10 soruda okula dönüş rehberi: İşte yeni dönemin yeni kuralları
6 Eylül'de 18 milyon öğrenci ve 1 milyon 130 bin öğretmen okullarına kavuşuyor. Ancak okullarda yüz yüz eğitimin başlaması, vakaların yüksek seyrettiği bu günlerde velileri tedirgin ediyor. Peki okullarda koronavirüs önlemleri nasıl alınacak? Eğitim nasıl yapılacak? İşte 10 soruda okula dönüş rehberi...
Uzun bir aradan sonra yüz yüze eğitim başlıyor. Öğrenciler, öğretmenler ve veliler heyecanlı. 18 milyondan fazla öğrenci ve 1 milyon 130 bin öğretmen pandemi koşullarında yeni eğitim öğretim dönemine adım atacak. Ancak pandemi şartları nedeniyle hem veliler hem de öğretmenler tedirgin. Okul servisleri ve sınıflarda alınan önlemlere uyulması önemli. Aksi taktirde yeniden kapanmaya neden olacak bir dalgayla eğitim-öğretimin de sekteye uğraması sözkonusu.
Peki yüz yüze eğitim için alınan önlemler neler? İşte 10 soruda yeni dönem...
MASKE KİMLERE ZORUNLU?
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm okullarda öğretmenler, personel ve öğrenciler maske takmak zorunda. Ancak gelişim sorunu ve sağlık sorunu olanlar ve maske takmakta zorlananlara ‘maske muafiyeti’ tanınıyor. Ayrıca tüm okullarda yedek maskeler bulundurulması gerekiyor. Bu maskeler Millî Eğitim Bakanlığı tarafından temin ediliyor. Yakın temas veya mesafe durumunda çocuklar yüz koruyucu kullanılacak. Maskeler, sadece sıvı alımı veya beslenme sırasında çıkarılacak.
LİSE ÖĞRENCİLERİ PCR TESTİ YAPTIRACAK MI?
Sağlık Bakanlığı aşılama takvimine göre 12 yaş üstü kronik hastalığı olanlar ile 15 yaş üstü kişiler aşı yaptırabiliyor. Özellikle lise öğrencileri aşı yaşı açısından uygun ancak bu konuda bir zorunluluk yok. Sadece üniversite öğrencileri aşısızsa haftada 2 kez PCR testi yapmak zorunda.
OTURMA DÜZENİ NASIL OLACAK?
Öğrenciler arasındaki mesafenin belirlenmesinde okuldaki derslik ve öğrenci sayısına dikkat edilecek. Bu düzenleme okul yönetimi tarafından sosyal mesafe kurallarına göre yapılacak.
Öğrencilerin oturma düzenleri aynı yöne dönük olacak şekilde düzenlenecek. Ders süresi 40 dakikayı aşmayacak.
YEMEK SAATLERİ VE ORTAMI NASIL OLACAK?
Beslenme saatleri okulun fiziki kapasitesi göz önüne alınarak farklı zamanlarda yapılabilecek. Açık alanda, mümkün değilse okulun geniş ve tavan yüksekliği yüksek olan havalandırılabilir açık alanlarında yapılacak.
VELİLER OKULA GİREBİLECEK Mİ?
Veliler ve ziyaretçiler gerekli olmadığı sürece okul bahçesi de dahil olmak üzere okula giremeyecek. Şayet zorunlu hallerde okula giren veli ve ziyaretçiler maske takmak zorunda, ayrıca HES kodu kontrolü de yapılacak.
ÖĞRETMENLER AŞI OLMAK ZORUNDA MI?
Öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmaları öneriliyor. Ancak aşı olmayan öğretmenler ve çalışanlar haftada iki kez PCR testi yaptırmak zorunda.
HAVALANDIRMA NASIL YAPILACAK?
Özellikle ders sırasında camların mümkün mertebe açık olması sağlanarak sınıfın doğal havalandırılması yapılacak. Ders aralarında ise tüm öğrenciler bahçeye çıkarıldıktan sonra tüm pencereler ve kapılar açılacak.
Merkezi havalandırma sistemleri bulunan binalarda, havalandırma yüzde 100 hava sirkülasyonu sağlanacak şekilde düzenlenecek. Bakımı ve filtre değişimleri zamanında yapılacak, havalandırma çalışsa bile camlar ve kapılar açılacak.
OKULDA SOSYAL HAYAT NASIL DÜZENLENECEK?
Okul bahçesinde, çevresinde, koridorlarda öğrenci, öğretmen ve diğer çalışanların kalabalık gruplar oluşturmamaları istenecek. Okul kapasitesinin yüksek ve boş alanların yeterli olmadığı okullarda teneffüsler farklı zamanlarda yapılabilecek. Ayrıca teneffüslerde, ortak kullanım alanlarında sosyal mesafe kuralları uygulanacak. Yine okul-giriş çıkışlarında da kalabalık gurupların ve yığılmaların olmaması için önlemler alınacak. Tükürük ve sekresyon çıkışına neden olabilecek şarkı söyleme gibi yüksek sesle yapılan egzersizler açık alanda yapılacak. Öğrencilerin arasında en az 2 metre mesafe olacak.
HİJYEN NASIL SAĞLANACAK?
Okullar daha sık temizlenecek. Çocukların, öğretmenlerin ve diğer okul çalışanlarının el hijyeni için su ve sabun ile el yıkama olanakları sağlanacak. Ayrıca ortak alanlara okulun öğrenci ve çalışan kapasitesine göre el antiseptikleri konulacak. Bu antiseptikler, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış olmak zorunda. Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında maske atık kutuları bulundurulacak ve günlük olarak atık kutuları boşaltılacak.
OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK VE KAÇ GÜN OLACAK?
Uzun süredir eğitimden ve okul ortamından uzak kalan öğrenciler, 6 eylül itibariyle eğitime başlayacak. Eğitim yüz yüze, 5 gün ve tam gün olacak. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yüz yüze eğitime geçilmesinin artık bir tercih değil, zorunluluk olduğunu söylemişti.