayıs 2024
Son dakika | Adana'da korkutan deprem!

Son dakika haberine göre, Adana'da korkutan bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) depremin merkez üssünün Kozan ilçesi olduğunu paylaştı.

AFAD, gelişmeleri takip ettiklerini paylaştı. AFAD Başkanlığından yapılan açıklamada, "Adana ilimizin Kozan ilçesinde saat 20.07’de meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki #deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız." denildi.

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Kozan merkezli 5 büyüklüğündeki depremin ardından yaptığı açıklamada herhangi bir olumsuzluğun olmadığını söyledi.

Adana'nın Kozan ilçesinde saat 20.07’de meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem, Adana il merkezi ve çevre illerde hissedildi. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kozan ilçemiz merkezli 5.0 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmiş olup, an itibarı ile tespit edilen olumsuz bir durum yoktur. Geçmiş olsun Kozan, Allah beterinden korusun" dedi.

https://x.com/AFADBaskanlik/status/1850590597591220715

20.07'de meydana gelen deprem kısa süreli korku ve paniğe neden oldu.

Deprem çevre yerleşim yerlerinden de hissedildi.

https://x.com/depremdairesi/status/1850587009707815263?s=48&t=O64XNJnXbIBhCgytFkTQCA

KANDİLLİ: DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜ KOZAN

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü merkez üssü Kozan ilçesi olan depremin yerin 5 kilometre altında kaydedildiğini bildirdi.

https://x.com/Kandilli_info/status/1850587271637958669

BAKAN YERLİKAYA: OLUMSUZ DURUM YOK!

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremle ilgili olumsuz bir durum bulunmadığını bildirdi. Yerlikaya, "

Adana’nın Kozan ilçesinde 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.  Çevre illerden de hissedilmiştir. AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına derhal başladı. An itibarıyla herhangi olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun."

ifadelerini kullandı. 

https://x.com/AliYerlikaya/status/1850590022757388737

ÇELİK: TÜM EKİPLER SAHADA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, tüm ekiplerin sahada olduğunu belirtti. Çelik, "Adana Kozan’da 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Tüm kurumlarımızın ekipleri sahada. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun." ifadelerine yer verdi. 

https://x.com/omerrcelik/status/1850593565904154700

KAMERALARA YANSIDI

Depremin ardından vatandaşlar sokaklara döküldü. Depremde yaşanan panik ise kameralara yansıdı.  Özcan Çağlar adlı vatandaş,

“Şiddetli hissettik depremi. 10-15 saniye sallandık. Annemizi ziyarete gelmiştik. 6 Şubat depremleri kadar şiddetli değildi ama bu deprem de şiddetliydi. Allah bir daha yaşatmasın”

dedi. Arif Görür ise, “Depremin ardından vatandaşlar sokağa indi. Biz yürüyüş yapıyorduk ama vatandaşların sokağa döküldüğünü gördük. Hepimize çok geçmiş olsun” diye konuştu.

SON DEPREMLER...

AFAD​ ve Kandilli​ tarafından yayımlanan listede

İstanbul, Bursa, Yalova, Elazığ, Bolu, Alanya, Afyonkarahisar, Düzce, Muğla, Kayseri, Tokat, Bingöl, Kahramanmaraş, Hatay, Adana, İzmir, Manisa, Malatya ve birçok ile ait son dakika deprem​ bilgileri yer alıyor.

KANDİLLİ SON DEPREMLER

AFAD SON DEPREMLER

 

#r-2979727,2979686#

27 Ekim 2024
Deprem uzmanı Naci Görür sosyal medyadan isyan etti: Haddini bilmeli

Ünlü deprem bilimci Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, kendisine yönelik ithamlara ve sosyal medyada deprem konusunda yapılan yorumları sert sözlerle eleştirdi. Görür'ün sözleri takipçileri tarafından büyük ilgi gördü.

