Tgrt Haber

Avcı hakkındaki gensoru önergesi kabul edilmedi

13 Şubat 2015 11:47
Avcı hakkındaki gensoru önergesi kabul edilmedi

Milli Eğitim Bakanı Avcı, 107 bin 374 öğretmen ataması gerçekleştirdiklerini belirterek, 'Övünmek gibi olmasın ama Cumhuriyet tarihinin en fazla öğretmen ataması yapan bakanı olmakla iftihar ediyorum' dedi.

Avcı, TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin hakkında verdiği gensoru önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, önergede yer alan iddialara cevap verdi. "4+4+4" sistemine kademeli bir şekilde geçiş yapıldığını, bu çerçevede haftalık ders programlarının değiştiğini belirten Avcı, "Okulların açılacağı yılın eylül ayı sonu itibariyle, 66 ayını dolduran çocukların ilkokula başlamaları gerekiyor. 60-66 ay arası çocuklar velilerinin talebi üzerine ilkokula kaydediliyor. Fiziken veya ruhen hazır olmadığı düşünülen 66-72 ay arası çocuklar ise doktor raporu ile ilkokul yerine ana sınıflarına kayıt yaptırabiliyor" dedi.

Bakan Avcı, hiç bir AB ülkesinde zorunlu ve tek tip öğrenci kıyafet uygulaması olmadığını ifade ederek, "Bizim uygulamamızda öğrenci kıyafetleri, velilerin çoğunluk kararına göre belirleniyor. Bu kararda ekonomik, sade ve pedagojik esaslara ilkesi dışında bir kısıtlamamız yok" diye konuştu.

"4+4+4 ile okullar birden fazla eğitim yapmak zorunda kaldı" iddiasına da cevap veren Avcı, "Okulların dönüşümü 3 yıla yayılmıştı. 2014-2015 eğitim-öğretim yılı itibariyle binalarımızın yüzde 98'inin ilkokul ve ortaokul olarak dönüşümü tamamlanmıştır. Liselerin yüzde 3'ünde, mesleki ve teknik liselerin ise sadece yüzde 8'inde ikili eğitim yapılıyor" dedi.

Nabi Avcı, 107 bin 374 öğretmen ataması gerçekleştirdiklerini belirterek, "Övünmek gibi olmasın ama Cumhuriyet tarihinin en fazla öğretmen ataması yapan bakanı olmakla iftihar ediyorum" diye konuştu.

2013-2014 eğitim-öğretim yılında öğretmenlerin sağlık ve eş özrü nedeniyle yer değişikliği taleplerinin tamamının karşılandığını kaydeden Avcı, 2015 yılında yer değiştirme taleplerinin yüzde 98'inin karşılandığını, 800 öğretmen için çözüm arayışlarının ise sürdüğünü söyledi.

"2015 yılında 10 milyon 600 bin tablet bilgisayar alımı gerçekleştireceğiz"

Bakan Avcı, geçtiği yeni alandan memnun olmayan, mutsuz olan öğretmenlere Aralık 2013 tarihinden itibaren eski alanlarına geçme imkanı sağlandığını söyledi.

FATİH Projesi ile ilgili iddialara da yanıt veren Avcı, "Bu uygulama 2012'de başladı. Lise düzeyindeki okullarda 114 bin 921 dersliğin tamamına etkileşimli tahta yerleştirildi. 20 bin 269 okulda çok fonksiyonlu yazıcının kurulumu tamamlandı, 737 bin 800 tablet bilgisayar öğretmen ve öğrencilere ulaştırıldı. 3 bin 516 okulun yer alan ağ kurulumu tamamlandı. Bundan sonra alacağımız tablet bilgisayarlarda, yerlilik oranının yüksek olması şartı aranacak" dedi. Avcı, 2015 yılında 10 milyon 600 bin tablet bilgisayar alımı gerçekleştireceklerini söyledi.

Avcı, ÖSYM'nin yaptığı sınavlarla ilgili iddialara da cevap verdi.

