Bakanlık 109 ton altın için belgeyi verdi: Yılda 7 ton çıkarılacak
Bilecik Söğüt’te GÜBRETAŞ'a ait maden sahasında bulunan 109 tonluk altın varlığı için yeni bir gelişme yaşandı. 3,5 milyon onsluk altının çıkarılması için bakanlıktan beklenen yatırım teşvik belgesi çıktı.
Bilecik’in Söğüt ilçesinde GÜBRETAŞ'ın maden sahasında bulunan 109 tonluk altının (3,5 milyon ons) çıkarılması çalışmalar başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile geçtiğimiz aylarda alınan acele kamulaştırma kararının ardından bölgedeki araziler Hazine’ye devredilerek tesisleşme çalışmaları başlamıştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 109 ton altın rezervi için yapılacak yatırım için beklenen teşvik belgesini onayladı.
Aralık 2021'de en yüksek teşvik belgeli beş yatırım arasında yer alan Gübretaş Maden Yatırımları AŞ'nin teşvik belgesi verilen yatırımı 4 milyar 634 milyon 477 bin 508 lira olarak belirtildi. Kurulacak tesis üzerinden şirket yılda 1 milyon 252 bin 800 ton cevher ve yılda 7,67 ton dore külçe altın işlemeyi hedefliyor.
HEDEF YILDA 7 TON ALTIN
Tam kapasiteyle çalışmaya geçildiğinde yıllık 6 ile 7 ton civarında altın üretmeyi hedeflediklerini aktaran GÜBRETAŞ Maden Yatırımları AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz, 2022’de ilk faz tesis kurulumu tamamlandıktan sonra maden işleme çalışmalarını yapıp 2022’nin sonunda çıkacak olan ilk altın külçesini Türk ekonomisine kazandırmak istediklerini de belirtmişti.
GÜBRETAŞ Maden Yatırımları AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz
Sahadan çıkarılacak olan altın miktarına ilişkin ise Poyraz şunları söyledi: Burada birinci, ikinci ve üçüncü fazdaki yatırımlarımızı tamamlayıp tam kapasite çalışmaya başladığımızda şu anki planlamamız yıllık 6 ile 7 ton civarında bir üretim kapasitesi hedefleniyor. Türkiye'de 2020 yılı rakamlarıyla yıllık 42 ton civarında altın üretimi olduğunu düşünürsek o zaman biz bu 42 tona sadece buradaki çalışmalarımızla yüzde 15 oranında katkı sağlamış olacağız.