100 milyar dolarlık dev anlaşma yarın! Doğalgaza indirim gelebilir
100 milyar dolarlık dış ticaret anlaşması için Türkiye'ye gelen Rusya Lideri Vladimir Putin'den doğalgazla ilgili bir müjde gelebilir.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, 1 Aralık'ta Ankara'yı ziyaret edecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde Rus mevkidaşı ile 'tarihi öneme sahip' diye nitelendirdiği ve 100 milyar dolarlık önünde bulunan teknik engelleri kaldıracak 5 maddelik bir anlaşma imzalayacaklarını söyledi.
"FAYDALI OLDU"
Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev ile görüşmek için Moskova'ya gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türk basınına yaptığı açıklamada çok faydalı görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti. Zeybekçi, ziyaretin Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) toplantısı için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ankara gezisi öncesi planlanan bir ziyaret olduğunu söyledi.
"100 MİLYARIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKACAK"
İki ülke arasında görüşmelerin arttığını ve bunun memnuniyet verici olduğunu dile getiren Zeybekçi, şunları söyledi: "Bu görüşme ile biz tabi İstanbul'da bir araya geldik heyetler halinde, o görüşmeden sonra da Türk ve Rus heyetleri defalarca diyebileceğim bir şekilde bir araya geldi. Teknik anlamda görüşmeleri yapmak üzere bir araya geldiler. Bu görüşmelerde amacımız şuydu; İstanbul'da verdiğimiz bir karar vardı, Türk ve Rus dış ticaretinin önündeki, yatırımların önündeki, bütün engelleri bu yılsonuna kadar kaldırmak ve yahut ta bunları kaldırmayı belirli bir takvime ve programa bağlamak. Netleştirmek yönünde bir kararımız vardı eylül ayında İstanbul'da. Bu çerçevede çok sayıda teknik görüşmeler yaptık. Geldiğimiz nokta son derece sevindirici bir nokta. Pazartesi günü iki devlet liderinin huzurunda iki bakan olarak 5 maddelik bir anlaşma yapacağız. Bu anlaşma benim tanımlamama göre tarihi öneme sahip bir anlaşma. İçerisinde belirli alanlarda tercihli ticaret anlaşması, serbest ticaret anlaşmasının artık resmi olarak görüşüldüğü, konuşulduğu bir anlaşma. İki ülke arasındaki ticaretin önünde ki engellerin kaldırılması için listelenen sorunların görüşülmesi için bir anlaşma. İki ülke arasındaki ticarette bankacılık sistemi, yatırım ve finans aynı zamanda da milli paraların kullanılması yönünde önemli bir anlaşma. Ve bunu takip etmek üzere düzenli ve en kısa sürelerde iki bakan olarak bir araya gelmeyi kararlaştırdık. Aynı zamanda da iki ülkenin teknik heyetleri en az aylık düzenlerle bu hedeflere ulaşmak için bir aRaya gelmeyi kararlaştırdık. Hedefimiz, her iki ülkenin lideri bizim ülkelerimiz için çok büyük olmayan 100 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmak ile ilgili bir hedef koydular ortaya. Bu hedefe ulaşmak için biz artık çok sık bir araya geleceğiz. Mesela 8 Aralık'da heyetler tekrar bir araya gelecekler. Yani 1 Aralık'ta Devlet Başkanı ve Sayın Ulyukayev Ankara'da olacak ve 8 Aralık'ta da iki ülkenin teknik heyetleri taşımacılık ile ilgili problemleri çok daha hızlı çözmek için bir araya gelecekler ve Aralık sonuna kadar belki bir kez daha bir araya gelecekler. Yılsonuna kadar inşallah bir noktaya gelmiş olacağız.
İNDİRİM GELEBİLİR
PUTİN'in bugünkü ziyareti öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Gazprom Başkanı Aleksey Miller'in İstanbul'da doğalgaz konusunu son bir defa masaya yatırdığı öğrenildi. Erdoğan ile Miller'in cumartesi akşamı İstanbul'da uzun bir görüşme yaptığı Gazprom basın sözcülüğü tarafından duyuruldu. Yapılan açıklamada şöyle dendi: “Cumartesi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazprom Başkanı Miller'i kabul etti. Yapılan görüşmede Rusya ile Türkiye arasında doğalgaz alanındaki işbirliği tüm yönleriyle geniş biçimde ele alındı. Görüşmeye ayrıca Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.” Türkiye, Almanya'dan sonra Rusya'dan en fazla doğalgaz satın alan ikinci ülke konumunda. 2013 yılında Rusya'dan alınan gaz 26.7 milyar metreküp olarak gerçekleşmişti. 2014 sonunda ise bu miktarın 30 milyar metreküp olması bekleniyor. Türkiye 2015 yılından itibaren Gazprom şirketinden fiyat indirim talebinde bulunduğu biliniyor.
"İKİ ÜLKE ÜRETİLEN BÜTÜN SERTİFİKALARI KABUL EDECEK"
Yani asıl hedef o 100 milyar dolarlık hedefe giderken teknik olarak engelleri ortadan kaldırmak. Bir de şunda mutabıkız; her iki ülke mesela Rusya Türkiye'nin ürettiği tüm sertifikaları kabul etmek, Türkiye'de Rusya'nın ürettiği tüm sertifikaları kabul etmek gibi bir noktaya geliyoruz.
Tabi bildiğiniz üzere Rusya Avrasya Gümrük Birliği'ne bağlı bir ülke. Bizde Ab ile Gümrük Birliği'ne tabi olan bir ülkeyiz. Bu iki dengeyi de koruyarak aramızda maksimum düzeyde serbest ticarete gidişin göstergeleri bunlar. Bir birine komşu iki büyük ekonomi ki büyük dinamonun bir araya gelmesinin önünde hiçbir engel olmamalı diye düşünüyoruz. Ve sonuçta şunu söylüyoruz bir birimize, Rusya'nın sahip olmadığı hemen hemen her şeye Türkiye sahip, Türkiye'nin sahip olmadığı hemen hemen her şeye Rusya sahip bunları bir araya getirerek çarpan etkisi ile karşılıklı olarak iki ülkenin menfaatlerini en üst düzeye çıkartmamız gerekiyor." (VATAN)