Tgrt Haber

‘Gri pasaport’ skandalından sonra ‘Erasmus’ skandalı: Avrupa’ya gidip dönmeyenler var

31 Ağustos 2022 21:14 - Güncelleme : 31 Ağustos 2022 22:23
‘Gri pasaport’ skandalından sonra ‘Erasmus’ skandalı: Avrupa’ya gidip dönmeyenler var

Milli Eğitim Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’nın uyarısı üzerine Avrupa Birliği öğrenci değişim programı Erasmus'la yurt dışına giden bazı öğrencilerin geri dönmemesine ilişkin harekete geçti. Konuya ilişkin 81 ile gönderilen MEB yazısında söz konusu programlara katılacak öğrencilerin titizlikle seçilmesi istendi.

MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal imzalı yazıda, Erasmus programı ile yurt dışına giden öğrencilerin, bulundukları ülkede iltica ettiklerine dikkat çekilerek, iltica etme riski olan öğretmen ve öğrencilerin AB programlarına seçilmemesi talimatı verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Dışişleri Bakanlığı’nın uyarısı üzerine Avrupa Birliği öğrenci değişim programı Erasmus ve staj programlarıyla yurtdışına giden öğrenci ve öğretmenlerin bazılarının projeleri yarıda bırakarak bulundukları ülkelerde kalmalarına ilişkin harekete geçti.

NTV'de yer alan habere göre, MEB konuya ilişkin 81 il müdürlüğüne yazı gönderdi. Bakanlık, yurt dışına gideceklerin dikkatli seçilmeleri için uyarıda bulundu.

Proje gruplarını terk eden öğrenci ve öğretmenlerle ilk uyarı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ulusal Ajans'tan geldi.

Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, harekete geçerek 81 il ve bakanlığın merkez teşkilatına resmi yazı gönderdi.

Program kapsamındaki hareketlilik ve staj planlamasının dışına çıkıldığı vurgulanan Bakanlık yazısında, gidilen ülkede kalmaya meyledildiği yönünde şikayetlerin geldiği belirtildi.

MESLEK LİSELİLER HABER VERMEDEN GİDİYOR

Almanya, Avusturya ve Çekya'ya staj yapmak için giden meslek lisesi öğrencilerinin okul yönetimlerine haber vermeden programı terk ettikleri belirtilen yazıda bu durumun, yürütülen programlar ve resmi pasaportların saygınlığı açısından olumsuz bir durum oluşturduğu vurgulandı.

Söz konusu programlara dahil olacak katılımcıların bu kapsamda seçim süreçlerinin titizlikle takip edilmesi istendi.

'GRİ PASAPORT' SKANDALI AKILLARA GELDİ

Öte yandan Erasmus skandalı akıllara daha önce yaşanan ‘gri pasaport skandalını‘ getirdi. Eylül 2020’de Malatya'nın Yeşilyurt Belediyesi, ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi’ için 45 kişiyi yurt dışına göndermiş, ancak gidenlerden sadece 2 kişi geri dönmüştü. Gri pasaport skandalına karıştığı belirlenen Elazığ’ın Arıcak ve Baskil belediyelerinin de dernekler aracılığıyla insanları Almanya’ya gönderdiği, Arıcak Belediyesi’nin Almanya’nın Bremen kentine 38 kişi, Baskil Belediyesi’nin ise Almanya’nın Hamburg kentine 71 kişi gönderdiği ortaya çıkmıştı.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...