Seksek, çatlak patlak, istop... Sokak oyunları geri dönüyor
Milli Eğitim Bakanlığı, 100 geleneksel çocuk oyununun nasıl oynandığını içeren "Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu" adlı kılavuz kitap ile bu oyunlara ilişkin videolar hazırlattı.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), gelenekel çocuk oynlarının unutulmasını önlemek adına önemli bir girişime imza attı. Bu kapsamda okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik belirlenen 100 geleneksel çocuk oyununun nasıl oynandığını içeren "Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu" adlı kılavuz kitabın yanı sıra bu oyunlara ilişkin videolar hazırlatıldı.
MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce başlatılan çalışma kapsamında "çatlak patlak", "istop", "çömlek", "bız bız" , "beştaş", "altın bilezik", "gölge kovalamaca", "köşe kapmaca", "mendil kapmaca", "sek sek", "tombik", "yağ satarım bal satarım" gibi daha birçok geleneksel çocuk oyununun gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.
EKRAN BAĞIMLILIĞI VE OBEZİTEYE KARŞI OYUN
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, konuya ilişkin, çocukların dünyayı oyun yoluyla öğrendiklerini, çalışma ve toplumsal yaşam için duyulan özgüvenin, erken yaşta oyunla tanışarak elde edildiğini anlattı. Ekran bağımlılığı, obezite gibi birçok farklı sorunla mücadele etmenin en kolay yolunun, çocuk oyunları olduğunu ifade eden Tekin bunun aynı zamanda değerleri gelecek nesillere aktararak kültürü yaşatmanın da önemli bir parçası olduğunu belirtti.
Paylaşımına Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Yüz yüze 100 Çocuk Oyunu" isimli kitapta yer alan oyunlara ilişkin görselleri ekleyen Tekin, şunları söyledi: "Çocuk oyunları, en etkili öğrenme ve gelişme aracıdır. Oyun sırasında çocuk birçok şeyi dener, dış dünyayı keşfeder, insanları gözlemler, kuralları öğrenir, sınırları kavrar, insanlarla iletişim kurmayı öğrenir, temel becerilerini geliştirir, özelliklerini fark eder ve kendini geliştirir."