Bakan Özer'den eğitim sistemine dair kritik açıklamalar: 4 konuda yoğunlaşacağım... 'Yine mi değişti' dedirtmeyeceğim
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitim editörleriyle bir araya geldi. Kritik konularda önemli açıklamalarda bulunan Bakan Özer, “ ‘Eğitim yine mi değişti’ dedirtmeyeceğim. İnsanları tedirgin edecek adımlar atılmayacak. 40 bin yeni anasınıfı yapılacak. Atama rakamları buna göre şekillenecek” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul’da eğitim editörleriyle bir araya geldi. Önemli açıklamalarda bulunan Bakan Özer, “İnsanları tedirgin edecek adımlar atılmayacak” vurgusu yaptı. Eğitimde birçok kritik konuda önemli açıklamalarda bulunan Bakan Özer ‘Eğitim yine mi değişti dedirtmeyecek’ bir dönemin başladığını ifade etti. “Sözlerle değil yapılan işlerle gündem olacağız” ifadelerini kullandı.
Bakan Özer’in açıklamalarından öne çıkanlar:
Eğitimde 4 temel konu üzerine yoğunlaşacağının altını çizen ve bu sorunların çözülmesi halinde sıkıntıların büyük oranda ortadan kalkacağını vurgulayan Bakan Özer, bunları şöyle sıraladı: Okul öncesine yatırım, imkân farklılıklarını kaldırmak, öğretmen eğitimi ve meslek lisesi... Eğer bunları çözersek sıkıntılar büyük oranda ortadan kalkar.
Bakan Özer, 3 bin yeni anaokulu yapılarak 40 bin yeni ana sınıfının açılacağını ve yapılacak atamaların bu rakamlara göre şekilleneceğini söyledi. Bakan Özer, yaş gruplarına göre okullaşma oranlarıyla ilgili de bilgi verdi: 5 yaşta okullaşma oranı yüzde 78. Ancak 3 yaş grubunda yüzde 14; 4 yaş grubunda ise yüzde 35’ler seviyesinde... 2022 sonuna kadar 3 yaş grubundaki okullaşma oranını %14’ten %50’ye, 4 yaştaki okullaşma oranını %35’ten %70’lere, 5 yaştaki okullaşma oranını ise %78’den %100’e çıkarmayı hedefliyoruz.
“YİNE Mİ DEĞİŞTİ” DEDİRTMEYECEĞİM
Toplumda var olan ‘yine mi değişti?’ algısını kırmak istediklerini belirten Bakan Özer, “Eğitimde ‘yine mi’ devri benim görev süresimde olmayacak. ‘Yine mi LGS değişti, yine mi şu değişti’ diye toplumda var olan algıyı kırmak istiyoruz. Önemli olan eğitimdeki kalite. Amacım mevcut hizmetleri gözlemleyip geliştirmek, eksikliklerimizi gidermek” dedi.
Şu anki önceliklerinin yüz yüze eğitimi sürdürmek olduğunu ifade eden Bakan Özer, “Birçok konu var onları yavaş yavaş devreye sokuyoruz. Etkinlikler mesele şu an okullarda yapılamıyor, kontrollü gidiyoruz. Bu konuda bir esneme düşünüyoruz” diye konuştu.
OKULLLAR AÇIK OLACAK
Okulların kapalı veya açık olmasını eleştiren kesim ile ilgili de konuşan Bakan Özer, şunları söyledi: ‘Okulları en çok kapalı tutulan ülke Türkiye’ diyerek eleştiren de ‘okullar neden kapanmıyor’ diyen de aynı kesim. Daha ne yapalım! Okullar açık kalacak. Bu konuda netiz.
DESTEKLEYİCİ KURSLAR GELİYOR
Bütün kademelerde korona sürecinde öğrenme kaybı yaşandığını ve bir nesli kaybetme tehlikesinin var olduğunu aktaran Bakan Özer açıklamasında “Olay öyle basit değil. Şimdi bunları telafi edecek adımları hızla devreye sokuyoruz. Ara tatilden sonra da 6. ve 10. sınıflara destekleyici kurslar geliyor. Okula dönüşte ilkokul 3. sınıfa giden kızım bir sıkıntı yaşamadı ama lise 1’e geçen oğlum zorlandı. O yaş aralığı gitmek istemiyordu. Ev çok konforlu bir ortam oldu onlar için. Öyle zannediyorlardı. Şimdi okul kapanmasın diyorlar. Çünkü okul onların hayatlarının merkezi. Okulların sadece öğrenme yerleri olmadığını herkes gördü” ifadelerine yer verdi.