"MEDYADA DEPREM AÇIKÇA KONUŞULMAMALI"

Bilgisiz kişilerin sosyal medya hesaplarından deprem konusunda yorumlar yaptığını belirten Prof. Dr. Görür, "Sosyal medyada bilim üretilemez. Eğer ilgili alanda eğitim almıyorsanız ya da ihtisas yapmadıysanız, söyledikleriniz sorgulanabilir. Medyada depremler hakkında açıkça konuşulmamalı ve tahminler yapılmamalıdır" dedi.

https://x.com/nacigorur/status/1850457068718690491

"HADDİNİ BİLMELİ"

Buradan yola çıkarak kendisine yönelik eleştirilere de yanıt veren Görür, "Herkesin fikrine saygılıyım ama söyleyen de haddini bilmeli. Herkes bizden bilgili, becerili daha iyi olabilir. Bu bizi sevindirir ama bu iyilik sana bana göre olmaz. Evrensel ölçüde niteliği, üretimi ve yayın, atıf bazında kabul görmüşlüğü ile olur" dedi.

"BENİ TAKİP ETMESİNLER"

Görür şan, şöhret için etrafa laf yetiştirenlere seslendiğini belirterek, şunları söyledi: "Bizim o taraklarda bezimiz yok. Herkese saygı duyar, kendimizden iyi görürüz. Bizim derdimiz sen bildin, ben bildim, ben daha iyiyim değil. Tek derdimiz insanlarım ölmesin. Onun için deprem dirençli kentler için çalışıyoruz. Derdi onu bunu vuruşturmak olanlar, o yanlış dedi, bu doğru dedi diye söyleyenler lütfen beni takip etmesinler."

ADNAN EVSEN SUÇLAMIŞTI

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Malatya'daki 5,9 ve Sivas'taki 4,7 büyüklüğündeki depremlerle ilgili dikkat çeken değerlendirmelerde bulunurken Prof. Dr. Naci Görür'ü de hedef almıştı. Evsen "Depremler Anadolu Fay zonu içinde. Zon oligosenden beri aktif. Sol yönlü, doğrultu atımlı. Erzincan'dan Mersin'e kadar uzanıyor ve Kayseri'den geçiyor. Büyük deprem de üretebilir, Ecemiş Fayı olarak da bilinir" şeklindeki açıklamasının halkı korku ve paniğe sevk ettiğini iddia etmişti.

#r-2979615,2979665#

27 Ekim 2024
Safran hasadı başladı! Dünyanın en pahalı baharatına yoğun ilgi

Dünyanın en pahalı tarım ürünlerinden olan safran, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesi ile anılıyor. 

SAFRAN HASADI İLGİ GÖRDÜ

Bölgenin Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi'nde İsmail Yılmaz'a ait safran üretim çiftliğinde safran hasadı etkinliği düzenlendi. Karabük Vali Yardımcısı Erol Özkan, Belediye Başkanı Elif Köse ve kurum müdürleri ile safran tarlasına gelen vatandaşlar, ellerine sepetleri alarak hasat yapıp, bol bol fotoğraf çektirdi.

Son yıllarda tarımsal ürün olmasının yanında turizmin hareketlenmesine katkı sağlayan safran tarlaları, bu yıl da safran hasadını yerinde görmek isteyen yerli ve yabancı binlerce kişinin tercihi oldu.

SAFRAN ÜRETİMİ AZALDI

Belediye Başkanı Elif Köse, gazetecilere yaptığı açıklamada, terör saldırısı nedeniyle festivalin safran hasadı etkinliğine dönüştürüldüğünü belirterek, terör saldırısında hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu.

Safran'ın ilçe için önemli olduğunu ifade eden Köse şunları kaydetti: Maalesef üretim çok fazla değil. Tarihe baktığımızda belki de Türkiye'ye yetecek kadar safran üretilirken şimdi Safranbolu'nun kendi ihtiyacına karşılayacak kadar bile safran üretemez durumdayız. 
2015 yılından beri safranın üretiminin yeniden artması çok önemli. Bundan sonra üretimin çok fazla olacağına inanıyorum. Her geçen sene çiftçi sayımız artıyor, her hasat döneminde Safranbolu'ya olan ilgi de fazla. O yüzden bizi çok mutlu ediyor.

