Tgrt Haber

Ne ODTÜ ne Hacettepe! En çok tercih edilen üniversite oldu 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber, İhlas Haber Ajansı
27 Ağustos 2022 07:07 - Güncelleme : 27 Ağustos 2022 12:09
İbrahim Çeçen Üniversitesi kampüsüyle de dikkat çeken üniversiteler arasında.

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler üniversitelerin tercih oranlarına çevrildi. En başarılı öğrencileri kapmak için yarışan üniversitelerin bu yılki tercih performansı ise şaşırttı. ODTÜ, Boğaziçi, İstanbul Üniversitesi Medipol Üniversitesi gibi üniversitelerin damga vurduğu listede bu yıl İbrahim Çeçen Üniversitesi sürpriz yaptı. Şaşırtan sıralamada İÇÜ, 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçlarına göre yaklaşık yüzde 100’lük tercih edilirlik oranına ulaştır. Bir çok köklü üniversiteyi geride bıraktı.

İbrahim Çeçen Üniversitesi kampüsüyle de dikkat çeken üniversiteler arasında.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2022 yerleştirme sonuçları tamamlandıktan sonra, üniversetelerin popüleritesi de öğrencilerin yaptığı tercihlerle şekillendi. Bu yıl yerleştirme oranının yüksekliği dikkat çekerken, ilk üç tercih arasından yapılan yerleştirmelerin sayısı da memnun edici düzeye ulaştı. 

ÜNİVERSİTELERİN DOLULUK ORANI

Lisans programlarında 469 bin 37 kişilik kontenjanın yüzde 96,78'i doldu. Yani 453 bin 927 aday bir bölüme yerleştirildi. Ön lisans programlarında da benzer bir tablo çıktı. 398 bin 187 kişilik kontenjana 396 bin 704 aday yerleşerek, doluluk oranı yüzde 99,63 oldu.

Böylece toplam 867 bin 224 kişilik kontenjanın 850 bin 631'i dolmuş odu. Açıköğretim programlarındaki doluluk ise yüzde 100'e yaklaştı.  Öte yandan ilk 3 tercihine yerleşenlerin oranı yüzde 45, ilk tercihine yerleşenlerin oranı ise yüzde 21,68 olarak gerçekleşti. 

HANGİ ÜNEVERSİTELER TERCİH EDİLDİ?

Peki hang üniversite tercihler de öne çıktı. Bu yıl listeye ne ODTÜ, ne de Boğaziçi damga vurdu. Güzel haber Ağrı'dan geldi. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ), 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçlarına göre lisansta yaklaşık yüzde 100’lük tercih edilirlik oranına ulaştı. 3 bin 475 öğrencinin tercih ettiği üniversite, en çok tercih edilen üniversiteler arasında ilk sıralarda yer aldı.

YÜZDE 100'E YAKIN DOLULUK ORANI 

ÖSYM tarafından yapılan YKS tercih sonuçlarına göre, 2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) lisans ve ön lisans programlarındaki 3 bin 380 kontenjana 3 bin 475 öğrenci yerleşti. Üniversitede 36 lisans programı için ayrılan 1717 kişilik kontenjana 1751, ön lisansta 45 program için ayrılan 1663 kişilik kontenjana ise 1724 tercihte bulunarak yerleşti. Böylelikle lisans ve ön lisansta tercih edilebilirlik oranı bir bölüm hariç yüzde 100 olarak gerçekleştiği bildirildi. 

Rektör Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’ni tercih eden öğrenci sayısındaki yüksekliğin kendilerini memnun ettiğini söyledi. Fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulundaki bölümlerde, bir bölüm hariç yüzde 100’lük bir tercih edilirlik oranına ulaşıldığını belirten Karabulut, bunun ‘Bilimin Sevgi ile Bütünleştiği Üniversite’ anlayışı için önemli bir kazanım olduğunu ifade etti. 

Ne ODTÜ ne Hacettepe! En çok tercih edilen üniversite oldu 

NUH’UN DİYARI, SERHAT KENTİ 

Prof. Dr. Karabulut, “Sakin ve huzurlu bir ortama sahip öğrenci kentini üniversite eğitimi için tercih ederek bu güzel ailenin yeni bireyleri olan kardeşlerimize şimdiden hoş geldiniz diyor, Hz. Nuh’un diyarı serhat kenti Ağrı’da sizleri aramızda görmekten mutluluk duyacağımızı belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı. 

İNRAHİM ÇEÇEN KİMDİR? 

