Tgrt Haber

Dershanelerin yüzde 60'ı dönüşmek istiyor

25 Aralık 2014 10:43
Dershanelerin yüzde 60'ı dönüşmek istiyor

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Yelkenci, 'Dershanelerin yüzde 60'ı dönüşmek için hazır bekliyor. Dönüşüme girecek 2 bin dershane olduğunu söyleyebiliriz' dedi.

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, dershanelerin özel okula dönüşümü programına başvuran 906 dershaneden, 663'ünün programa kabul edildiğini bildirerek, "Dershanelerin yüzde 60'ı dönüşmek için zihinsel olarak, hazır durumda bekliyorlar. Toplamda dönüşüme girecek 2 bin dolayında dershane olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
Yelkenci, AA muhabirine "dershanelerden özel okula dönüşüm sürecinde gelinen noktayla" ilgili bilgiler verdi.
Dershanelerden özel okula dönüşüm sürecinde başarısız olunduğuna dönük bir algı operasyonu ve bazı kararları etkilemeye yönelik çalışmaların yürütüldüğünü dile getiren Yelkenci, belli bir kaynaktan devam eden yayınların maksatlı ve yanlış olduğunu ifade etti.
Dershaneler özel okula dönüştürülürken sektörde çalışanların, eğitimcilerin ve girişimcilerin mağduriyetinin engellenmesi için önlemler alındığına işaret eden Yelkenci, dönüşümü içeren Kanun'da, dershanelere "hadi sizi kapatıyoruz" denilmediğini, bu kurumların özel okul olarak faaliyet yapabileceklerinin ifade edildiğini anlattı.
Yelkenci, dershanelerin açık kalması için 1 Eylül 2015'e, dönüşümü için de 2019'a kadar süre tanındığını da hatırlattı. "Burada aslında devletin müşfik yüzünü görüyoruz. Dönüşüm süreci, aslında dershanecilik yapan sektörün lehine işliyor" ifadesini kullanan Yelkenci, sürece ilişkin "başarısız oldu, dönüşmek isteyen dershane sayısının oranı düşük, dönüşüm fiyasko çıktı" gibi başlıklarla verilen haberlerin maksatlı yapıldığı söyledi. Yelkenci, "Hayır, tam tersine, üstüne basa basa söylüyorum ki dönüşüm süreci çok başarılı bir şeklide yürüyor" değerlendirmesinde bulundu.
Asıl okula dönüşüm bu yıl içinde olacak
Yelkenci, 2 Haziran'da başlayan dönüşüm programı için 906 dershanenin başvurduğunu, bunlardan 663'ünün programa kabul edildiğini açıkladı.
Özel okula dönüşen kurumun 54 olduğu, bunların 45'inin ise temel liseye dönüştüğüne vurgu yapılarak, sürecin olumsuz yürüdüğü iddialarına da açıklık getiren Yelkenci, özel okul açabilmek için en son başvuru tarihinin 1 Eylül olduğunu hatırlattı.
Bazı dershanelerin 1 Eylül 2015'e kadar da faaliyetlerine devam etmek istediğinin altını çizen Yelkenci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu da gayet doğal. Asıl okula dönüşüm bu yıl içinde olacak. Şu anda 3 bin 204 dershane bulunuyor. 14 Mart'tan bu yana 328 dershane kendi isteğiyle kapandı. ÖZDEBİR'in web sayfasında kayıtlı 300 üye dershane var. Bir tarafta da dershaneciliğe farklı noktalardan karşı bir duruş geliştirerek, bu işe karşı grupta ise 800 civarında dershane olduğu söyleniyor. Bunları topladığımızda bin 100, bin 200 dershane ediyor. Toplamda dönüşüme girecek 2 bin dolayında dershane olduğunu söyleyebiliriz. Yani dershane dönüşümüne tamamen karşı olanları bir tarafa koyduğunuz zaman 2 bin 200 dershanenin 906'sı özel okula dönüşmek için başvurmuş durumda."
Matematiği onlara öğretmem biraz yanlış olur
1 Eylül 2015'e kdar daha 9 aylık bir zaman bulunduğunu, sürenin henüz yarısına bile gelinmeden 906 dershanenin dönüşüm için başvurduğunu dile getiren Yelkenci,  "Bunun neresi fiyasko, neresi senaryo? Bu arkadaşlarımız dershaneci, bunların arasında matematikçiler var, matematiği bilirler. Bir tarihçi olarak, onlara matematiği öğretmem biraz yanlış olur. Onlar bu işlemleri çok rahat yapabilirler. Yapmıyorlarsa demek ki hakikaten bir algı oluşturma niyeti olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Dönüşümde hiçbir endişemiz ve sıkıntımız yok" dedi.
Dershaneden dönüşen okullarla görüşmelerinde edindiği izlenimleri de aktaran Yelkenci, "Dershanecilikle mukayese edilemeyecek kadar keyifli bir iş yaptıklarını belirtiyorlar. Çünkü eğitim öğretim yapmaya başladılar. Çünkü ziplenmiş, paketlenmiş dersler anlatmıyorlar. Dersleri, kendilerine gayet geniş olarak kalmış zaman içinde öğrencilerle etkileşerek, yani öğrencilerin kafataslarını yarıp içine bilgi doldurmaya çalışarak değil de onlarla interaktif bir şekilde ders anlatıyorlar, öğretmenliğin keyfine varıyorlar, eğitimciliği yaşıyorlar. Bu meslektaşlarımız temel liselerle beraber eğitimciliğin keyfini yaşamaya, o büyük manevi tatmini yaşamaya başladılar ve temel lise açmış olmaktan dolayı çok mutlular" değerlendirmesinde bulundu.
Kamuoyu dönüşümü kabul etti