EN PAHALI BAHARAT

Karabük'e 2 ay önce gelen Edanur Erkin, daha önce safran görmediğini aktararak şunları söyledi: “Safran çiçeği denilince böyle bir manzara ile karşılaşacağımı bilmiyordum. Çok güzelmiş. Yoğun bir ilgi var. Faydalarını ve en pahalı baharat olduğunu burada öğrendim.”

4 yıldır yaşadığı Karabük'te ilk defa safran hasadına katıldığını kaydeden Karabük Üniversitesi öğrencisi Buse Polat da “Safran çok değerli bir baharat. Lokumda ve kolonyada da kullanılıyor. Kopartırken çiçeğe zarar vermemek için dikkatli olmaya çalıştım" diye konuştu. Üretici İsmail Yılmaz ise yerli ve yabancıların hasat etkinliğine yoğun ilgi gösterdiklerini aktardı.

#r-2979525,2979547#

26 Ekim 2024
Burcu Kara'dan anlamlı hareket! Depremzede çocuklarla buluştu

Deprem felaketinin üzerinden iki yılı aşkın bir zaman geçerken, son olarak Arka Sokaklar dizisinde rol alan Burcu Kara, depremzede çocuklarla bir araya geldi. Duygusal bir paylaşım da yapan Burcu Kara,  

“İlk günden beri gitmek istiyordum, ancak oğlum Can yeni doğduğundan dolayı ertelemek zorunda kaldım”

 dedi. 

BURCU KARA'DAN ANLAMLI HAREKET

Sosyal medya hesabından çocuklarla berabert fotoğraflarını paylaşan Burcu Kara, "Yaşadığımız felaketin ikinci yıldönümü yaklaşıyor ve hala onların sarıp, sarmalanmaya, dinlenilmeye ihtiyacı var. Sadece gönüllülerin desteğiyle ayakta duran, birbirinden tatlı evlatlarımızı hayata bağlayan bu çatıda, onların gözlerindeki bir anlık mutluluk bile her şeye değer. En başta Simay'a,maddi manevi destek veren herkese, ilk günden beri çalışan, kendini buraya adayan kıymetli öğretmenlerimize, bugün tesadüfen burada tanıştığım Kaymakamımız Hicabi Aytemür'e desteklerinden dolayı binlerce teşekkür ederim" notunu düştü. 

#sss#
#s->BURCU KARA KİMDİR?#
#c->1 Mart 1980, Bursa doğumlu Burcu Kara, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümünden mezun oldu. Eskişehir'de okurken aynı zamanda yerel kanallarda da sunuculuk yaptı. Şahika Tekand'da oyunculuk dersleri almaya başladı ve kısa bir süre sonra Haziran Gecesi'nde "Duygu" karakteriyle izleyici karşısına çıktı. Burcu Kara, Elveda Derken, Kirli Beyaz, Tatar Ramazan, Kırmızı Oda, Arka Sokaklar gibi yapımlarda rol aldı.#

#sss-end#

25 Ekim 2024
En hızlı otomobiller belli oldu! Ferrari, Lamborghini ve Porsche şaşırttı

Küresel pazarda otomobil üreticileri artık üstün teknolojiler kullanarak birçok projeye imza atıyor. Yüksek hızlara ulaşmak için kullanılan ileri teknolojiler ile birbirinden pahalı otomobiller üretiliyor, aynı zamanda sürüş deneyimini de benzersiz kılıyor.

