Ne tıp ne hukuk! Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin, üniversite adaylarının en çok ilgi duyduğu iki bölümü açıkladı
Milyonlarca öğrenci üniversite tercihi yapmayı bekliyor. 2023 YKS tercih kılavuzu, ÖSYM'nin belirlediği tarihte yayımlanacak. Peki öğrenciler tercih yaparken nelere dikkat etmeli, öğrencilerin en fazla ilgi gösterdiği alanlar hangileri? TGRT Haber’de MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, eğitimde yeni çıkan trendleri anlattı.
YKS sonuçlarının açıklanmasıyla milyonlarca öğrenciyi üniversite tercihi heyecanı sardı. Öğrencilerin hayatlarında dönüm noktası olan üniversite ve meslek seçimi son derece önemli. 2023 YKS tercih kılavuzu, ÖSYM'nin belirlediği tarihte yayımlanacak. YKS tercih kılavuzu adayların tercih edeceği alanlar hakkında özel koşulları ve nitelik taleplerini görmelerine imkan sağlayacak. Peki öğrenciler tercih yaparken nelere dikkat etmeli? TGRT Haber’de Celal Toprak ile İş Dünyası Programında MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, eğitimde yeni çıkan trendleri paylaşarak “Yapay zekaya ilgi her geçen gün artıyor” dedi.
PATENT BAŞVURU SAYIMIZ DÜŞÜK
Bugün yurt dışında pek çok alanda başarılara imza atan insanların Türkiye’nin üniversitelerinde yetiştiğine dikkat çeken Şahin, “Eğitimde üniversiteler olarak kötü bir noktada değiliz” dedi. İyi yetişen gençlerin yurt dışına kaçırıldığına dikkat çeken Şahin, “Türkiye’de gelecek göremeyen kişiler yurt dışına gidiyor. Öncelikli nedeni ekonomi, milli gelir düşüş yaşandı. Arge-üretim konusunda ekosistem yeterli değil. 8 milyon nüfuslu İsrail patent üretiminde bizim iki katımız. 80-90 teknokent var ancak patent başvuru sayısı az. Batı’dan uzaklaşınca ekonomide de düşüştü. Batı’ya yönelmemiz ekonomi, eğitim ve üretimi de etkilenecektir. Liyakat çok önemli” dedi.
SEÇECEKLERİ ÜNİVERSİTENİN DÜJİTAL OLANAKLARI ÖNEMLİ
Şahin, dünyadaki eğitim trendleriyle ilgili şunları söyledi: “Yapay zeka destekli platformlar gelişti. Dünya Eğitim Konseyi’nde 3 yıldır konuşulan konu “geleceğe hazır mezunlar yetiştirmek”. Yani sektörün istediği mezunlar yetiştiriyor muyuz yetiştiremiyor muyuz? Bunun için öğrenciye dijital olanakları sunmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLERİN EN FAZLA İLGİ GÖSTERDİĞİ DALLAR
MEF Üniversitesi ’den mezun olan öğrencilerin işe giriş oranlarının yüzde 85 olduğunu belirten Şahin, şunları söyledi: “Mezun olduktan sonra 3’üncü ayda öğrencimizi arayıp işe girdin mi diye soruyoruz. Genelde 6 ay içerisinde işe giriyorlar, geçen yıl yüzde 85 idi. 2016’dan itibaren dünyada yapay zeka destekli dijital kitaplar çıktı, biz bu kitaplar çıktığından beri ücretini ödeyerek öğrencimize bu hizmeti sunan ilk üniversiteyiz. Yine ABD’nin en önemli üniversitelerinin kurduğu bir platform var. Bu platformlarında ücretini ödeyerek öğrencilerimize bu hizmeti sunuyoruz. Öğrenciler buralardan ders alıyor ve üniversite olarak kredi açtık. Linkedin learning’e de üyeyiz, buradan da ücretini ödeyip öğrencilerimizi yetiştiriyoruz. Öğrenciyi bunu zorluyoruz. Akademik programı buna göre dizayn ettik. Yapay zeka ile ilgili yan dal yaptık, lisans için YÖK’e başvurduk. Yapay zeka mühendisliğini lisans olarak açmak gerekiyor, yüksek lisans düzeyinde olmamalı. Mühendislik programlarımız ABD’nin ABET’ine akreditasyon oldu. Geriye dönük akredite ettiler, uluslararası standartlarda bir üniversite olduğumuz için. En çok ilgi gören yan dal yapay zeka ve liderlik yan dalı.”