Bakan Selçuk, yeni eğitim yılının açılacağı tarihi duyurdu
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, katıldığı bir televizyon programında yeni eğitim öğretim yılının açılacağı tarihi duyurdu.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 1 Haziran'dan itibaren başlayan kademeli normalleşme sürecinde eğitime ilişkin detayları paylaştı.
Salgınla mücadele kapsamında şimdiye kadar 813 bin öğretmene aşı yapıldığını belirten Ziya Selçuk, aşılamada yeni gruba geçilmesiyle birlikte yaş sınırının kalktığına dikkat çeken Selçuk, 7 Haziran Pazartesi gününden itibaren tüm öğretmenlere aşı yapılabileceğini ifade etti.
YENİ EĞİTİM YILI 1 EYLÜL'DE BAŞLIYOR
Bakan Ziya Selçuk, koronavirüs vaka sayılarında artış olmaması ve aşılama faaliyetlerinin olumlu etkilerinin görülmesi halinde 1 Eylül'de yeni eğitim öğretim yılını açmayı planladıklarını söyledi. Hazırlıkların bu yönde yapıldığının altını çizen Bakan Selçuk'un açıklamalarından satır başları şöyle:
"Okullar 2 Temmuz'da kapanacak. Haftada 2 gün gidecek öğrenciler. Önümüzde 4 hafta var. Öğretmenlerimiz 2 gün dışında okula davet edip çalışma da yapabilirler. Sınıfın yarısını pazartesi-salı, diğer yarısını da çarşamba-perşembe çağırmak gibi genel bir eğilim var ama okullar bu günleri değiştirebilir.
OKULA HAFTADA 5 YERİNE 2 GÜN GİDİLMESİ
Öğrencilerin yüzde 90'ı geliyor, devamlılık çok yüksek. İsteyen gelir, isteyen gelmeyebilir diyoruz. Sınıfın yüzde 80'i gelince sınıf çok kalabalık oluyor, mesafeyi ayarlayamıyoruz, bu yüzden 2 gün.
Bizim olağan açılışımız 7 Eylül'de salgın olmasa. Önümüzdeki sürece baktığımızda yazın okul açmamız çok kolay değil. Ağustosta, temmuzda okulları açıp eğitim-öğretim yapmak bizim için uygun değil. Öğretmenlerimizin de dinlenmesi lazım, çok yoruldular.
Köy okullarındaki ortam fiziksel açıdan oldukça uygun. Yaptığımız araştırmalar köy okullarında öğrencilerin akademik eksikliklerinin daha fazla olduğunu gösteriyor. 5 gün bunların eksiğini tamamlayarak gidelim ki dezavantaj yaşamasınlar.
ÖĞRENCİ NOTLARININ HESAPLANMASI
Ölçme değerlendirme ile ilgili danışma kurlumuz var. Bizim en çok danıştığımız kişiler il müdürleri öğretmenler ve okul müdürleri. Bir karar alırken Bitlis'te farklı İstanbul'da farklı etkiye yol açıyor. Sahaya danışmak lazım.Böyle baktığımızda da süreç içerisinde alınan kararlar bölgesel olarak farklılaşa biliyor ve ihtiyaç temelli hareket ediyoruz. Notlar ile ilgili 1. dönemde alınan notlar var. Eğer isterseniz birinci dönem notunuz geçerli olabilir bir öğrenci diyebilir ben çok hazırlandım ve notlumu yükseltmek istiyorum diyebilir. İsteyen sınava da girebilir isterse öğrenci sorumluluk sınavlarımız var ayın sonunda oradaki sınavlara girerek de dersi kalmışsa ve dersi düşükse sorumluluk sınavına girip yükseltebilir. Hiç girmez ise birinci dönemdeki notunu geçireceğiz.
LGS MESAJI
Hangi öğrenci sınava girerken neyi getirmeli kiminle gelmeli gibi birçok teknik ayrıntı var ve biz bunları paylaştık. Sınavda hiçbir değişiklik yok. 9'da öğrencinin olması gerekiyor 9.30'da da sınav başlayacak. Sınav yerleri öğrenciye bildirilmiş oluyor. Öğrencilerin evine en yakın okula gitmesini sağlamak ve sınıfları seyreltmek temel amaç bunlar. Öğrencinin velisi okulun dışında bekliyor ve biz bahçedeki o karmaşayı sakıncalı buluyoruz, velilerimiz de buna saygılı davranıyorlar. Sınava giriş belgesi öğrencinin sırasında hazır olacak. Eskiden vardı ama biz çocukları bunları yormak istemiyoruz. LGS katılım zorunlu değil, girmeyen için herhangi bir şey söz konusu değil. Öğrenci yanında geçerli kimlik belgesinden bahsediyoruz 15 yaşından itibaren fotoğraf ekleniyor biliyorsunuz. Fazladan kalemler hazır maskeler dezenfektanlar hazır.
TELAFİ EĞİTİMİ AÇIKLAMASI
Müfredat demek, yazılı bazı kazanımların çocuklarla paylaşılması değildir, çocukların bir okul ortamında bulunması sosyalleşmesi çocuğun bütünsel gelişimiyle ilgilidir. Bir şekilde bizim, telafi değdiğimiz şey sadece derslerle ilgili bir kazanım ihtiyacı değildir o çocuğun sosyal duygusal ihtiyaçlarının karşılanmasın da içerir. Benzeri bütün durumların tamamlanmasıdır. Bazı öğrencilerin akademik eksikliği de var yok değil. Sosyal duygusal alanda ağırlıklı olmak üzere dememizin sebebi de bu. Mayıs Haziran ayında konuşulurken şu oldu; Sanatsal kültürel ağırlıklı çalışma yapacağız dedik. Sadece akademik değil bütünsel.