"Dershanelerin dönüşümü sürecine karşı olan bazı kesimlerin, Anayasa Mahkemesinin kendileri açısından olumsuz karar vermesi halinde AİHM'e gidecekleri" yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Yelkenci, Anayasa Mahkemesi kararını bekleyen, ona göre hareket edecek dershanelerin de bulunduğuna dikkati çekti. Yelkenci, şunları kaydetti:
"Karar alınırsa süreç daha da hızlanacaktır. Zaten hızlı bir şekilde devam eden süreç daha da hızlanacaktır. Diyelim ki, Anayasa Mahkemesi yasayı iptal etti. Hukuk devletiyiz, yani bunun gereği yapılacaktır. Anayasa Mahkemesi iptal etmezse AİHM'e de gidebilirler. Ülkemizde çok şükür ki bütün hukuk yolları açıktır. Ama Anayasa Mahkemesi iptal etse de Anayasa Mahkemesi iptal etmeyip AİHM'e de gitseler, oradan olumsuz bir karar çıksa da şunu görmek lazım; kamuoyu dershanelerin dönüşümünü kabul etti. Bu kamuoyunun içinde, 2 bin 200 dershane de var. Bu meslektaşlarımız için, bu dershaneler için bir an önce sürecin dershanelerin dönüşümü şeklinde noktalanma beklentileri var."
Bakanlığın ücretsiz takviye kursları başlattığını anımsatan Yelkenci, kamuoyunun kurslara da yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.
"Bir taraftan dershanelerin hayatımızdan çıktığını düşünen diğer tarafta da öğrencinin takviye ihtiyacı varsa bunu Bakanlığın karşıladığını gören bir kamuoyu bulunduğunu" belirten Yelkenci, Bakanlık olarak, bu noktada alınması gereken tüm tedbirleri öğrencilerin lehine aldıklarını ifade etti.
Dershanelerin eğitim sisteminde bir sorun oluşturması ve sistemi domine etmesi gibi etik problemlerin ortadan kaldırması için bu yola çıkıldığını ve bundan vazgeçilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Yelkenci, "Elbette hukuki zeminde, kamuoyunun kabul etmiş olduğu bu süreç gerçekleşecektir" dedi.
Merkezi sınavlar dershaneciliği bitirdi
Takviye kurslarına yaklaşık bir milyon 200 talebin geldiğini aktaran Yelkenci, şunları kaydetti: "Zaten dershaneye giden kayıtlı öğrenci sayısı bu kadardı, bu giderek de artıyor. İşin sihirli noktasını söyleyeyim; bu azalmaz, artar. Temel eğitimden ortaöğretime geçişte, 6 dersin birer sınavlarının merkezi yapılması, dershaneye ihtiyacı ortadan kaldırmıştır. Bu eğitimimizin niteliğini arttıracak çok önemli bir adım. Bunun etkilerini inşallah 4-5 sene sonra göreceğiz. Eğitimde sonuçlar hemen alınmaz, uzun soluklu bir süreçtir. Dolayısıyla orada zaten sadece takviyeye ihtiyaç kalmıştır. Liseden üniversiteye geçişte de Bakanlığımızın amacı eğitimi ve öğrenciyi merkeze koyacak bir şekilde sistem oluşturmak."
Dershanelerinin eğitim sistemi için sorun teşkil ettiğinin tespitinin ardından sorunun çözülmesi için çalışıldığını, bu yapılırken de alınacak tedbirlerin ayrıntılı şekilde konuşulduğunu ifade eden Yelkenci, "Burada da bir algı operasyonundan söz edebiliriz. Bir anda ortaya çıkan bir şey değil. Hatırlarsanız, Cumhurbaşkanımız, başbakanken ilk kez 2004 yılında dershanelerin dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Daha sonra bakanlığın stratejik planında da bu dershanelerin yüzde 70'inin özel okula  dönüştürülmesi hedefi yer aldı. Bunlar, planlı ve emin adımlarla geldi" dedi.
Dönüşüme dershanelerin yüzde 28'i başvurdu
Ortada bu gerçek varken, başka şeyler söylemenin, bunun üzerinden süreci tarif etmeye çalışmanın niyetleri sorgulatacağına dikkati çeken Yelkenci, "Yaklaşık 20 gün önce dönüşüme başvuran dershanelerin oranı mevcut dershanelerin yüzde 25 dolayındaydı. Rakamlar üzerinden hesapladığımızda 906 dershanenin başvuru yapmasıyla bu oran yüzde 28'e çıktı. Çok hızlı bir şekilde artış var. Ayrıca az önce yaptığım bir analiz vardı; bu işe başvurmayanları da düşündüğümüzde aşağı yukarı dershanelerin yüzde 60'ı zaten dönüşmek için, her anlamda psikolojik, zihinsel olarak, hazır durumda bekliyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
Hiç dönüşmeyi düşünmeyen, bir de dönüşemeyecek durumda küçük dershaneler bulunduğuna dikkati çeken Yelkenci, bunlar için de çeşitli teşvikler bulunduğunu hatırlattı. Yelkenci, dershanelere sadece süre tanınmadığını, irtifak hakkı, arsa desteği, bina kiralama, öğrenci başına eğitim öğretim teşvikinin de verildiğini söyledi.
Özel okula dönüşeceklere irtifak hakkına ve bina kiralamaya ilişkin mevzuatın da Maliye Bakanlığı ile İnşaat ve Emlak Daire Başkanlığıyla ortaklaşa çalışıldığını dile getiren Yelkenci, yönetmeliğin yakın zamanda Sayıştay ve Başbakanlığa gideceğini, çıktığında beklentileri olan vatandaşların bunun üzerinden planlama yapabileceğini sözlerine ekledi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...