MEB'den yeni öğretmenler için karar: Hızla sisteme dahil edilecekler
Millî Eğitim Bakanlığı, liseler arası oluşan başarı farkının giderilmesi için dört ayrı proje hazırladı. Buna göre dezavantajlı olan liseler desteklenecek. Okul öncesi eğitim kurumlarının sayısı artırılacak. Bu çerçevede İstanbul’da 750 yeni anaokulu yapılacak. Aday öğretmenlere mesleki gelişim eğitimi verilecek. Tecrübesi beş yıldan az olan öğretmene meslek içi eğitim verilecek.
Tecrübeli öğretmen deneyimsiz öğretmene göre sınavda bir öğrenciye fazladan 60-70 puan kazandırıyor. MEB bu sorunu çözmek için düğmeye bastı. Tecrübesi beş yıldan az olan yeni öğretmenlere meslek içi eğitim verilerek deneyim kazandırılacak.
Anadolu, Fen ve Sosyal Bilimler liselerinde başarı oranı yüksekken İmam Hatip ve Çok Programlı Anadolu ve Mesleki ve Teknik liselerinde ise başarı oranı düşük. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), bu tespitin ardından sorunu çözmek için kolları sıvadı. ‘Eğitimde fırsat eşitliği’ sağlamak için MEB, önümüzdeki döneme yönelik bir yol haritası hazırladı. Tasarlanan 4 ayrı proje ile liseler arası oluşan başarı farkının giderilmesi hedefleniyor. Temel eğitimde 10 bin okul, İstanbul’da 750 yeni anaokulu, spor tesisi ve kütüphanesi olmayan okulların kalmaması için de düğmeye basıldı.
TECRÜBESİZ ÖĞRETMENE EĞİTİM
Bununla birlikte 20 yılın üzerinde deneyimi olan öğretmenin tecrübesi 5 yılın altında olan öğretmenlere oranla öğrenci başarısı üzerindeki etkisi açısından farkın 60-70 puan arasında olduğu belirtildi. Dünyada en iyi eğitim sistemine sahip olan Finlandiya’da bu farkın 2 puan olduğunu aktaran bakanlık aradaki puan farkını düşürmek için de bir çözüm üretti. Bakanlık deneyimsiz öğretmenlere sisteme hızla dahil olmalarını sağlamak için mesleki gelişim eğitimi verecek.
ÜCRETSİZ KAYNAK KİTAPLAR KASIMDA DAĞITILACAK
Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tüm eğitim kademelerinde yardımcı kaynakların kasımdan itibaren ücretsiz dağıtılmaya başlanacağını duyurdu.
Bakan Özer, bazı okullarda öğretmenler tarafından istenilen kaynak kitaplara ilişkin konuştu. Bakan Özer, bu konunun yıllardan beri tartışıldığını belirterek “Okullarda yardımcı kaynak kullanılmasını yasakladık. Bakanlığımızın hazırladığı destekleyici öğretim materyallerinin ve yardımcı kaynakların dijital ortamda ücretsiz erişimini artırdık. Diğer taraftan da yardımcı kaynakların basılarak bütün okullara, bütün sınıflara dağıtılmasıyla ilgili karar aldık. Bütün eğitim kademelerinde yardımcı kaynaklar ve destekleyici eğitim materyalleri kasım ayından itibaren ücretsiz dağıtılmaya başlanacak” dedi.