109 ton altın için ÇED onayı çıktı!
Tarım Kredi Kooperatifleri ait Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş. tarafından Bilecik'in Söğüt ilçesindeki maden işletme ruhsatı dahilinde yer alan Söğüt Altın Madeni Projesi'nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) onay süreci tamamlandı. Saha tam kapasite çalışmaya başlandığında 6 ile 7 ton civarında yıllık altın üretim kapasitesi hedefleniyor.
Türkiye ekonomide tam bağımsızdık hedefi ile birçok büyük atılımlar gerçekleştirdi. Bu kapsamda son yıllarda devasa altın, uranyum, bakır, linyit ve titanyum yatakları ortaya çıkarıldı.
Cari açığın kapanmasında önemli rol oynayan altın madenlerinden sonuncusu ise Söğüt madeni oldu. Bu kapsamda Söğüt altın sahasında ilk külçe 2022 yılı sonunda dökülecek. Tam kapasite çalışmaya başlandığında ise 6 ile 7 ton civarında yıllık altın üretim kapasitesi hedefleniyor. GÜBRETAŞ'a ait maden sahasında toplamda 3,5 milyon onsluk (109 ton) altın varlığının olduğu belirtiliyor.
ÇED ONAY SÜRECİ TAMAMLANDI
Tarım Kredi Kooperatifleri ait Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş. tarafından Bilecik'in Söğüt ilçesindeki maden işletme ruhsatı dahilinde yer alan Söğüt Altın Madeni Projesi'nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) onay süreci tamamlandı.
Gübretaş'ın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasında, onay sürecinin tamamlanmasıyla aralık ayı içerisinde inşaatlara başlanacağı bildirerek, "Bağlı ortaklığımız Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş. tarafından Bilecik ili, Söğüt ilçesi sınırları içerisindeki 82050 nolu maden işletme ruhsatı dahilinde yer alan Söğüt Altın Madeni Projesi'nin gerçekleştirilebilmesi için, 25 Şubat 2021 tarihinde ÇED başvurusunun yapıldığı daha önce duyurulmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 17 Kasım 2021 tarihinde Söğüt Altın Madeni Kapasite Artışı Projesi ile ilgili olarak ÇED raporu 'Olumlu' kararı verilmiş olup, böylece proje ile ilgili ÇED onay süreci tamamlanmıştır. Bu karar sonrasında 2021 yılı aralık ayı içerisinde Söğüt altın madeni sahasında inşaat faaliyetleri başlayacaktır" denildi.