1 yıllık kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur? Kendiliğinden uzayabiliyor
Kira sözleşmesi, kiracı ve kiraya veren arasında önemli haklar ve yükümlülükler belirler. 1 yıllık kira sözleşmesi yenilenmezse, belirli şartlar altında kendiliğinden uzatılabilir. Ancak, bazı durumlarda kira kontratı iptal edilebilir veya geçersiz sayılabilir.
Kira sözleşmesi, kiraya verenin malını kiracıya kullanımına sunması ve kiracının da bu kullanım karşılığında kira bedelini ödemeyi taahhüt etmesi ile kurulur. Bu sözleşmelerde hem kiracının hem de kiraya verenin sahip olduğu haklar ve sorumluluklar önem taşır. Örneğin, 1 yıllık kira sözleşmesi yenilenmezse, kiracı bildirim yapmazsa sözleşme aynı şartlarla bir yıl daha uzatılır. Yeni yapılan kira kontratı, belirli koşullar altında iptal edilebilir; örneğin, kiraya verenin kiralananı kendi ya da yakınlarının kullanımı için ihtiyaç duyması durumunda. Ayrıca, sözleşmenin kanuna, ahlaka veya kamu düzenine aykırı olması durumunda geçersiz sayılabilir.
1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ YENİLENMEZSE NE OLUR?
Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmazsa, sözleşme aynı koşullar altında bir sene için uzatılmış olur. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
YENİ YAPILAN KİRA KONTRATI İPTAL EDİLİR Mİ?
Kiraya veren, kira sözleşmesini;
Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksiniminden dolayı kullanma zorunluluğu bulunuyor ise,
Kiralananın tekrar inşası ya da imarından dolayı esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkansız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin bitiminde, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve iptal bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içerisinde açacağı dava ile sona erdirebilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere dayanarak fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.
KİRA KONTRATI HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZDİR?
Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı ya da konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüz sayılır. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir bölümünün hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez. Ama, bu hükümler olmadan sözleşmenin yapılmayacağı açıkça anlaşılır ise sözleşmenin tümü kesin olarak hükümsüz olmaktadır.