Tgrt Haber

Memur alımında 'hibrit' dönem! Mülakatlar nasıl olacak?

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
03 Ekim 2023 13:26 - Güncelleme : 03 Ekim 2023 13:38

Kamuya alımlarda mülakat uygulanmasına yönelik tepkiler devam ederken hükümet yeni bir model üzerinde çalışıyor. Kritik mesleklerde mülakat devam edecek. Ancak öğretmen adayları için farklı bir formül uygulanacak. Öğretmen adayları jüri üyelerini, jüri de adayları mülakat günü öğrenecek. Mülakat kameraya alınacak ve adaylar verdiği cevapları kağıda yazıp, altına da imza atacak. İşte detaylar.

Mülakat komisyonunda başöğretmen, uzman öğretmen ve idareci olacak.

Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine kamuda mülakat​ konusu hükûmet tarafından masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​ ilgili bakanlarla mülakat sisteminde yapılabilecek değişiklikleri görüştü. Kamuya alımlarda mülakatın kaldırılması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim vaatleri arasındaydı. Ancak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin​'in öğretmen atamalarının yüzde 50 KPSS​, yüzde 50 mülakatla yapılacağını açıklaması mülakat tartışmalarının yeniden alevlenmesine neden oldu.

HİBRİT MODEL

Yapılan değerlendirmelerde kritik meslekler dışındaki iş kollarında mülakatın kaldırılabileceğine yönelik değerlendirmeler yapıldı.  Buna göre "mesleğin gerektirdiği durumlar" dışında kalan alanlarda mülakat kaldırılabilir.  Bunun için hibrit bir model devreye alınacak. Hâkimlik, savcılık, kaymakamlık ve öğretmenlik gibi kritik mesleklerde mülakat uygulaması devam edecek.  Ancak mülakatlara ince bir ayar çekilecek.

Mülakatta hibrit yöntem öne çıkıyor

ÖĞRETMEN ADAYLARINA FARKLI FORMÜL

Mülakat komisyonunda başöğretmen, uzman öğretmen ve idareci olacak. Komisyon üyeleri, kendi uzmanlık alanlarına göre mülakatlara jürilik edecek. Öğretmen adayları jüri üyelerini, jüri de adayları mülakat günü öğrenecek.

MÜLAKAT AŞAMASI KAMERAYA ALINACAK

Öğretmen adayları sözlü mülakat esnasında verdiği cevapları sınavın son 5 dakikasında kâğıda yazıp ‘Şunları söyledim’ diye altına imza atacak. Olası itirazlarda üst kurul, değerlendirmesini bu veriler ışığında yapacak.

MÜLAKAT ÖNEMLİ

Hükûmet kaynakları, öğretmenlik gibi gelecek nesilleri yetiştiren bir meslekte, öğretmen adayının alan bilgisi, kendini ifade edebilme yetisi ve iletişim becerileri açısından mülakatın önemli olduğuna dikkat çekiyorlar.

Ancak mülakat sisteminin daha objektif ve adil bir düzende gerçekleşmesi için de ne gerekiyorsa yapılacak buna göre tedbirler alınacak.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...