Tgrt Haber

Uzmanından üniversite adaylarına bölüm kazandıran tüyo: Bu spekülasyonlara kanmayın

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
29 Temmuz 2023 15:54 - Güncelleme : 29 Temmuz 2023 16:01

Üniversite hayali için tercih dönemi başladı. Tercihlerde son tarih 5 Ağustos. Doğru tercih nasıl yapılmalı?  TGRT Haber’de eğitimci Nazik Kösegil, önceliğin üniversiteden ziyade bölüm olması gerektiğini kaydederek “Yerleştirme sırasına göre tercih yapılmalı. Bazı spekülasyonlara kulak asılmamalı” dedi.

Üniversiteye girişte yüz binlerce öğrencilerin şimdi tercih heyecanı yaşıyor.  Tercihlerde son tarih ise 5 Ağustos.  Peki tercih yaparken öğrenciler nelere dikkat etmeli? TGRT Haber’de Eğitim ve Rehberlik Uzmanı Nazik Kösegil, hayallere kavuşturacak tüyoları verdi. Kösegil, önceliğin üniversiteden ziyade bölüm olması gerektiğine dikkat çekerek “Yerleştirme sırasına göre tercih yapılmalı” dedi. 

ÜNİVERSİTE DEĞİL BÖLÜM ÖNEMLİ! YERLEŞTİRME SIRASINI BAZ ALIN 

“Öğrenciler öncelikle ÖSYM tarafından duyurulan kılavuzdaki bilgilere dikkat etmeliler” diyen Kösegil, öğrencilere tercih sürecinin gelecek hafta tamamlanmasını önerdi. Kösegil, tercih yaparken sınavdan gelen sayısal veriler ile kılavuzdaki sayısal verileri dengelemek gerektiğini belirterek “Öğrencinin puanına bağlı olarak gelen yerleştirme sırası en önemlisidir. Öğrenci yerleştirme sırası üzerinden bir liste çıkarsın. Burada önemli olan bölümdür, üniversite değil. Önceliği bölüm olmalı öğrencinin. Çünkü mesleğini hangi yönde yapmak istiyorsa o bölümü yazsın. İstediği bölümleri üstte olacak şekilde sıralasınlar” dedi.  

VELİLERE ÖNERİ: YENİ MESLEKLERİ ARAŞTIRSINLAR 

Kösegil, velilerin de çocuklarının kendilerine 10-15 yıl sonra bağımlı olmayacak şekilde hayatını idame ettireceği bir meslek tercih etmelerini istediğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Bazen ailelerin bu istekleri krize neden olabiliyor. Velilere meslek seçerken kendi bildikler meslekler üzerinde ilerliyorlar. Yeni o kadar çok meslek alanları var ki bunları araştırsınlar. 15 yıl sonra bugün adını bilmediğimiz mesleklerden çok fazla para kazanabilirler.” 

BU SPEKÜLASYONLARA DİKKAT 

Hedeflediği puanı alamayan ve istediği bölüme giremeyen öğrencilere Kösegil, şunları önerdi: “Bu yıl 3,5 milyona yakın öğrenci girdi, seneye daha fazla öğrenci girecek ve sınav daha da zorlaşacak, sen bir üniversiteye yerleş gibi bir spekülasyonlar var. Bu yanlış, çünkü bu sınav istikrarlı çalışanların başarı elde edebildiği bir sınav. Hedeflediği yere ulaşması daha doğru olur.” 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...