Tgrt Haber

10 Yıl çalışan memur erken emekli olacak

25 Ocak 2014 00:20
10 Yıl çalışan memur erken emekli olacak

Toplam 10 yıllık hizmet süresini dolduran kadın ve erkek memurlar 61 yaşlarını doldurduklarında emekli olabiliyorlar.

Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz yıl memurların emekliliğine dair önemli bir iptal kararı vermişti. Bugün Gazetesi yazarı Sadettin Orhan, kamuda çalışan memurların emeklilik hakkıyla ilgili konuları kaleme aldı. İşte o yazı: Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz yıl memurların emekliliğine dair önemli bir iptal kararı vermişti. Karar, 18 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı ve bir yıl sonra yürürlüğe girmiş olacak. Söz konusu iptal kararı memurların yaş haddiyle emekliliğini düzenleyen 5434 Sayılı Kanun'un geçici 206. maddesiyle ilgili. Bu maddeye göre:
- 8 Eylül 1999 tarihinde memuriyeti devam eden,
- Aynı tarih itibariyle 50 yaşını doldurmuş olan,
- Toplam 10 yıllık hizmet süresini dolduran kadın ve erkek memurlar
61 yaşlarını doldurduklarında emekli olabiliyorlardı. İşte Anayasa Mahkemesi bu şartlardan birincisini yani 8 Eylül 1999'da memuriyette bulunma şartını, Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.
PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?
İptal kararından sonra yaş haddiyle emeklilik koşulları kolaylaşmış oldu. Buna göre 2008/Ekim ayından önce göreve başlayan, yani 5510 Sayılı Kanun'a değil de 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu'na tabi olan memurlar, 10 yılı ve 61 yaşı tamamlamak şartıylaemekli olabilecekler. Fakat AYM'nin iptal kararı 18 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe gireceğinden, bu kapsamdaki memurların bir yıl beklemeleri gerekiyor. Bu bir yıllık süre sonunda iki farklı senaryo gerçekleşebilir:
- TBMM, iptal edilen yasa hükmü yerine herhangi bir düzenleme yapmazsa, 10 yılı ve 61 yaşı dolduran iştirakçi memurların tamamına emeklilik yolu açılmış olur.
- TBMM, iptal edilen yasa hükmü yerine bir düzenleme yapıp, farklı bir koşul koyabilir. Bu durumda kimlerin nasıl emekli olacağı, getirilecek koşula bağlı olur.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...