Tgrt Haber

Bakan Tekin'den LGS'de iptal edilen soruyla ilgili açıklama: 10 bin öğrenci etkilendi

Editör: Bengül Büyükhan / Kaynak: Sabah Gazetesi - Türkiye Gazetesi
19 Eylül 2024 09:14 - Güncelleme : 19 Eylül 2024 11:21
Bakan Tekin'den LGS'de iptal edilen soruyla ilgili açıklama: 10 bin öğrenci etkilendi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel okulların istediği yüksek miktarda kitap paralarına ilişkin, 400 civarında okulun yüzde 300’ün üzerinde zam yaptığını ve onlara gerekli cezaların verildiğini duyurdu. Tekin, LGS'de iptal edilen soruyla ilgili de 10 bin öğrencinin etkilendiğini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı​ Yusuf Tekin, kitap fiyatlarında fahiş zam yapan 400 okula ceza​ yazdıklarını açıkladı. Ayrıca okullarda satılan kitapların havale ve EFT​ gibi yöntemlerle ödenmesinin suç olduğunu belirtti.

400 OKULA BÜYÜK CEZA

Özel okulların yıllık 60 bin TL'yi bulan kitap ücretlerine ilişkin açıklama yapan Bakan Tekin, ''Şu an yaklaşık 400 civarında okul, yüzde 300'ün üzerinde zam yapmış. Onlara hemen gerekli cezaları verdik'' dedi.

Bakan Tekin'den LGS'de iptal edilen soruyla ilgili açıklama: 10 bin öğrenci etkilendi - 1. Resim


OKULLARIN EFT, HAVALE YOLUYLA ÜCRET ALMALARI SUÇ

Bakan Tekin bazı özel okulların kitaplarını sisteme girmediklerini  belirterek ''Okullar kendi kitaplarını öğrencilere verebilir, bunda sorun yok fakat şunu yapmalarını istiyorum; bu kitapları sisteme girsinler. Bizim özel okullarla ilgili yaptığımız yazılımda okulların kıyafet, servis ve yardımcı kaynaklarla ilgili ücretleri var. Mesela diyelim ki; okul bu sene 20 bin liraya kitap sattı. Onu sisteme girsin istiyoruz. Fakat bazı okullar, havale, EFT ya da benzeri yollarla ücret alıyor. Bunlar suç'' diye konuştu.

LGS'DE İPTAL EDİLEN SORU

Bakan Tekin LGS'de tartışmalara neden olan ve mahkeme tarafından iptal edilen soruyla ilgili bu durumdan yaklaşık 10 bin öğrencinin etkilendiğini söyledi. Tekin sözlerine şöyle devam etti;

''İdare mahkemesi 11 Eylül günü yani 100 gün sonra bu soruyu iptal etti. Temyize gitsem, benim lehime sonuçlanırsa bu sefer yine öğrenciler mağdur olacak. Dolayısıyla biz şimdi temyiz hakkından imtina edeceğiz. Bu durumdan yaklaşık 10 bin civarında öğrenci etkileniyor ancak bu çocuklarımızdan kaçının bu hakkını kullanacağı ise 21 Eylül itibarıyla belli olacak. Bu nedenle biz mağduriyet olmasın diye "puanı yeniden hesaplanan öğrenciler isterlerse bir üst tercihine kontenjan sınırına bakılmaksızın yerleştirilebilir" dedik. Yeni hesaplamaya göre mevcut kayıt yaptırdığı okula puanı tutmayanları da kazanılmış hak olarak kabul ettik. Onlara mevcut okullarınızda devam ediyorsunuz dedik'' 

Bakan Tekin'den LGS'de iptal edilen soruyla ilgili açıklama: 10 bin öğrenci etkilendi - 2. Resim


"HAYALET LİSELERE AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULUYORUZ"

