Sınava bir gün kala hayat kurtaran tüyolar! Eğitim uzmanından ilk 15 soru uyarısı: Dönüp tekrardan bakın
Milyonlarca öğrencinin üniversite hayalini gerçekleştirmek için gireceği sınava ramak kaldı. Peki sınav anında ve öncesinde ne yapmak gerekiyor? Eğitim Uzmanı Adil Kurt, “En zor 10 sorudan biri 2 ya da 3’üncü sırada olabiliyor. Zorsa oyalanmayın. Sınav bitince de ilk 15 soruya tekrar bakın” önerisinde bulundu.
Yükseköğretim kurumları sınavı bu haftasonu üç ayrı oturumla uygulanacak. ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlara 3 milyon 527 bin 463 aday başvurdu. Üniversite adaylarını son haftaya özgü kaygılar, endişeler ve heyecan sardı. Peki öğrenciler bu son günleri nasıl değerlendirmeli? Kaygı ve heyecanla nasıl baş etmeliler? TGRT Haber’de Eğitim Uzmanı Adil Kurt ve Psikoterapist Aslı Bugay Sökmez, hayat kurtaracak bilgileri paylaştı.
ZOR SORULARDA OZYALANMAYIN
Aslı Bugay Sökmez, öğrencilerin kendilerini yaşamları ile ilgili önemli bir kritiğin eşiğinde hissetmelerinden dolayı endişeli olduklarını belirterek şunları söyledi: “İnsan sınav kaygısı ile doğmaz, okuldan, ailelerden öğrenir. Veliler kaygı yapmasın, çünkü bu kaygı bulaşır. Önerim sakinliğimizi bulaştıralım. Aile sakinse çocuk da sakinleşir. Olumlu iç konuşma ile sınav stresi kontrol edilebilir, yapabilirim, bildiğim sorular var, desinler. Bilmedikleri sorularda oyalanmasınlar. Bu kaygıyı artırıyor. Yapamadığı sorularda deneyeceğim, yapabilirim desinler. Sınavda kendi kendilerinin terapisti olsunlar. 2 gün boyun gevşeme ve nefes egzersizi yapsınlar. Sınav anında da uygulayabilirler.”
2'İNCİ VEYA 3'ÜNCÜ SORU ZOR OLUR! YAPAMAZSANIZ GEÇİN
Bu akşamdan itibaren öğrencilere çalışmayı bırakmayı öneren Adil Kurt, “Düzenlerini bozmasınlar. Cuma günü sabah 8’de kalkıp adaylar hangi okulsa sınava gireceklerse gitsinler, görsünler ve trafiğe baksınlar. Ne yapmaktan mutluysa onu yapsınlar. Cumartesi 45 dakika önce okulunda olsunlar, Cuma günü akşamdan kimlik kartı, giriş belgesi hazır olup sınav günü aranmamalı. Ölçme, değerlendirme ve sıralama sınavıdır. Doğru okuma, okuduğunu yorumlamadır. Sınav başladığında herkes heyecanlanır. İlk 15 dakikada 12 yıllık tecrübelerini aktarırlar. Heyecanlanmak normal. Soruları yapamadıklarını paniklemesinler. Yüze 10’ı çok zordur, yüzde 20’si zordur, yüzde 30’u ortadır, yüzde 20 kolaydır. Öğrencilerin çözemediği sorular 2 ya da 3 sorulardır. Bu soruları çözemediğinde takılmadan geçsinler. Son 15 dakika da kitapçığı doğru kodladım mı diye kontrol etmeli ve ilk çözdüğü 15 soruyu tekrar gözden geçirmeli. AYT’de son dönemden soru olmayacağı için 12’inci sınıfın ilk döneminden ve 11 sınıftan bol bol soru gelecektir” dedi.