Kolayca iş bulan bölümler
Son 10 yılda işe alım faaliyeti gerçekleştirmiş 88 bin işverenin 493 bin işe alım yetkilisinin 220 milyon dijital ayak izinden yola çıkarak yapılan çalışmada en fazla ilgi gören bölümler açıklandı. Sağlık bölümlerine talep patladı. Kimya ve biyoloji bölümleri pandemide gözde oldu. Bilişim sistemi mühendisleri mezun olmadan iş buluyor.
Üniversite tercihi yapacak adaylara rehberlik edecek “İşveren İlgi Endeksi” sonuçları açıklandı. Son 10 yılda işe alım faaliyeti gerçekleştirmiş 88 bin işverenin 493 bin işe alım yetkilisinin 220 milyon dijital ayak izinden yola çıkarak devam eden endeks “Üniversite mezunları arasında kimler daha hızlı işe giriyor?” sorusunun cevabını veriyor. Kariyer.net'in yaptığı çalışmada 2020 mezunları açısından bakıldığında pandeminin de etkisiyle işverenler tarafından en fazla ilgi gören bölümler açıklandı. Sağlık ile ilişkili bölümler (Hemşirelik, Sağlık Bilimleri, Eczacılık); aşı çalışmaları, dezenfektan ihtiyaçları, laboratuvar hizmetleri gibi taleplerin yükselmesiyle Kimya, Biyoloji, Kimya Mühendisliği ve bunların türev bölümleri; tüm süreçlerin online hâllerinin oluşması zorunluluklarından ötürü Yazılım/Bilişim’e yakın duran bütün bölümler ve otomotiv sektöründe yaşanan hareketlilik sebebiyle Otomotiv ve ilişkili bölümler oldu. 'SIRA DIŞI' İLGİ Çalışmada bir diğer çarpıcı veri Tıp ve Diş Hekimliği haricinde sağlıkla ilişkili üniversite ve bölümlere ilginin sıra dışı bir şekilde artması... Buna göre ‘Hemşirelik’ 384 sıra kazanarak 1.189’uncu; ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ 145 sıra kazanarak 1.294’üncü; ‘Sağlık Yönetimi’ 186 sıra kazanarak 1.426’ncı sıraya yükseldi.
YAZILIMCIYA TALEP VAR
Pandemiyle birlikte hızla dijitalleşen dünyada şirketlerin yazılımla ilgili taleplerinin artması, bu alanda nitelikli eleman açığının büyümesine yol açtı. Söz konusu gelişme, endekse de yansıdı. Donanım ve yazılım alanında artan talep nedeniyle Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümünde okuyan adayların, daha mezun olmadan iş hayatına adım attıkları görülüyor.
İLETME VE FİNANS REVAÇTA
Araştırmaya göre İşletme /Finans alanlarında spesifik bölümlere talep artışı devam ediyor. Sermaye Piyasası 6 sıra kazanarak 17’nci; Aktüerya 9 sıra kazanarak 22’nci; AB İlişkileri 14 sıra kazanarak 33’üncü; İşletme Yönetimi 37 sıra kazanarak 43’üncü; Pazarlama ise 53 sıra kazanarak 70’inci sıraya geldi.
İLGİ DUYDUĞUNUZ ALANA YÖNELİN
Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal “Üniversite ve bölüm tercihinin, kariyer inşa etme aşamasında önem taşıyan temel kararlar arasında yer aldığına inanıyoruz. Adayların hangi üniversite ve bölüm mezunlarının daha kolay iş bulduğunu bilerek tercih yapmaları daha doğru kararlar vermelerine de yardımcı oluyor. Elbette ‘mezuniyet sonrası daha kolay iş bulmanın’ tercih yaparken dikkat edilen tek etken olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Gençlerin, merak duydukları konularda eğitim almalarının, heyecan duydukları mesleklere yönelmelerinin önemli olduğuna inanıyor; bu kararı verirken değerlendirilen kriterlerin her bir genç için farklı önceliklere sahip olduğunu biliyoruz" dedi.
Z KUŞAĞI, ALGILARI DEĞİŞTİRDİ
Z kuşağının eğitim hayatına katılmasıyla birlikte günümüz dünyasında eğitimin öncelikleri de değişiyor. Teknoloji ve bireysel özgürlüğün içine doğmuş olan bu genç nesil, geleneksel eğitim ve yöntemlerle tatmin olmuyor. Dolayısıyla eğitim dünyasının da Z kuşağının isteklerini yakalaması ve programlarını, kadrolarını ve yapılarını ona uygun olarak değiştirmesi gerekiyor. Z kuşağı ile birlikte eğitimin de mesleklerin de altyapısının değiştiğini vurgulayan Atlas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Küçük “Biz Z kuşağını yönetme iddiasında değiliz, bizim onlara gerektiği zaman, yardımımıza ihtiyaçları olduğu zaman yanlarında olmamız lazım. Z kuşağının eğitim anlayışına uyum sağladık. Öğreten, bilen hoca devri kapanıyor” sözleriyle yeni nesli hangi anlayışla ele aldıklarını ifade ediyor