MESLEKİ EĞİTİMDE ANA HEDEF
Mesleki eğitimdeki ana hedeflerinin sektör temsilcilerini sürece dahil etmek istediklerinin altını çizen Bakan Özer, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzaladığımız protokolle turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayarak istihdama katkı sağlanacak. Şimdi otellere, Mesleki Eğitim Merkezi kuruyoruz, yabancı dilde eğitim de vereceğiz” dedi.
REFORM KELİMESİ İNSANLARI ÜRKÜTÜYOR
Şu an okulların tatilde olduğunu ve 521 sınıfın koronadan dolayı kapalı olduğunu ifade eden Bakan Özer, ara tatille birlikte pozitif vakanın kalmayacağını, okulların tertemiz bir başlangıçla açılacağını söyledi. Reform kelimesinin insanları ürküttüğünü vurgulayan Bakan Özer, insanları tedirgin edecek adımların atılmayacağını, sözlerle değil yapılan işlerle gündem olacaklarını söyledi.
EĞİTİMDE İYİ BİR NOKTADAYIZ
Eğitimde varılan noktanın iyi olduğunu belirten Bakan Özer, “Neden ‘daha iyi’ olmayalım. Her yaptığımız küçük bir adım binleri etkiliyor. O yüzden adımları sürekli iyileştire iyileştire yaparak daha farklı bir yere geleceğiz” diye konuştu. Ücretsiz dağıtılan yardımcı kaynaklar ile ciddi bir suiistimalin bitirildiğini ve bunun kolay bir adım olmadığını vurgulayan Bakan Özer, korona sürecinde velilere özellikle de annelere çok yüklenildiğini söyledi: Yanlış yapıldı. Çok emek harcadılar. Sürekli onlara ‘şunun kararını siz verin, bunun kararını siz verin’ denildi.
ÖĞRETMENLER SİSTEM İÇİNDE MESLEK ÖĞRENİYOR, KAPSAMLI BİR PAKET GELİYOR
Sistemin gücünün öğretmenlerin gücünden beslendiğini vurgulayan Bakan Özer, öğrencilerin eğitimi için ciddi bir paket hazırladıklarını ve bunu önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını, 2022 yılından itibaren de bunu devreye sokacaklarını belirterek şunları söyledi: 5 yıl altı öğretmenlerin eğitimine yoğunlaşacağız. TIMSS sonuçları bize bazı bilgiler veriyor. 20 yıl üzeri deneyimi olan öğretmenlerin öğrenciye akademik başarı etkisi ile 5 yıl altındaki öğretmenlerin etkisi arasındaki fark yüzde 60’lara yakın... Finlandiya’da bu rakamlar %2 civarı. Öğretmen deneyimi artığı zaman akademik başarı da artıyor. Bu da bize şunu gösteriyor: öğretmenlerimiz ağırlıklı olarak sistem içinde mesleği öğreniyor. Yeni atananlara da üç aylık bir çalışma hazırlıyoruz. Planlarımızı bundan sonraki öğretmen atamaları için yapıyoruz.
KPSS’DE PUAN UZATMA SÖZ KONUSU DEĞİL
Umutların bittiği kritik bir zamanda 15 bin öğretmen ataması yapıldığını hatırlatan Bakan Özer, atamalarda ağırlık verdikleri alanlara öncelik vereceklerini vurgulayarak şunları dile getirdi: Kıymetli bir adımdı ama buradan eleştiri almak beni üzdü. 2020 KPSS’ye girenler bu atama bizim hakkımız dediler. 2021’ler de aynı şekilde bir durum ortaya koydular. Biz de bakanlık olarak ‘ikiniz de başvurun en yüksek puanlı olanı alalım’ dedik. Bir ay boyunca bu konudan peş peşe tepkiler geldi. Bir diğer konu ise ‘2020 puanları uzatılsın’ hadisesi. Bu konuda da netiz. O defter kapandı. Öğretmen konusunda daha farklı bir yaklaşım benimsemek lazım. Ciddi bir doyuma ulaştık.
KÜTÜPHANESİZ OKUL KALMAYACAK
Bütün okullara kütüphane yapılacağını ve kütüphanesiz okulun kalmayacağını belirten Bakan Mahmut Özer, “Aralık sonunda bunu bitireceğiz. Okulda yer yoksa koridorda yapıyoruz. Önümüzdeki ayda Siirt’te yapacağımız bir açılış ile bunu ‘bitirdik’ diyeceğiz” dedi.