Üniversiteye ismi verilen İbrahim Çeçen, Ağrı’nın değerli iş adamlarından biri olarak tanınıyor.  IC Yatırım Holding Yönetim Kurulu ve Başkanı ve IC Vakfı kurucusu olan Çeçen, 1941 yılında Ağrı’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ağrı ilinde tamamladıktan sonra Cumhuriyet Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1969 yılında İçtaş İnşaat’ı kurdu. Halen inşaat, enerji, turizm, sanayi, hava ve liman işletmeciliği sektörlerinde otuzdan fazla şirketin bağlı olduğu IC Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor. 1984 yılından beri karşılıksız eğitim bursları veriyor. Yaptığı eğitim hizmetlerini kurumsal bir yapıda yürütmek için 2004 yılında IC İbrahim Çeçen Vakfı'nı kurdu. 

HANGİ FAKİLTELER BULUNUYOR? 

Doğunun parlayan yıldızı İbrahim Çeçen Üniversitesinde, Eğitim Fakültesi Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Eczacılık Fakültesi Tıp Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Patnos Sultan Alparslan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Doğubayazıt İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bulunuyor. Üniversitede bunun yanı sıra Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Celal Oruç Hayvansal Üretim Yüksekokulu, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, Patnos Sosyal Hizmetler Yüksekokulu yer alıyor. Meslek yüksek okulları ise şunlar: Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Doğubayazıt Ahmed-i Hani Meslek Yüksekokulu, Patnos Meslek Yüksekokulu, Eleşkirt Meslek Yüksekokulu, Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu. 

MALAZGİRT ETKİNLİKLERİNE KATILDI

Üniversite Anadolu’nun kapılarını İslam’a açan Malazgirt Meydan Muharebesi’nin 951’inci yıl dönümünde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla Ahlat  ve Malazgirt’te  gerçekleşen etkinliklere katıldı. Malazgirt Zaferi kutlamalarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, YÖK Başkanı, valiler, milletvekilleri, belediye başkanları, rektörler, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

İTÜ'NÜN TERCİH PERFORMANSI

Uluslararası alanda da öne çıkan İstanbul Teknik Ünversitesi'ni ise ilk YKS'den ilk 1000'e giren öğrencilerden 98'i tercih etti. YKS 2022 sayısal puanda Türkiye birincisi Bahadır Selim Bakla da İTÜ'yü tercih etti. Bakla, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'ne yerleşti.

İTÜ'de en çok tercih edilen ilk 5 bölüm; Bilgisayar, Yapay Zeka ve Veri, Endüstri, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği ile Ekonomi, bölümleri oldu. 

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ LİSTEYE DAMGA VURDU

Öte yandan 2022 YKS sonuçlarına göre devlet okullarında her yıl yüksek olan doluluk oranı bu yıl özel üneversitelere kaydı. Barajın kaldırılması ve gelecek yıl yeniden baraj gelir endişesiyle öğrencilerin tercihlerini daha geniş çerçevede tutması doluluk oranını yükseltirken özel ünevertilerin başarısı dikkat çekti. İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi, Koç Üniversitesi​ (İng.) Acıbadem, TOBB Ekonomi ve Teknoloji, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Yeditepe, Hacettepe listeye damga vurdu. 

BOĞAZİÇİ HUKUK İLK SIRADA

Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi ilk yılında en yüksek puandan alan bölümler arasına girdi. Koç Üniversitesi tam burslu programı, ve Galatasaray Üniversitesi Boğaziçini takip ediyor. İlk 10’daki diğer üniversiteler ise şöyle: İhsan Doğramacı Bilkent (Burslu) 520,22; TOBB Ekonomi ve Teknoloji (Burslu) 509,85; İstanbul (UOLP-Hamburg Üniversitesi-Ücretli) 504,60; Yeditepe (Burslu) 503,39; Özyeğin (Burslu) 496,63; İ.D. Bilkent (Yüzde 50 indirimli) 492,33; Boğaziçi 491,72; Altınbaş (UOLP-Köln Üniversitesi-Burslu) 486,50.

Tercihlerde öne çıkan bilgisayar mühendisliğinde de Koç Üniversitesi (İng.-Burslu) 550,07 puanla birinci sırada. İlk 5’i paylaşan üniversiteler şöyle: Boğaziçi (İng.) 547,16; Bilkent (İng.-Burslu) 546,60; ODTÜ (İng.) 541,13; İTÜ (İng.) 539,22.

Kaynak: TGRT Haber, İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Kocausta 3 Eylül 2022 05:07

Siz iyi misiniz?

Kaan28 Ağustos 2022 10:24

Medya ile parlatma çabaları

Sonraki Haber Yükleniyor...