Malzemeler, motor teknolojileri ve aerodinamik tasarımlar, hızın ötesinde bir mühendislik başarısını temsil ediyor. Dünyada elektrikli, SUV, hibrit araçlar konuşulurken en hızlı otomobiller de merak ediliyor. Araştırmalara göre dünyanın en hızlı otomobilleri belli oldu. 

DÜNYANIN EN HIZLI OTOMOBİLLERİ

PORSCHE 918 SPYDER   |  350 KM/S

ASTON MARTIN ONE-77  |  354 KM/S

LAMBORGHINI AVENTADOR LP 780-4 ULTIMAE  |  355 KM/S

GORDON MURRAY AUTOMOTIVE T.50   |  970 KM/S

PAGANI HUAYRA  |  238 KM/S

PAGANI HUAYRA BC ROADSTER  |  386 KM/S

MCLAREN F1  |  386 KM/S

SALEEN S7 TWIN TURBO  |  399 KM/S

KOENIGSEGG CCXR  |  400 KM/S

KOENIGSEGG GEMERA   |  400 KM/S

TESLA ROADSTER  |  402  KM/S

ASTON MARTIN VALKYRIE  |  402 KM/S

MCLAREN SPEEDTAIL  |  402 KM/S

CZINGER 21C V MAX  |  407 KM/S

SSC ULTIMATE AERO TT  |  412 KM/S

RIMAC NEVERA  |  415 KM/S

BUGATTI MISTRAL  |  420 KM/S

BUGATTI VEYRON SUPER SPORT  |  430 KM/S

HENNESSEY VENOM GT  |  435 KM/S

KOENIGSEGG AGERA RS  |  447  |  KM/S

SSC TUATARA  |  474 KM/S

HENNESSEY VENOM F5  |  482 KM/S

BUGATTI CHIRON SUPER SPORT  |  489 KM/S

BUGATTI BOLIDE   |  500 KM/S

KOENIGSEGG JESKO ABSOLUT  |  531 KM/S

#r-2954628,2947887#

26 Ekim 2024
Alibaba sonunda kabul etti:  433 milyon dolar ödeyecek

2020 yılında açılan bu toplu dava, Alibaba’nın tüccarları yalnızca kendi platformunu kullanmaya zorlayarak haksız rekabet kurallarını ihlal ettiği iddiasına dayanıyor. Şirket, herhangi bir yasa dışı faaliyet yürüttüğünü kabul etmezken, dava sürecinin getireceği masraf ve zaman kaybını önlemek amacıyla anlaşma yoluna gitmeye karar verdiğini duyurdu.

Bu anlaşma, Manhattan’daki federal mahkemeye sunulmuş durumda ve ABD Bölge Yargıcı George Daniels’ın onayını bekliyor. Davacıların avukatları, varılan bu anlaşmanın "olağanüstü bir sonuç" olduğunu belirterek, davanın boyutunun ortalama bir menkul kıymet davasından çok daha büyük olduğunu ifade ettiler. Yatırımcılar, Alibaba’nın piyasa yanılttığını ve hisse fiyatlarının düşmesiyle ciddi kayıplar yaşadıklarını ileri sürüyordu. Davanın devam etmesi halinde yatırımcıların 11,63 milyar dolara kadar tazminat talep edebileceği öngörülüyordu.

Bu anlaşma, Alibaba’nın ABD’deki Amerikan depo hisse senetlerini elinde bulunduran yatırımcıları kapsıyor ve 13 Kasım 2019 ile 23 Aralık 2020 tarihleri arasında bu hisselere sahip olan yatırımcıların yaşadığı kayıpları telafi etmeyi amaçlıyor. Şimdi gözler, ABD mahkemesinin bu uzlaşmayı onaylayıp onaylamayacağında.

Alibaba, küresel ölçekte büyümesini sürdürürken yasal sorunlarla da karşı karşıya kalıyor. Bu durum, şirketin gelecekte benzer davalarla karşılaşabileceğinin de sinyallerini veriyor.

#r-2925777,2906417,2814550#

26 Ekim 2024