Tgrt Haber

Sözleşmeli kadroda son durum! Sözleşmeli öğretmen 4a mı, 4b mi? Sözleşmeli öğretmen kimleri kapsıyor?

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT Haber
30 Kasım 2022 07:55 - Güncelleme : 30 Kasım 2022 09:08
Sözleşmeli kadroda son durum! Sözleşmeli öğretmen 4a mı, 4b mi? Sözleşmeli öğretmen kimleri kapsıyor?

600 bine yakın sözleşmeli personelin bulunmasını içeren düzenleme ile kamuda sözleşme türlerinin tek tipe inmesi hedefleniyor. 600 bin sözleşmeli personel kadro bekliyor. Sözleşmeliye kadro son dakika haberleri araştırılmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası sözleşmeli personele kadronun detaylarını da paylaştı. Sözleşmeli kadro nedir, sözleşmeli öğretmen kadroları belli oldu mu? İşte 4a, 4b sözleşmeli öğretmen kadrosunda son durum!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin​, sözleşmeli memura kadro düzenlemesinin bu ay içerisinde tamamlanacağını duyurdu. Sözleşme öğretmen ve kadrolu öğretmen arasında farklar bulunur. Sözleşmeli öğretmenlerin il içi ve il dışı tayin hakkı yoktur. Kadrolularda ise bu hak mevcuttur. Peki, kimlere sözleşmeli öğretmen denir? Sözleşmeli öğretmen 4a mı, 4b mi? 

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN 4A MI, 4B Mİ? 

Sözleşmeli öğretmen 4b grubuna dahildir. 4b sözleşmeli personel kamu kurumlarında yıllık sözleşme ile çalışır. 4b sözleşmeli öğretmen işçi sayılmayan kamu görevlilerdir. 4b grubunda hemşire, öğretmen, mühendis, teknisyen, sağlık memuru, koruma ve güvenlik kadroları yer alır. Eğer kişi kadro gruplarına ilk defa girecek olursa KPSS​'ye girerek mesleğine başlayabilir. 

SÖZLEŞMELİ VE KADROLU ÖĞRETMEN FARKLARI NELERDİR?

Sözleşmeli öğretmen SSK'ya bağlı; Kadrolu öğretmen ise emekli sandığına bağlıdır. Sözleşmeli öğretmen ve kadrolu öğretmen arasında ücret farkı bulunur. 

SÖZLEŞMELİ KADRO VERİLECEK Mİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kamuda çalışan 4B'lilerin kadroya alınacağını ve bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Sözleşmeli personelle ilgili durum bu hafta yapılacak görüşmede ele alınacak. 

Kabine Toplantısı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada sözleşmeliye de kadro müjdesi verdi."(Kamudaki sözleşmeli personel) 3 yılı dolmuş sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecektir.

Mahalli idareler dahil sözleşmeli personelin kadroya geçişlerinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacak. Daha önceki kadro düzenlemesinin dışında tutulan 227 bin kişi doğrudan kadroya geçme hakkını kullanabilecek. Yeni statüye göre kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor." dedi.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENE KADRO VERİLECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası sözleşmeli öğretmenler kadro verilip verilmeyeceğini araştırmaya başladı. 

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sözleşmeli personelin memur kadrolarına atanması konusunda açıklama yaptı.

Açıklama şu maddeler yer aldı;

"Sayıları yaklaşık 227 bin olan ve 3+1 modeline göre istihdam edilen sözleşmeli öğretmenler, sağlık personeli ve din görevlilerinin de süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilmesi,"

Yeni statüye göre 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor. Kadro dışında kalanlar , sözleşmeli askeri personel sözleşmeli meclis danışmanı, sağlık yöneticisi ve tamamı sözleşmeli kurum çalışanlarıdır.

Yeni statüye göre 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor. 1 yıllık memur aday süresi olacak. Hali hazırda 3 yılı dolmuş sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecek.

 

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...