Tgrt Haber

YÖK korsan teze savaş açtı: Yazan da yazdıran da radarda

19 Ekim 2022 09:49 - Güncelleme : 19 Ekim 2022 10:13
YÖK korsan teze savaş açtı: Yazan da yazdıran da radarda

Yükseköğretim Kurulu, son dönemde internette açtıkları ilanlarla para karşılığında tez yazan ve ödev hazırlayan kişilere yönelik harekete geçti. 17 internet sitesi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Bir ofis hakkında da dolandırıcılığa teşebbüsten kamu davası açıldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), korsan tez yazana ve yazdıranlara karşı harekete geçti. Para karşılığında tez ve ödev hazırlayan 17 internet sitesi​ hakkında suç duyurusunda bulundu. Bazı kişiler hakkında dolandırıcılığa teşebbüsten kamu davası açıldı.

40 BİN LİRAYA TEZ

Son dönemde akademik ve proje danışmanlığı adı altında internet sitelerinin sayısı arttı. Para karşılığında konusuna göre öğrencilere tez ya da ödev hazırlayan sitelerde fiyatlar 40 bin liraya kadar çıkıyor. YÖK, adeta bir sektöre dönüşen internet siteleriyle mücadele etme kararı aldı.

PARA KARŞILIĞI TEZ YAZANLARA SUÇ DUYURUSU

Cumhuriyet Başsavcılığı'na 17 ofis hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusu yapılan bir ofis hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı "Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılığa teşebbüs" suçundan kamu davası açıldı.

YÖK yetkilileri ise son dönemde kendilerine ve CİMER’e gelen şikayetlerin arttığını belirtti. Korsan tez yazımı suçuna bazı akademisyenlerin de karıştığını aktardı. Açılan davaların ise genellikle delil yetersizliğinden kapandığını vurguladı.

YAZAN DA YAZDIRAN DA RADARDA

YÖK sadece tez yazan şirketlerle değil, o sitelerden tez satın alan öğrencileri de radarına aldı. 2022’de 12 akademisyenin dosyası YÖK'e gönderildi, 3 akademisyen görevden alındı. 2014'ten bu yana ise toplam 87 öğretim elemanı hakkında işlem yapılması için teklifte bulunuldu. 25 akademisyen bilimsel çalışmalarında intihal tespit edildiği için görevden alındı.

Kaynak: Sabah

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...