DGS başvuru şartları ve DGS hakkında bilinmesi gerekenler
Merakla beklenen 2021 Dikey Geçiş Sınavı (DGS); Meslek Yüksekokulları ile Açık Öğretim ön lisans programlarından mezun olan veya son sınıfta olup da staj dışındaki bütün mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan kişilerin, lisans programlarına dikey geçiş yapmalarını sağlayan bir sınavdır. Peki, DGS 2021 başvuru şartları nelerdir?, DGS 2021 ne zaman başlayacak? DGS 2021 sınav takvimi ne şekilde olacak? DGS hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde...
DGS (Dikey geçiş sınavı), ön lisans diploması veren iki yıllık meslek yüksek okulu mezunları ya da ön lisans diploması veren iki yıllık meslek yüksek okullarından mezun olabilecek durumda olan adaylar, belirli şartları yerine getirdikleri takdirde, mezunu oldukları üniversitenin veya diğer üniversitelerin, alanlarıyla ilgili 4 yıllık programlarına ÖSYM’ ce yapılan “Dikey geçiş sınavını (DGS) kazanmak koşuluyla geçiş yapabilir ve o bölümün lisans diplomasını alabilirler.
Şimdi gelin hep birlikte DGS hakkında merak edilen sorulara ve cevaplarına gözatalım...
DGS BAŞVURULARI NE ZAMAN 2021
ÖSYM’nin açıkladığı takvime göre;
2021 DGS başvuruları bu yıl 21-31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek.
8 Haziran ise geç başvuru tarihi olarak belirlendi.
ÖSYM sınav başvurularını https://ais.osym.gov.tr/ adresi üzerinden alacak.
DGS 2021 BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?
ÖSYM tarafından sınav ücreti açıklanmamıştır. Ancak geçen yıl ki ücret 130 TL olarak belirlenmişti.
DGS'YE (DİKEY GEÇİŞ SINAVI)NA KİMLER GİREBİLİR?
Üniversitenin ön lisans bölümünden mezun olmuş ya da olabilecek durumda olan öğrenciler girebilir.
ÖSYM tarafından gerçekleştirilen çoktan seçmeli bir sınav türüdür. Yükseköğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyenler bu sınava başvurabilir.
DGS'YE KİMLER BAŞVURU YAPAMAZ?
Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS'ye başvuramazlar.
DGS İLE GEÇİŞ YAPTIKTAN SONRA KAÇ YIL OKUNUYOR?
Dikey Geçiş Sınavı (DGS), üniversitelerin (açık öğretim de dâhil) ön lisans yani 2 yıllık programlarında okuyup mezun olan kişilerin lisans programlarına yani 4 yıllık programlara geçiş yapabilmelerini sağlayan bir sınav türüdür.
DGS İLE GEÇİŞ YAPINCA ÖN LİSANS DİPLOMASI İPTAL OLUR MU?
Hayır iptal olmaz. Lisanstan mezun olduğunuzda MYO diplomanızı da geri almış olacaksınız. Yani iki üniversite (bir ön lisans, bir lisans olmak üzere) mezunu olmuş olacaksınız.
DGS'YE MEZUN OLDUKTAN SONRA GİRİLİR Mİ?
Hayır. Çünkü DGS’ye 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu mezunları ve mezun olabilecek durumdaki adaylar başvuru yapabilirler.
DGS İLE KAÇ YIL OKUNUYOR?
DGS her yıl ÖSYM tarafından yapılan bir sınavdır. Dolayısıyla bir yıl geçerlidir.
DGS'DE SADECE MATEMATİK YAPMAK YETERLİ Mİ?
DGS'de sadece Türkçe ve matematik sorularının olması hiç kimsenin rehavete kapılmasına neden olmasın. Çünkü üniversite sınavlarında bazı üniversitelerin makine mühendisliği bölümlerine girebilmek için 30 matematik neti yeterli olurken, DGS'de sizden 60 soruda 40 netin üstünde doğru cevaplar vermeniz isteniyor. Bu yüzden sadece matematik yeterli değildir.
2 YILLIK BÖLÜMLERDEN 4 YILLIĞA GEÇİŞ NASIL OLUR?
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) üniversitelerin 2 yıllık eğitim programlarından mezun kişilerin 4 yıllık lisans programlarına devam edebilmesi için her sene ÖSYM tarafından merkezi olarak düzenlenir.
DGS, özellikli alanlarda ön lisans eğitimini tamamlayan kişilere, uzmanlık alanını genişletme fırsatı sunar.