Lise son sınıf öğrencilerinin üniversite sınavlarına hazırlanmak için açık liseye ya da hayalet lise olarak tabir edilen kurslara devam etmek istemesiyle ilgili de  "çok ağır yaptırımlar uyguluyoruz" diyen Tekin şu bilgileri verdi: ''Açık liselere geçişte şöyle bir sorun vardı; çocuk 11. Sınıfı okuyor, 12. Sınıfta açık liseye geçip merdiven altı kurslara gidiyor. Biz göreve başlar başlamaz bu kapıyı kapattık. Mesela çocuk, 9. sınıfta ben açık liseye gideceğim diyorsa buna karışmayız. Ama 9. sınıfta fen lisesine gidip kayıt yaptırıyor, dolayısıyla başka bir çocuğun oraya yerleşmesini engelliyor, 12. sınıfa geçince de ben açık liseye gidiyorum diyor. Oraya artık nakille de öğrenci alamıyoruz. Sonra hayalet sınıflar çıktı. Hayalet liselere çok ağır yaptırımlar uyguluyoruz. Bunu duyduğumuz an hemen cezayı verdik geçen sene. Geçen sene hayalet sınıftan dolayı yaklaşık 500 civarında okula ceza yazdık. Bu tür yapılar varsa yine gereken cezaları vereceğiz''

ÜCRETSİZ YEMEK UYGULAMASI

‘Her öğrenciye bir öğün yemek verilsin’ çağrıları için Bakan Tekin "Bütün öğrencilere yemek vereceğimizi varsayalım; çocukların yemeklerini verecek personel var mı? Hepsini geçtik okullarında yemek yiyebilecekleri bir alan var mı? Bir diğer husus, çocuklar bizim dağıttığımız yemekleri yiyorlar mı? Yani özel okuldaki çocuklar bile, özel okul sahipleriyle konuşuyorum, yemekhanede çıkan yemekleri yemiyorlar, kantinden alışveriş yapıyorlar" dedi.

Yaklaşık üç milyona yakın öğrenciye yemek verildiği belirten Tekin "Biz şu anda deprem bölgesiyle beraber taşıma kapsamındaki öğrencilerimize yemek veriyoruz. Onun dışındakiler ile ilgili şu an bir çalışmamız yok. 2025-2026 bütçesinde sadece ihtiyaç sahiplerine bu anlamda katkı verebilecek başka bir formülasyon geliştirebiliriz" diye konuştu. 

Bakan Tekin'den LGS'de iptal edilen soruyla ilgili açıklama: 10 bin öğrenci etkilendi - 3. Resim


ÖĞRETMEN ATAMALARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Öğretmen atamalarıyla ilgili de açıklama yapan Bakan Tekin "Sizler de sosyal medyada çok görüyorsunuzdur ‘Yusuf Tekin ilçe emri yap’... Popülist davranacak biri için aranan fırsat olsa da doğru bulmak mümkün değil. Ne demek ilçe emri? Yani benim mazeretim var. Eşim Uzundere’de yaşıyor. Diyorlar ki senin öğretmene ihtiyacın olup olmadığı beni ilgilendirmiyor. Beni eşimin yaşadığı ilçeye görevlendir, aile birliği elbette çok önemli ancak kimi zaman istenen yerde öğretmene ihtiyaç olmadığından bunu yerine getirmek mümkün olmuyor. Yani isteyen herkesi görevlendiririm ama o zaman 104 bin norm fazlası öğretmen oluyor. Öğretmen ihtiyacınız kaç diyorlar. Geçen sene yaklaşık 60 bin öğretmen ihtiyacımız vardı. Ama 104 binden fazla norm fazlası öğretmen var. Yani ben şimdi norm fazlalarını dağıtsam 40 bini norm fazlası oluyor. Bu 40 bin kişi dediğiniz de hani muhalefet diyor ya ‘cumhuriyetin 100. yılında yüz bin tane öğretmen atayın’ diye, kardeşim nereye atayacağız bunları" dedi.

Kaynak: Sabah Gazetesi - Türkiye Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Aylin19 Eylül 2024 09:27

Özel okulların bu kadar kitap parası istemesi çok saçma olmuş bence çocukları eğitim hayatına hazırlamak için gereken her türlü desteği sağlamalılar

Sonraki Haber Yükleniyor...