Tgrt Haber

2023 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı zamlanacak mı, kimler işsizlik maaşı alabilir?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
24 Mart 2023 15:25 - Güncelleme : 24 Mart 2023 15:28
2023 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı zamlanacak mı, kimler işsizlik maaşı alabilir?

En düşük emekli maaşının zamlanmasının ardından gözler asgari ücrete çevrildi. Asgari ücrete ara zammın yansıtılıp yansıtılmayacağı merak edilirken talep edilen zammın verilmesi durumunda işsizlik maaşında da değişim yaşanacağı bildirildi. Peki işsizlik maaşı şu an ne kadar? İşsizlik maaşı kimlere ödenir? İşte ayrıntılar…

Sene başında açıklanan enflasyon​ rakamları ve yapılan refah düzenlemeleri neticesinde emekli ve memur maaşlarına yüzde 30 oranında zam​ yapılmıştı. 3 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşı​ ise zam oranından bağımsız olarak 5 bin 500 TL’ye yükseltilmişti. Maaşlarda yapılan bu iyileştirmeler ilk etapta yüzleri tebessüm ettirmiş olsa da giderek pahalılaşan gündelik hayat şartları, vatandaşların geçim dertlerinin de artmasına sebep oldu. Özellikle taban tutardan maaş alan emekliler maaşların yükseltilmesine yönelik taleplerde bulunmaya başladı.

5 bin 500 TL tutarında olan en düşük emekli maaşı ile geçinmenin mümkün olmaması ile birlikte harekete geçen yetkililer, geçtiğimi günlerde ilgili çalışmaları bitirerek müjdeli haberi verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre emekliler artık en az 7 bin 500 TL tutarında maaş alacaklar.

Önümüzdeki hafta Genel Kurul’a taşınması beklenen en düşük emekli maaşı düzenlemesine ilişkin geri sayım devam ederken bu kez de gözler asgari ücrete çevrildi. Geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de asgari ücrete bir ek zammın yansıtılıp yansıtılmayacağı merak konusu oldu. Öte yandan asgari ücrete zam yapılması durumunda artacak olan işsizlik maaşı​ da takip edilmeye başlandı.

Henüz asgari ücrete ve dolayısı ile de asgari ücrete bağlı olarak hesaplanan diğer ödeme kalemlerine ilişkin bir zam açıklaması yapılmadı. Yetkililer, mevcut işsizlik maaşına ve detaylarına ilişkin ayrıntıları paylaştı.

TÜRKİYE İŞ KURUMU İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR?

Türkiye İş Kurumu tarafından finanse edilen ödeme kalemlerinden birisi olan işsizlik maaşı, prim şartını sağlayan ve işten kendi isteği ile ayrılmamış olan kişilere ödenmektedir. Son 3 yıl içerisinde en az 600 günlük primi yatırılmış olan ve son 4 aylık sürede en az 120 günlük hizmet akdine sahip olan herkes, Türkiye İş Kurumu’nun işsizlik maaşı desteğinden faydalanabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise başvurunun yapılabilmesi için sözleşme feshinin üzerinden 30 günden fazla süre geçmemiş olması gerektiğidir.

TÜRKİYE İŞ KURUMU İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

İşsizlik maaşı dönemin brüt asgari ücreti üzerinden hesaplanır. Brüt asgari ücretin yüzde 40’ı taban işsizlik maaşını, yüzde 80’i ise tavan işsizlik maaşını gösterir. Buna göre 2023 yılı taban işsizlik maaşı 4 bin 3 TL, tavan işsizlik maaşı ise 8 bin 6 TL’dir.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...