Tgrt Haber

Tarladan markete makas açıldıkça açıldı: 16 ürünün fiyatı arttı

01 Temmuz 2022 16:10 - Güncelleme : 01 Temmuz 2022 16:17
Tarladan markete makas açıldıkça açıldı: 16 ürünün fiyatı arttı

Market ve üretici arasındaki makas gittikçe açılıyor. Fiyat farkı mayıs ayında en çok elmada yaşandı. O fark market raflarına da yansıdı. 37 üründen 16'sında fiyat artışı yaşandı. İşte o rakamlar…

Tarla ve market​ arasındaki makas açıldı. Gübre​ ve yem fiyatları aldı başını gitti. Üretici​ ve besici aldığı parayı harcayamadan gübre ve yeme yatırmak zorunda kaldı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve market arasındaki fiyat​ farkının yüzde 598 ile en çok elmada görüldüğünü açıkladı. Üretici ile tezgah arasındaki fiyat farklarını değerlendiren Bayraktar, “Haziran ayında elmada üretici market fiyat farkı yüzde 600’e yaklaşırken 9 üründe yüzde 200 ün üzerinde gerçekleşti.” dedi.

MARKETTE 16 ÜRÜNÜN FİYATI ARTTI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin araştırmasına göre üreticide 2 lira olan elma​ 13 lira 96 kuruşa, 8 lira 18 kuruş olan yeşil mercimek 31 lira 24 kuruşa, 1 lira 5 kuruş olan maydanoz 3 lira 74 kuruşa, 4 lira olan ıspanak 13 lira 99 kuruşa, 7 lira 94 kuruş olan kuru fasulye 26 lira 77 kuruşa marketteki yerini aldı.

          ÜRÜN                              TARLA FİYATI       MARKET FİYATI

  • Elma                                 2 TL                      13,90 TL
  • Yeşil mercimek                 8,18 TL                 31,24 TL
  • Maydanoz                        1,15 TL                  3,74 TL
  • Ispanak                            4 TL                       13,99 TL
  • Kuru fasulye                     7,94 TL                  26,77 TL

Haziran ayında markette 37 ürünün 16’sında fiyat artışı, 21’inde ise fiyat azalışı görüldü. Haziran ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 28,3 ile Antep fıstığında oldu. Markette fiyatı en çok azalan ürün ise yüzde 46,1 ile domates oldu. Haziran ayında üreticide fiyatı en çok düşen ürün yüzde 38,5 ile domates oldu. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 84,6 ile sivri biberde görüldü.

Üreticilerin tek maliyetinin yem olmadığını, mazota, elektriğe, işçiye, nakliyeye, ilaca zam geldiğinin altını çizen TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Üreticilerimiz ne önünü görebiliyor. Ne planlayabiliyor.” dedi.

"ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ"

Üretim sırasında çiftçinin birçok zirai olumsuzluklar karşı karşıya kaldığını hatırlatan Bayraktar, “Üreticilerimizin geleceği görmelerini, üretimde kalmalarını sağlamak için girdiler makul fiyatlardan üreticilere ulaştırılmalı, girdi destekleri artırılmalı, ekimden önce destekler açıklanmalı ve en kısa sürede üreticilere verilmelidir.” diyerek çiftçinin desteklenmesi çağrısında bulundu.

Bayraktar’ın dikkat çektiği bir diğer konu ise yem fiyatları oldu. Besicinin hayvanlarına bakamadığını kesime vermek zorunda kaldığını söyleyen Bayraktar, yem fiyatlarının acilen kontrol altına alınması gerektiğini söyledi: Üreticilerimize destek olalım, onları ayağa kaldıralım, üretim şevklerini tekrar canlandıralım. Türkiye’yi hak ettiği yere yani hayvancılıkta dünyanın sayılı ülkelerinden biri konumuna ulaştıralım. Onun için diyoruz ki; yem fiyat artışlarını kontrol altına alalım.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...