Tgrt Haber

Eğitim uzmanı: Tercih yapmak faizsiz krediyle ev almak gibi

06 Ağustos 2021 06:40
Eğitim uzmanı: Tercih yapmak faizsiz krediyle ev almak gibi

Sınavın zor olması sebebiyle bu sene barajı aşan aday sayısının geçen yıla göre düştüğünü söyleyen rehberlik koordinatörü Nevin Çiftel "Bundan dolayı adaylar için tercih yapmak, faizsiz krediyle ev almak gibi. Avantajı doğru kullanın" uyarısını yaptı.

Üniversite maratonunun en kritik dönemecine gelindi. Barajı aşan aday sayısı geçen yıla göre düştü. Sınavın zor olması, barajı aşan adaylar için bu yıl bir avantaja dönüştü. Rehberlik koordinatörü Nevin Çiftel’e göre bu yıl adaylar için tercih yapmak faizsiz krediyle ev almak gibi. Adayların bu avantajları doğru kullanması gerektiği uyarısında bulunan Çiftel, doğru tercih için kritik ipuçlarını şöyle sıraladı:

- Yüzde 20-30 yukarıya kadar çıkın. Mutlaka aynı oranda aşağı inin. Ama siz 50 binle 100 bin arasındaysanız yüzde 40’a kadar da aşağıya inmelisiniz. Hele de 100 binin altında aşağıya inişler yüzde 70'e kadar olmalı. Bu yıl eşit ağırlık ve sözelde biraz daha dikkat etmek lazım. İyi tercih, yaptığım netler ve başarı sıralamasıyla girebileceğim en yüksek puanlı yere girebilmektir.

-Fikriniz neyse ne olmak istiyorsanız o yoldan çok sapmayın. “Puanımın yettiği yerleri yazayım, kurtulayım” demeyin. İdeallerinizle ilgili bir kararınız varsa çok fazla yoldan sapmayın. Ne olmak istediğiniz, hangi üniversitede okumak istediğiniz birinci noktanız olmalı.

-Elimize aldığımız puanı okurken nelere dikkat edeceğiz? YKS’ye baktığımız zaman TYT’de ön lisans tercihleri için 150 puanı aşmak gerekiyor. Özel yetenek için de bu dört yıllık da olabilir. Özel yetenek sınavlarına başvuru yapabilmek için de yine TYT’den 150 puan ve üzeri almak yeterli. Fakat öğretmenlikler farklı bir kategoride yer alıyor. Beden eğitimi ve spor yüksekokulu için örneğin konservatuar, müzik resim öğretmenliği diyorsak en düşük 800 bininci sıralamada yer almak gerekiyor 150 almak yetmeyecek. Lisans tercihi yapmış olmak için de AYT’den 180 puan ve üzeri almak gerekiyor.

-Eşit ağırlık puan türünde ilk 125 bine girememişsen hukuk tercih edemezsin. Mühendislik yazabilmek için 300 bin. Mimarlık için 250 bin. Tıp geçen yıl 40 bindeydi, bu sene 50 binde bırakıldı. Öğretmenlik için 300 bin, eczacılık için 100 bin, diş hekimliği için ise 80 binlik sıralamada olmak zorundayız.

-Tercihlerde puan kullanmayacağız; kesinlikle sıralama kullanarak tercih yapmalıyız. Barajı aşan öğrenci sayısında oldukça büyük bir düşüş yaşandı. Geçen sene barajı aşan öğrenci sayısı 300 bin değil 600 binlerdeydi. O zaman o 600 bindeki sıralamada yapılmış tercihler var. Biz tercih yaparken neyi esas alacağız? Bir önceki senenin başarı sıralamalarını ve puanlarını. Sayısal, sözel ve eşit ağırlıkta ciddi bir fark oluştu, neredeyse yarı yarıya azaldı. Bu seneye özel herkes tercih yapsın elinden geldiğince. Faizsiz krediyle ev almak gibi… İki kişiden biri üniversiteye yerleşecek. Tercihte esas olanın sıralama olduğunu unutmayın.

-Özel koşulları mutlaka okuyun. Tercih edeceğiniz yükseköğretim programlarının adaylarda aradığı bazı özel koşullar olabilir. Bu nedenle ÖSYM kılavuzunu dikkatle inceleyelim. YÖK Atlas’a da bakın. Üç yıllık karşılaştırmalarla geliyor. Meslekler rehberi gibi çalışıyor. Tercih edeceğiniz bölümün özel koşullarını dikkatle incelemeniz önemli. Kazansanız da, şartlarınız uygun değilse kayıt yaptıramazsınız.

-Kendi isteklerinize göre oluşturduğunuz listede en son olarak birinciyi kapatın, alttakine bakın ve kendinize sorun: Üzülür müyüm? Sonra bir alttakini kapatın ve yine sorun. Bütün listeye tek tek bakın ve son hâlini bu şekilde verin.

ADAY ÖĞRENCİ LİSTE YAPSIN

Tercih sürecinde öğrencilerin üniversiteleri ziyaret edebileceğini kaydeden Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş ise “Sonuçların erken açıklanması öğrencilere avantaj sağlamış olacak. Aday öğrenciler, artık üniversiteleri gezebilir ki, önlerinde bir hafta sonu yerine iki hafta sonu olmuş olacak. Böylece iki hafta sonunda da zamanı olanlar üniversitelere gidip hocalardan, tercih danışmanlarından, üniversitelerdeki öğrencilerden bire bir bilgi alabilirler. Şehir dışında bulunan öğrenciler de online üzerinden yine üniversitelere ulaşarak bilgi alabilirler" diye konuştu. Üniversite adaylarına bu dönemde bir liste hazırlamalarını tavsiye eden Ece Tözeniş “24 tercih hakkımız var. Ama öncesinde bir liste ve sıralama yapsınlar. Sonra üniversitelere gidip akademisyenler, tercih uzmanları ve öğrencilerle görüşüp kendilerine en uygun bölümü ve programları belirleyip yavaş yavaş bu listeleri eleyerek karar verebilirler. Burada öğrencinin ilgi alanına ve kendine uygun bölümleri belirlemesi çok önemli" dedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...