Millî Eğitim Bakanı Yılmaz: Eğitim kalitesini artırmak için çalışıyoruz
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Türkiye'yi çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkaralım, insanımızı mutlu kılalım, hayatla daha fazla bağlantısı olsun' diyoruz. Bunun da eğitimle sağlanacağının farkındayız. 'Nasıl yaparız da eğitimin kalitesini daha da artırabiliriz?' diye düşünüyoruz." dedi.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nu makamında ziyaret eden Yılmaz, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de eğitim olanaklarının çok iyi seviyelere geldiğini anlattı. Örgün ve yaygın eğitim bir arada dikkate alındığında 2002-2003'te öğrenci sayısının 156 binin üzerindeyken bugün 246 binin üzerinde olduğunu kaydeden Yılmaz, "Bunlardan sadece 180 bini örgün eğitimde. Derslik sayısı örgün ve yaygın eğitimde 4 bin 450 iken 8 bin 512'ye ulaştı. Bunun 6 bin 500'den fazlası örgün eğitim içerisinde. Öğretmen sayımız, halk eğitim de dahil olmak üzere 2002-2003'te 6 bin 664'tü, şimdi 12 bin 412. Yani yüzde 100'den fazla bir öğretmenimiz var. Yine kaliteli bir eğitim için aranan unsurlardan birisi derslik başına düşen öğrenci sayısı. Türkiye'de 36 idi biz bunu 24'e düşürdük." değerlendirmesini yaptı.
2002'de yüzde 10 civarında olan okul öncesi eğitimin geçen yıl "brüt olarak yüzde 70'e çıktığını" dile getiren Yılmaz, eğitimde kalite arttırılmak isteniyorsa mutlaka okul öncesi eğitime önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Genel itibarıyla hep şunu söylüyorlar, 'Verin 7 yılı, alın 70 yılı' 7 yıl dedikleri, 3 yıl okul öncesi 4 yıl da ilkokul. Çocuğun şekillendiği eğitimle ilgili temel değerlerin atıldığı bir dönem. Dolayısıyla da okul öncesi eğitime değer veriyoruz. Bilimsel araştırmalarla da ispatlanmıştır ki bir yıl okul öncesi eğitim alan, almayana göre daha başarılı. İki yıl okul öncesi eğitim alan da bir yıl alana kıyasla daha başarılı, üç yıl okul öncesi eğitim alan da iki yıl eğitim alana göre daha başarılı. Biz sayın başbakanımızın da talimatıyla okul öncesi eğitimi 5 yaşa 1 yıl olacak şekilde yaygınlaştıracağız. Daha sonra bunu 4-5 şeklinde düzenleyeceğiz. Milli Eğitim Bakanlığının 2015-2019 stratejik planında ise 2019 yılında okul öncesi eğitimi 5 yaşa yönelik olarak yüzde 92 hedefinin yakalanması öngörülmüş. Biz inşallah bunu yakalayacağız."
Okul öncesi eğitim hariç diğer okullarda taşımalı eğitimin söz konusu olduğunu anımsatan Yılmaz, "Okul öncesi eğitimde ise hiçbir öğrenciyi taşımayacağız. Kapanmış okulları tekrar açıyoruz, öğretmeni taşıyacağız. Dolayısıyla okul öncesi eğitimdeki evlatlarımızı eğitsin diye öğretmen taşınacak." dedi.
Kaliteli bir eğitim için derslik başına öğrenci sayısı kadar öğretmen başına düşen öğrenci sayısının da önemli olduğunu anlatan Yılmaz, şunları kaydetti: "Türkiye genelinde toplam ortalaması 28 iken 17'ye düştü. Sakarya'da bir adım daha iyiyiz. 2002 yılında ilköğretimde 28 öğrenciye bir öğretmen düşüyorken, şimdi 16 öğrenciye bir öğretmen düşüyor. Bizim dönemimizde 588 milyon liranın üzerinde bir yatırımı Sakarya'da gerçekleştirdik. Şu anda devam eden yatırımlarımız da 90 milyonun üzerinde. Özü şu, Türkiye'nin eğitimde bugünü dünden çok daha iyi. Sakarya'nın da eğitiminin bugünkü hali dünden çok daha iyi ama hedeflerimiz büyük. 'Türkiye'yi çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkaralım, insanımızı mutlu kılalım, hayatla daha fazla bağlantısı olsun' diyoruz. Bunun da eğitimle sağlanacağının farkındayız. Öncelikli gündemimiz eğitim. 'Nasıl yaparız da eğitimin kalitesini daha da artırabiliriz?' diye düşünüyoruz. İki değişmez hedefimiz var. Birisi fırsat eşitliğini sağlamak, birisi daha kaliteli eğitim vermek. Geçmişe kıyasla iyi bir noktadayız. Allah nasip ederse önümüzdeki dönemde kaliteli eğitim verme doğrultusunda ve fırsat eşitliğini sağlama konusunda büyük mesafe alacağımızı söylemek isterim." Bakan Yılmaz, ayrıca Sakarya'ya ikinci üniversite ve bir fen lisesinin daha yapılması için başlatılan çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi. Konuşmanın ardından Vali Balkanlıoğlu, Yılmaz'a hediye takdim etti.