Bakan Tekin duyurdu! Test sınavları tarihe karışıyor
Geçtiğimiz günlerde Ortaokul ve liselerde yazılı sınavlar artık belirlenen ortak tarihlerde 'ortak sınav' usulüyle yapılması kararı Resmi Gazete'de yayımlanırken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den bu sefer de testlerle ilgili açıklama geldi. Bakan Tekin test sisteminin okullarda tamamen kaldırılacağını duyurdu. Gündemde olan 'kamuda mülakatın kalkması' ile ilgili de konuşan Tekin, siyasetçilere çağrıda bulundu.
Resmî Gazete'de yayımlanan 'Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği' ile yeni eğitim öğretim yılında 'ortak sınav' usulüne geçilmesine karar verildi. Artık aynı sınıf ve aynı derse ait yazılı sınavlar, ülke il/ilçe ve okul genelinde ortak olarak yapılması planlanırken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den de konu ile ilgili açıklama geldi.
TEST SİSTEMİ TARİHE KARIŞIYOR!
Ülke TV'de gündeme ilişkin soruları cevaplayan Tekin, herkesin eleştirdiği test sisteminin sınavlardan kaldırılacağını söyledi. 30-40 eğitimci ile toplantı yaptıklarını ve bu kararı aldıklarını söyleyen Bakan Tekin, "Herkesin çok eleştirdiği çocuklarımız 'Test, tost' oldu eleştirisini ortadan kaldırmayı arzu ediyoruz. Bu tedbirleri alırken bakanlığına başladığım tarihten itibaren 30-40 tane öğretmenler odası toplantısı yaptık. Bu toplantılarda rutin değil" dedi.
"ÇOCUKLARIMIZIN TÜRKÇE'Yİ DAHA FAZLA KELİMEYLE KONUŞMALARINI İSTİYORUZ"
Anadilde eğitimin öneminde dikkat çeken ve yayımlanacak yeni yönetmelikle Türkçe'nin doğru kullanılmasını önceleyeceklerini söyleyen Bakan Tekin, "Öyle bir dönem başlasın ki anadil eğitiminin güçlü olduğu, geleneksel değerlerimizi okul bahçelerinde yaşayabildiğimiz bir ortam olsun istiyoruz. Bu dönemin ana ruhunu burada aramak gerekiyor. Onun dışında konuştuğumuz mevzuat düzenlemeleri bunun aparatları. Önümüzdeki haftada bir yönetmelik yayınlanacak. Çocukların daha hareketli, daha fazla kelimeyle konuşması, Türkçeyi doğru kullanmasını odağa alan bir başka yönetmelik yayınlayacağız" ifadelerini kullandı.
"YARDIMCI KİTABA İHTİYAÇ YOK"
Okullarda bazı öğretmenlerin ders kitaplarının yanında yardımcı kaynak önerdiğini söyleyen Tekin, bakanlığın dağıttığı yardımcı kaynaklara da dikkat çekerek, "Bastığımız ders kitaplarının sonuna kadar arkasındayız. Öğrencilerimizin hiçbir yardımcı kitaba ihtiyaçları yok. Ancak şöyle bir şey var. Okullara gidiyoruz, yardımcı kitap aldıran öğretmen arkadaşlarla görüşüyoruz, çok fazla velilerden öğretmenlere çocuklara baskı yapılması isteği var. Çocuklarımızın nerede basıldığı bilinmeyen kitapları almasının kesinlikle gereksiz olduğuna inanıyorum. Kitapların içerisindeki bilgiler denetlenmediği için yarın öbür gün sınava girdiğinde ikileme düşürmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Okullara bu konuda yazı da gönderdik" dedi.
MÜLAKAT KALDIRILACAK MI?
Gündemde olan mülakatın kaldırılmasıyla ilgili de konuşan tekin,"Mülakat yapacak mıyız, yapmayacak mıyız? Benim üzerime düşen şey mülakatın yapılabilmesi için Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın söylediği gibi adalet ve şeffaflığı sağladım şu anda. Bir başka tedbir de dedik ki kamera kaydı olsun. Bir de açık çek veriyorum. Bu konuda fikri olan siyasetçi, sendikacı, gazeteci, sosyal medyadan laf atmak yerine bana desin ki 'Siz şu tedbiri alırsanız içimiz rahat edecek.' Onu da söylesin bana bunu da koyalım müfredata" dedi.
AÇIK LİSE'YE GEÇİŞ
"12'inci sınıfı okuyan bir öğrenci neden açık liseye gidebilir. Pandemiyle beraber açık lisedeki sınavlar çevrimiçi oldu. Ortaöğretim başarı puanı nedeniyle yüzbinlerce öğrenciyi geride bırakabilecek ortam oluştu. Çevrimiçi sınavlarla ortalamalarını yükselttiler. En basit gerekçelerden birisi bu. Ben Milli Eğitim Bakanı'yım. Milletin benden beklediği şey örgün eğitim çağındaki çocukların okula gitmesini temin etmek. Devletin zorunlu kaldığı halleder öğrencilerin yararlanması için ürettiği bir B planı açık liseler. Ben Milli Eğitim Bakanı olarak açık liselere bu kadar yoğun gidişin olması benim görevimi yapmadığım demektir. Dolayısıyla bizde bununla ilgili tedbirlerimizi aldık."
"Bu yıl Açık Lise sınavları yüz yüze olacak. Daha önceki yıllarda olduğu gibi online olmayacak."