Ek Puanlı Yerleştirme Ne Demek? YKS Tercihlerinde Ek Puanlı Yerleştirme Ne Anlama Geliyor? Ek Puanlı Yerleştirme İle Tercih Yapılır mı?
YKS 2022 sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra tercih maratonu başladı. ÖSYM tarafından erişime açılan YKS sonuç ekranında “ek puanlı yerleştirme puanı” detayı dikkat çekti. Söz konusu detaya ilişkin Ek puanlı yerleştirme ne demek? YKS (Üniversite) tercihlerinde ek puanlı yerleştirme ne anlama geliyor? Ek puanlı yerleştirme ile tercih yapılır mı? soruları gündemdeki yerini aldı. İşte detaylar
YKS sonuçlarının açıklanmasının akabinde yerleştirme puanı, ek puanlı yerleştirme ve ham puanının ne anlama geldiği merak edildi. Üniversite hayali kuran milyonlarca öğrenci tercih yapacakken "Ek puanlı yerleştirme ne demek? YKS (Üniversite) tercihlerinde ek puanlı yerleştirme ne anlama geliyor? Ek puanlı yerleştirme ile tercih yapılır mı?" soruları da merak edildi. İşte YKS yerleştirme detaylarına dair tüm merak edilenler…
EK PUANLI YERLEŞTİRME PUANI NEDİR?
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması halinde verilir. Öğrenci, meslek lisesinden, inşaat bölümünden mezunsa, işletme seçmesi halinde bu puandan faydalanamıyor. Adayın lisede okuduğu bölümle paralel bir üniversite bölümü seçmesi halinde ek puan devreye girebilmektedir. Buna en doğru örnek, lisede elektrik alanında eğitim gören bir öğrencinin üniversitede elektrik mühendisliği bölümünü seçmesi halinde ek puan alması şeklinde verilebilir.
HAM PUAN NEDİR?
Ham puan, üniversite sınavı da dahil olmak üzere adayın bir testte elde ettiği ve üzerine okul puanı veya ek puanlar eklenmemiş sonucu kesin olmayan puan türüdür. Ham puan, sınav sonucuna okul puanı eklenmemiş halidir.
YKS YERLEŞTİRME PUANI NEDİR?
Üniversite tercihleri yapılırken "Yerleştirme Puanları" esas alınacak olup "Sınav puanları" kısmında bulunan rakamlar, alınan ham puanı göstermektedir. YKS sonuçlarında yerleştirme puanları ve başarı sıralamaları, tercihlerde etkili olacaktır.
YERLEŞTİRMEDE KULLANILACAK OLAN EK PUAN NASIL KULLANILIR?
Ek puan, bir mesleğe yönelik program uygulayan lise mezunlarına, kendi alanları ile ilgili meslek yüksekokulları ile bazı lisans programlarına yerleştirme yapılırken ayrıca verilecek olan bir puandır. Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin hangi alan/kol/bölümlerinden mezun olanlara hangi meslek yüksekokulları ile bazı lisans programlarına yerleşirken ek puan verileceği Tablo-3’te gösterilmiştir. Ek puanlar, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının Tablo-2.C’de gösterilen katsayılarla çarpılmasıyla elde edilecek ve yerleştirme yapılırken Y-ÖSS puanlarına ayrıca katılacaktır.
Ortaöğretimdeki alanı Fen Bilimleri olan bir adayın 1999-ÖSS-SAY puanı 146,328, 1999-ÖSS-SÖZ puanı ise 126,860; SAY ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı 63,120, SÖZ ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı ise 60,126 olsun. Bu aday Tablo-3’te görüldüğü gibi fen ve mühendislik alanındaki yükseköğretim programlarına yerleştirme yapılırken sayısal ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı 0,5 ile çarpılarak ÖSS puanlarına katılacaktır. Yukarıda 6.3. maddede açıklandığı gibi bu adayın fen alanındaki bir yükseköğretim programına yerleştirmede kullanılacak Y-ÖSS-SAY puanı 146,328+(63,120x0,5)=177,888 olacaktır. Bu aday sosyal bilimler alanından bir yükseköğretim programını tercih ettiği takdirde bu programa yerleştirmede kullanılacak puanı 126,860+(60,126x0,2)=138,885 olacaktır. Bu durumda bu aday 1999-ÖSS yerleştirmesi sırasında fen ve mühendislik ile ilgili yükseköğretim programlarını tercih ettiği takdirde yerleştirme işlemlerine 177,888 puanla girmiş olacaktır. Bu aday 1998-ÖSYS’de açıköğretim hariç bir yükseköğretim programına yerleşmişse ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının çarpıldığı katsayılar yarıya inecek, bu durumda adayın fen ve mühendislik programlarına yerleştirmede kullanılacak 1999-ÖSS-SAY puanı 146,328+(63,120x0,25)=162,108 olacaktır. Bu aday bir mesleğe yönelik program uygulayan lise mezunu olmadığı için ek puan alamayacaktır.
Alan/kol/bölümü Büro Hizmetleri olan Ticaret Meslek Lisesi mezunu bir adayın 1999-ÖSS-SÖZ puanı 132,956 ve SÖZ ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı 72,640 olsun. Bu aday Tablo-3’te görüldüğü gibi meslek yüksekokullarının Büro Yönetimi, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Diş Teknik Sekreterliği, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik ile Büro Yönetimi Öğretmenliği programlarına yerleştirme yapılırken ek puan alacaktır. Yukarıda 6.3. maddede açıklandığı gibi bu adayın, Büro Yönetimi ve Sekreterlik alanındaki bir programa yerleştirmede kullanılacak Y-ÖSS-SÖZ puanı 132,956+(72,640x0,5)=169,276 olacaktır. Bu programa yerleştirme yapılırken bu adayın ek puanı ise 72,640x0,15=10,896 olarak hesaplanacaktır. Bu durumda bu aday 1999-ÖSYS yerleştirmesi sırasında Büro Yönetimi ve Sekreterlik programı tercih ettiği takdirde yerleştirme işlemlerine 169,276+10,896=180,172 puanla girmiş olacaktır.