ALTTAN DERS OLUNCA DİKEY GEÇİŞ OLUR MU?
Tüm dersleri alttan olsa bile kişi DGS'ye girerek tercih işlemi yapabilir. ... İlk dönemden tek dersi bulunan kişi veya staj ya da bitirme projesini vermemiş kişiler, DGS'yi kazanırlarsa, kazanılan üniversiteye şartlı kayıt yaptırabilirler.
DGS İLE GEÇİŞ YAPAN ÖĞRENCİLER YATAY GEÇİŞ YAPABİLİR Mİ?
DGS ile yerleşenler sadece ilgili yıldaki DGS Kılavuzunda öğrencinin ön lisans alanı ile tercih edebileceği yerlere ve DGS puanı dikkate alınarak yatay geçiş başvurusu yapabilir.
DGS PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ 2021
DGS puanları sadece 1 yıl geçerlidir.
AÖF DİKEY GEÇİŞ SINAVINA KİMLER GİREBİLİR?
Meslek Yüksekokulları ve Açık öğretim Fakültesi ön lisans programları son sınıf öğrencileri ve mezunları, 2020-2021 öğretim yılında Açık öğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerine dikey geçiş yapmak istiyorlarsa 2020 Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmek zorundadırlar.
DGS ORTALAMA KAÇ PUAN GETİRİR?
100 lük sisteme göre ÖBP ve DGS'ye eklenen puan hesabı
Yani diploma notunuz (100 üzerinden) X 0.8 X 0.6 puan getirecektir.
Örnek:
Diploma notum 85.5
Şimdi hesaplayalım..
Sınav puanıma eklenen sonuç ise = ÖBP X 0.6
Yani; 68.4 X 0.6 = 41.04 sonucu çıkar.
DGS MANTIĞI NEDİR?
Sınavda uygulanmakta olan testin genel amacı, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir.
Sınavın soru sayıları ise 60 sözel 60 sayısal olarak toplamda 120 soru ve 150 dakika olarak sınav süresi belirlenmiştir.
DGS 05 KURALI NEDİR?
- Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.
- Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır.
- Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.
DGS 05 KURALI KALKTI MI?
DGS ham 0,5 kuralı 2021’de değişti.
Yani 2021 DGS ve sonraki yıllardaki sınavlarda artık 0,5 değil 1 ham puan uygulaması yapılacak.
Kısaca iki sınavdan en az 1 ham puan çıkaramayan öğrencinin puanı hesaplanmayacak.
DGS SAYISAL MI SÖZEL Mİ?
DGS’de hem sayısal hem sözel sorular olduğu için bu sınav için “eşit ağırlık türü”nde bir sınav desek yanlış söylemiş olmayız.
DGS KAÇ YANLIŞ KAÇ DOĞRUYU GÖTÜRÜYOR?
DGS sınavında 4 yanlış, 1 doğruyu götürmektedir!
Yapılan yanlış sorular ilgili bölümün doğru sorularını götürür.
DGS SINAVI KAÇ SAAT?
Tüm adaylara verilen süre 140 (3 saat) dakikadır.
DGS SINAVINDA HANGİ KONUDAN KAÇ SORU ÇIKIYOR?
Türkçe soruları anlam, paragraf ve mantık (problem benzeri 10-12 tane) soruları yer almaktadır.
DGS'DE KAÇ SORU VAR?
DGS’de
60 Sayısal (Matematik)
60 Sözel (Türkçe) olmak üzere
Toplam 120 soru var.
2021 DGS NASIL ÇALIŞILMALI?
- Öncelikle düşünce platformunuzda bir hedef belirleyin ve bu hedefe ulaşmak için kendi şartlarınıza özgü bir çalışma planı yapın.
- Bu plan çerçevesinde DGS denemeleri çözerek şahsi eksiklerinizi tespit edip nereye yoğunlaşmanız gerekiyorsa bunları tek tek not edin.
- Birçok yayınevinin çıkarmış olduğu DGS konu anlatımı kitabı alarak temel konuları okuyup konuların örnek sorularını çözmek unutulan tüm konuları tekrar pekiştirmenizi sağlayacaktır.
- Konu anlatımı ve örnek soruların yeterli olmayacağı bir gerçek bu sebeple DGS ile ilgili yine çıkmış deneme deneme sınavlarından alıp çözmek de konu eksikliklerinizi görmenizi sağlayacaktır.
Yapılan düzenlemeler güzel gibi görünüyor, ama beklediğimden biraz farklımış. Her ne kadar dikey geçiş olmasa da, çalışıp sınavı çözebileceğim için mutluyum.