Tgrt Haber

Arabuluculuk sınav tarihi belli oldu! Kimler arabulucu olabilir? İşte arabuluculuk şartları!

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT Haber
19 Ekim 2022 10:12 - Güncelleme : 19 Ekim 2022 11:29
Arabuluculuk sınav tarihi belli oldu! Kimler arabulucu olabilir? İşte arabuluculuk şartları!

Arabuluculuk, kişiler arasındaki anlaşmazlığı çözmek için tarafsız üçüncü kişi yardımı ile mahkemeye gitmeden ya da mahkeme yönlendirmesiyle çözmelerinde kullanabilecekleri bir yöntemdir. Arabuluculuk için adayların eğitim alması başarılı olursa Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Sınavı'nı kazanması gerekir. Peki 2022 arabuluculuk sınavı ne zaman yapılacak? Arabuluculuk eğitimi!

Arabuluculuk​ “zorunlu arabuluculuk” ve “ihtiyari arabuluculuk” olmak üzere iki katagoriye ayrılır. Zorunlu arabulucukta bazı uyuşmazlıklar için mahkemeye dava açmadan önce arabulucuya gitme zorunluluğudur. İhtiyari arabuluculuk, tarafların herhangi bir arabulucuya gitme zorunluluğu olmadığı halde uyuşmazlığın çözümü için dava açmadan önce arabulucuya başvurmasıdır. 

ARABULUCUK SINAV ŞARTLARI

Her avukat arabulucu olabilir mi? Birinin arabulucu olması için hukuk fakültesi mezunu olması, hukuk alanında mesleki olarak fiilen 5 yıl çalışmış olması, arabulucukla ilgili eğitim almış olması ve Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından belirlenmiş olan kriterlere uygun olmak şartları yer alır. 

ARABULUK SINAVI BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

Arabuluculuk sınavı için adaylar belirlenen tarihlerde, elektronik ortamda ya da ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak  https://ais.osym.gov.tr adresinden başvuruda bulunabilirler. 

ARABULUCULUK SINAVI NE ZAMAN 2022? 

2022 Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Sınavı 4 Aralık Pazar günü tarahinde yapılacak. Sınav başvuruları son gün 26 Ekim olarak belirlendi. Arabulucuk sınavı başvuru ücreti 310 lira olarak belirlendi.

ARABULUCUK EĞİTİMİ

Arabulucuk için en önemli nokta eğitimdir. Arabuluculuk eğitimini, arabulucuk yapmak isteyenler, hukuk fakültesi mezunları alır. Arabuluculuk şartları eksiksiz olan kişilerin alabileceği bir eğitimdir. Arabuluculuk eğitimini alan kişiler sonrasında Adalet Bakanlığı tarafından açılan sınava girer. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Gülistan 22 Ekim 2022 01:09

Adalet bölümünü bitiren önlisans öğrencileri başvuru yapabilirler mi?

Sonraki Haber Yükleniyor...