Kariyer hayatımızın vazgeçilmezi olan yabancı dil yetkinliği zihin kodlama yöntemiyle öğrenmenin artık zor değil, kolay olduğunu söyleyen Metanet Dalgül, Yabancı dil öğreniminde temel sorunun ezbere dayalı dil bilgisi olduğu için ve zihin kodlama yöntemi yapmadığımız için yabancı dil öğrenemiyoruz dedi
Egitim sistemimizde sürekli anlamaya ve yorumlamaya dayali degil de ezbere dayali bir sistem oldugu için yabanci dil egitimi aldigimizda zorlandigimizi dile getiren Metaingilizce’nin Kurucusu Ingilizce Egitmeni Metanet Dalgül, Zihin kodlama yöntemiyle nöron seviyesinde Ingilizce ögrenmek artik mümkün oldugunu söyledi.
Yabanci dil ögreniminde temel sorunun ezbere dayali dil bilgisi oldugunu belirten, Metanet Dalgül, “Nasil bir yabanci ögrencinin dil bilgisine dayali bir egitim almasi onun Türkçeyi ögrenmesini saglamaz ise, ayni sekilde sizin de dil bilgisi agirlikli bir dil ögrenimi ile herhangi bir yabanci dili dogal bir sekilde ögrenmeniz mümkün degildir” dedi.
Dil ögrenmenin pek çok insan için asilmasi zor bir engel gibi görünüyor olsa da anadil akiciligina ulasmanin bilimsel olarak kanitlanmis en iyi yöntemlerinden biri olan zihin kodlama yöntemi ile nöron seviyesinde yabanci dil ögrenmek mümkün diyerek yöntemleri açikladi.
Çocuklarin yaslari sebebiyle dil egitiminin seviyelere göre verildigini belirten Dalgül, ''Çocuklarin günlük hayatta konusabilecegi konulari kisitli bir derinlik düzeyinde ifade etmesi yeterlidir. Çünkü zaten ana dilinde de kelime dagarcigi, dil becerileri bu düzeydedir. ” ifadelerini kullandi.
Yetiskinlerin göz önüne alinmasi gereken 2 önemli faktörden bahseden Dalgül, “Bir yetiskine dil ögretirken göz önünde bulundurulmasi gereken en büyük iki faktör var. Yetiskin zihninde ana dili olgusu tamamlanmistir. Yani, bir yetiskin hayattaki tüm kavramlari ana dilinde tanimlamis ve mantigina ana dilinde oturtmustur. Yabanci bir dildeki ifade tarzi, kalip, cümle eger yetiskinin ana dilindeki ile örtüsmezse, ki çogunlukla örtüsmüyor, o kisi dili ezberleyerek ögrenmeye çalisir. Yani mantigini anlamadigi dili ezberlese bile, kullanma ihtiyaci hissettiginde refleks olarak kullanamaz, veya kullandigi zaman kendini anlatmak istediginden çok farkli veya yanlis ifade eder. Bu sebepten bir yetiskinin ilk önce yabanci dildeki yapilarin mantigini ögrenmesi gerekiyor. Ikinci önemli faktör ise bir yetiskinin dogal hayatta ihtiyaç duydugu kavramlarin belli bir seviyesinin olmayisidir. Bir yetiskinin beyni kendi dilinde bu cümleleri kurabiliyorsa, yabanci dilde de bunu ifade etmeyi çok rahat ögrenebilir. Bir yetiskini aylarca, yillarca basit kavramlarin içinde sürüncemede birakmak onun motivasyonuna ve istikrarina zarar verir ve dil edinme sürecini olumsuz etkiler. Dolayisiyla da egitim sürecini yarida birakir” seklinde konustu.
ZIHIN KODLAMA YÖNTEMLERI
Madde 1: Zihinle Kodla
Peki zihin kodlama yöntemiyle nasil yabanci dil ögrenilebilir? Öncelikle, yetiskin beyni mantigini anlamadigi seyleri ezberlemeye çalisir. Ezberledigi bilgiler ise kisa dönem hafizada kalir, yani geçici olarak hatirlar. Bu sebepten, bir yetiskin öncelikle yabanci dil ile ana dili yapisi arasindaki bakis açisi farkliliklarini, yabanci dili konusan insanlarin düsünceyi ifade etme tarzini anlamali. Bu sekilde, yabanci dilde görsel, isitsel ve dokunsal olarak edindikleri bilgiler onlara mantikli gelecektir.
Madde 2: Zihinde Isle
Bilgiyi zihninize kodladiktan sonra hemen refleks olarak ifade etmeye hazir olmazsiniz. Bunun için kodlanmis dil bilgisi, kelime öbeklerini dogru bir sekilde zihninizde islemeniz gerekmekte. Bizim kendi deneyiminizle ilgisi olmayan, dil egitimi kitaplarinda yazan ‘bosluklara uygun cevabi yaz' tipli çalismalarla degil, tam aksine, yabanci dili hayatiniza entegre ettiginiz aktif çalisma ve zihin antrenmanlariyla bu süreç gerçeklestirilir.
Madde 3: Zihinde Üret
Mantigini ögrendiginiz dil bilgisi ve kelime öbekleri, cümle yapilarini kendi hayatinizda kullanabileceginiz alanlarla ilgili kendi deneyimlerinizi anlatan cümlelerle yazin. Yazdiklarinizi ise hiç zaman kaybetmeden yine ses/video kaydi alarak pekistirin. Çünkü ilk olarak bilgiyi güçlü bir sekilde kodladiktan sonra hemen o bilgi isleme almalidir ki, hem konusma kaslariniz yabanci dilde konusmaya adapte olsun, hem de nöronlar arasinda elektrik akimini yapisal hale getirerek kalici olarak ögrenmis olursunuz.