Mezuniyet törenine işini bularak geliyorlar! Prof. Dr. Şirin Karadeniz'den öğrencilere öneri: Bir bölüme sıkışmayın
Milyonlarca adayın beklediği üniversite tercihlerine start verildi. Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, öğrencilerin bir bölüme veya bir fakülteye sıkışmaması gerektiğini söyledi.
Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği YKS tercih ekranı bugün erişime açıldı. YKS tercih kılavuzu ile birlikte pek çok aday, aldıkları puanı ve sıralama bilgilerini kullanarak tercih sıralamasını gerçekleştirecek. YKS tercih kılavuzu içerisinde kontenjanlar da yer alacak. TGRT Haber’de Celal Toprak ile İş Dünyası’nda Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Şirin Karadeniz, öğrencilerin bir bölüme veya bir fakülteye sıkışmaması gerektiğini söyleyerek yapay zekanın önemine dikkat çekti.
ÜNİVERSİTE SEKTÖR İŞBİRLİĞİ! ÖĞRENCİLERİMİZ MEZUNİYETE İŞİYLE GELİYOR
“Üniversitemizde Coop modelini uyguluyoruz” diyen Şirin Karadeniz, modelin sektörle birlikte genç nitelikli insanların yetiştirildiği, derslerin sektör deneyimi ile yoğrulduğu ve işe yerleştirme programlarının yapıldığı bir süreç olarak tanımladı. “Modeli uzun süredir uyguluyoruz, 2750 firma ile yapıyoruz” diyen Karadeniz, “Üniversite için sektör, sektör için üniversite vazgeçilmez. Bir tür imece usulüdür. Her bölüm ve fakültenin sektörel danışma kurulları var. İş dünyasındaki yeni gelişmelere göre dersler açıyoruz. Sektörden bir hocayla beraber dersleri veriyoruz. Coop stajları yapıyoruz, sektörün istediği profiller ile bizim öğrencilerin profillerini eşleştiriyoruz. Öğrenci kariyer rotasını çizebiliyor. Sektörde stajlarını yapıyorlar. Son sınıfta insan kaynakları direktörler ile bir araya geliyorlar, CV nasıl hazırlanır, nasıl görüşme yapılır bunları öğretiyoruz. Ayrıca yurt dışında staj gösteriyoruz. Son sınıfta işe yerleşme programlarını görüyorlar. Sektör nitelikli çalışan arıyor. Firmalarla bir araya gelip mastır programları da düzenliyoruz. Öğrenci hem buradan ders alıyor hem sektörden ders alıyor. Sertifikalar alabiliyor ve deneyim silsilesi yaşıyor öğrenciler. Zaten öğrenci tercih ediliyor. Mezuniyet programına işini bulmuş ya da teklifini almış olarak geliyor. İş ayağına geliyor. 3 yılda 162 adet üniversite sanayi iş birliğine imza attık. 7 ülkede irtibat ofisleri açtık” dedi.
YURT DIŞINA EĞİTİM İHRACI ŞART
Karadeniz, Bahçeşehir Üniversitesinin uluslararası üniversite olma ve sektörün içinde olma vizyonu ile kurulduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Yurt dışındaki üniversitelerimiz inanılmaz başarılar gösteriyorlar. Bir Türk girişimcisinin başka ülkelerde başarıya imza atması eğitim ihraç edebildiğimizi gösterir. ABD’de, Kıbrıs’ta, Gürcistan’da ve Almanya’da açılan üniversitemiz öne çıkıyor, İngiltere’de online bir üniversitemiz var. Başka ülkede bir üniversite kurmak ve üniversiteyi uluslararasılaştırmak kolay değildir. Daha fazla yurt dışında olmamız gerekiyor tüm üniversiteler olarak.”
TEK BÖLÜME SIKIŞMAYIN! YAPAY ZEKA BİLGİSİ OLMALI
Üniversite olarak yapay zekaya önem verdiklerini belirten Karadeniz, “Yapay zeka mühendisliği bölümünü açtık, yüksek lisansımız var. Teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki hızlı insan kaynağı yetiştirmek gerekiyor. Bu yeni teknolojilerin bölümlerini açıp sonra bu insanları yetiştirmek gerekiyor. Bulut bilişim teknolojileri var, Türkiye için çok önemli. Bu bölümü açıp bu insanları yetiştirene kadar dünyadaki 3 firma ile anlaştık, öğrencilerimiz bu dünya devinden ders alıp staja gidiyor ve hızlıca iş teklifleri alıyor. Yapay zeka konusuna hukukçular da medyacılar da tıpçılar da hakim olmalı. Bu konuda destekliyoruz öğrencileri. Bir öğrencinin bir bölüme ve fakülteye sıkışmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.