2010 yılındaki KPSS'de eğitim bilimleri alanındaki iddialar üzerine sınavın iptal edildiğini ve yeni bir sınavın yapıldığını belirten Avcı, bununla ilgili adli soruşturmanın devam ettiğini kaydetti. Bakan Avcı, 10 bin öğrencinin paralarını yatırdıkları halde sınava girememesi konusunda, "ÖSYM Başkanı ile görüşmüştüm. Görüştüğümüz tarihlerde soru kitapçıkları basılmıştı, salon planlamaları yapılmıştı. O zaman ÖSYM dedi ki 'bu öğrenciler bizden kaynaklanan bir nedenle değil, kendileri onay butonuna basmamaktan dolayı dolayı sınava alınmıyor. Bizim şimdi sınav salonlarını bu öğrencileri araya katacak şekilde yeniden planlamamız, sınav güvenliğini, soru güvenliğini... Çünkü o salonlara dağıtılacak olan soru kitapçıkları isme yazılı ve cevap kağıtlarının paketlerinin açılıp o 10 bin öğrencinin o paketlere tekrar yerleştirilmesi gerekiyor. Bu da bütün sınav güvenliğini tehlikeye sokacağı için yapamayız' dediler" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Avcı, bakanlık müsteşar yardımcılarının ortalama eğitimle ilgili kariyerlerinin 24 yıl, genel müdürlerin 17 yıl, daire başkanlarının ise 12 yıl olduğunu söyledi.

"Okula dönüşen dershanelerin daha çok personele ihtiyacı olacak"

Avcı, bu gensorunun asıl verilme nedeninin dershaneler konusu olduğunu belirterek, "Dershanelerden özel okula dönüşmek için başvuru yapan kurumların sayısı bin 295, bunlardan 979 tanesinin dönüşüm programına alınmasına onay verildi" dedi. Okula dönüşen dershanelerin daha çok personele ihtiyacı olacağını, yeni istihdam alanı oluşturacağına işaret eden Avcı, 6 Şubat 2015 tarihi itibariyle dönüşmekte olan dershanelerde eğitim personeli olarak 44 bin 470 kişinin, sigortalı ve kayıtlı olarak da 5 bin 536 kişinin çalıştığını söyledi.

"Takviye kursların açıldığı ancak öğretmen ve öğrencilerin ilgi göstermediği" iddiasına da cevap veren Avcı, "Dershaneye giden öğrenci sayısı 1 milyon 220 bin, ekim 2014 tarihinden itibaren açılan takviye kurslarına gelen öğrenci sayısı 2 milyon 547 bin 902, iki katından fazla" diye konuştu. Avcı, bu takviye kurslarında 104 bin 799 öğretmenin ücrete bakmadan görev yaptığını belirtti.

Nabi Avcı, "Öğretmenlere tatmin edici ücret verilemediği iddiası.... Doğru, tatmin edici ücret vermiyoruz. Takviye kurslarında göre yapan öğretmenlerimizin ders saati ücretini iki katına çıkardık, 9 lira idi 18 lira yaptık" dedi. Avcı, yeni atanan öğretmenlerin sadece sözlü sınavla alınacağı iddiasının doğru olmadığını, sözlü sınavın yanı sıra yazılı sınavın da olacağını belirtti.

4 yıllık görev süresini tamamlayan 16 bin 559 eğitim kurumu müdürünün değerlendirmeye alındığını, 75 ve üzeri alanlardan 8 bin 156'sının görevlerine devam ettiğini ifade eden Avcı, "Eğitim-Bir Sen'li olan 6 bin 903 kişi değerlendirmeye alınmış, 4 bin 900'ü 75 ve üzeri puan almış. Türk-Eğitim Sen'den 3 bin 922 kişi değerlendirmeye alınmış, bin 146'sı 75 üzeri almış. Eğitim-Sen bin 207 kişi değerlendirmeye alınmış, 386 kişi 75 üzeri almış. Eğitim-İş 403 kişi, 84'ü 75 üzeri almış" dedi.

 Bakan Avcı, "TEOG sınavlarında yaşanan sorunlar yüzünden velilerin ve öğrencilerin psikolojileri bozuldu" iddiasına da cevap verirken, "(Ortak sınavların kendi okulumda yapılıyor olması beni rahatlatıyor) diyen öğrencilerin oranı yüzde 87" diye konuştu.

TEOG sınavında 1 milyon 300 bir öğrenciden 4 bin 800'ünün tam puan aldığını belirten Avcı, bunun şüphe uyandıracak bir oran olmadığını vurguladı.

MHP'nin Milli Eğitim Bakanı Avcı hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...