Tgrt Haber

YÖK desteklenecek ilk uluslararası bilim projelerinde imzaları attı

28 Eylül 2016 21:36
YÖK desteklenecek ilk uluslararası bilim projelerinde imzaları attı

YÖK Başkanı Saraç, Türk yükseköğretim tarihinde ilk kez akademisyenlerin uluslararası projelerini desteklemeye başladıklarını belirterek, "Toplam 23 projenin desteklenmesi uygun bulunmuştur." dedi.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, Türk yükseköğretim tarihinde ilk kez akademisyenlerin uluslararası projelerini desteklemeye başladıklarını belirterek, "18 yükseköğretim kurumumuzun 19 farklı ülkeyle değişimini öngören toplam 23 projenin desteklenmesi uygun bulunmuştur." dedi.

Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı kapsamında desteklenmesi uygun bulunan projelerin sözleşmelerinin imzalanması için YÖK Başkanlığında tören düzenlendi. Törene, Saraç ile projeleri kabul edilen üniversitelerin rektörleri ve proje yürütücüleri katıldı.

Saraç, yaptığı konuşmada, YÖK tarafından ilk kez gerçekleştirilen Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı ile araştırma kapasitesinin artırılması, uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesi, uluslararasılaşma süreçlerine katkı ile yurt dışındaki üniversitelerle öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin amaçlandığını söyledi.

Üç kategoride başlayacak

YÖK'ün başlattığı ve birçok ülkeye örnek olan Mevlana Değişim Programı'nın geçmişte sadece öğretim elemanı ve öğrenci hareketliliğini içerdiğini anlatan Saraç, yeni YÖK'ün 2016-2017 döneminden itibaren programı "ülke odaklı", "alan odaklı" ve "proje tabanlı" olmak üzere üç kategoride yürütmeye başlayacağına dikkati çekti.

Saraç, ilk kez 2016-2017 öğretim döneminde başlayacak Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı ile ülkenin öncelikli alanlarında yükseköğretim kurumları arasında iş birliğini teşvik etmeyi ve güçlendirmeyi amaçladıklarını da bildirdi.

Program kapsamında, YÖK tarafından belirlenen alanlarda hazırlanan projeler için gerçekleştirilecek değişim faaliyetinin, yurt içi ve dışındaki yükseköğretim kurumlarının öğrenci ile öğretim elemanlarını kapsadığını belirten Saraç, şöyle devam etti:

"2016-2017 öğretim yılı için yükseköğretim kurumlarımızdan başkanlığımıza toplam 152 proje ulaşmıştır. Projeler, ilgili alanlardaki uzman kişilerden oluşan panelistlerin yer aldığı panellerde değerlendirmeye alındı. 3 Ağustos 2016 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararıyla, 18 yükseköğretim kurumumuzun 19 farklı ülkeyle değişimini öngören toplam 23 projenin desteklenmesi ve bu projeler için ilgili yükseköğretim kurumlarımızın özel Mevlana hesaplarına kaynak aktarılması uygun bulunmuştur."

Desteklenecek alanlar ve proje sayıları   

Saraç, program kapsamında "sağlık ve moleküler-hücresel mühendislik"te 6, "sürdürülebilir çevre yönetimi teknolojileri, ekosistemler ve sürdürülebilir yapılı çevre"de 6, "malzeme bilimi ve mühendisliği"nde 4, "bulut teknolojileri, nesnelerin interneti, sosyal ağlar, büyük veri"de 3, "enerji teknolojileri"nde 2, "gıda teknolojileri"nde 1, "havacılık ve uzay" alanında da 1 projenin destekleneceğini vurguladı.

Yekta Saraç, programda iş birliği yapılacak ülkelerin ABD, Arnavutluk, Bosna Hersek, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, İngiltere, İran, İspanya, Japonya, Kanada, Kazakistan, Kırgızistan, Malezya, Norveç, Pakistan, Polonya/Rusya, Tayland, Ukrayna ve Yunanistan olduğunu bildirdi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...