Tgrt Haber

14 ay sonra ilk kez! Petrol sert düştü, motorin 19 TL'nin altına geriledi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
04 May 2023 07:50 - Güncelleme : 05 May 2023 14:10
14 ay sonra ilk kez! Petrol sert düştü, motorin 19 TL'nin altına geriledi

Bankacılık krizlerinin küresel ekonomilerde oluşturduğu baskı devam ederken brent petrolde grafik aşağı yönlü hareket etmeye devam ediyor. Mart ayından bu yana ilk kez 75 doların altına inen petrol fiyatları yurt içinde pompaya yansıdı. Motorine 1 lira 30 kuruş indirim gelirken fiyatı 19 TL’nin altına düştü. Sektör temsilcilerinden elde edilen bilgiye göre ayrıca yarın (Perşembe günü) gece yarısından itibaren geçerlik olmak üzere motorine yaklaşık 50 kuruşluk indirim bekleniyor. Böylece son 2 günde yapılan indirim 1.80 kuruş olmuş olacak.

Brent petrol​ son zamanların en hareketli grafiklerinden birini çiziyor. OPEC kararları sonrası 87 doları test eden petrol, bankacılık krizleri ve resesyon endişeleriyle 10 dolara yakın değer kaybederek 75 doların altına düştü. Bu gelişmenin ardından akaryakıt fiyatlarına ardı ardına indirim geldi. En büyük fiyat değişikliği ise motorinde gerçekleşti. 

MART’TAN BU YANA İLK KEZ 75 DOLARIN ALTINDA

OPEC+​ ülkelerinin üretimini 1 milyon varilden fazla kısma kararı almaları Nisan ayı ortasında petrolü 87 dolar/varil seviyesine kadar çıkardı. ABD ekonomisinin resesyona girme ihtimali ve bankacılık sektöründe devam eden kırılganlık da fiyatların gerilemesinde etkili oldu. Çin'de imalat sektörü zayıflığının devam etmesinin etkisiyle petrol kritik seviyelerin altına kadar geriledi. Böylelikle son bir ayın en düşük seviyesine geldi. 

MORGAN STANLEY FİYAT TAHMİNİ 75 DOLAR

Küresel ekonomik büyümeni yavaşlayacağı endişelerinin ön plana çıktığı ortamda Morgan Stanley'nin 2024'te küresel petrol pazarında 500 bin varil/gün arz fazlası oluşacağını öngörmesi ve yıl sonu için Brent fiyatı tahminini 75 dolara çekmesi de bugün Brent petrolünde düşüşü hızlandırdı. 

FED 25 BAZ PUANLIK ARTIŞ YAPTI

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentilere paralel olarak faizi 25 baz puan daha artırarak yüzde 5-5,25 aralığına yükseltti. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), kararı oy birliğiyle aldı. Bu oran, son 16 yılın en yüksek faizi olarak kayıtlara geçti. 

AKARYAKITA KAÇ LİRA İNDİRİM GELDİ?

Salu günü motorine 59 kuruş indirim yapılacak duyuruldu, ancak bu indirim brent petroldeki hareketlili sonrası iptal edildi. Bununla beraber  çarşamba günü gece yarısından sonra motorine 1 lira 30 kuruşluk indirim yapılacağı açıklandı.  Söz konusu indirim pompa fiyatlarına yansıdı ve 14 ay sonra motorinin litre fiyatı 18 liranın altına gerildi.

BİR İNDİRİM DAHA GELİYOR

Sektör temsilcilerinden elde edilen bilgiye göre motorine yarın (Perşembe günü) gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 50 kuruşluk bir indirim daha bekleniyor. Bu gece yansıyan 1.30 kuruşluk indirimle birlikte iki günde toplam 1.80 kuruşluk bir düşüş yaşanmış olacak. 

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası

İstanbul Anadolu yakasında bir litre benzin fiyatı: 20.30 TL

İstanbul motorin​ (mazot) litre fiyatı Anadolu Yakası'nda: 18,34 TL

İstanbul LPG litre fiyatı Anadolu Yakası'nda: 10,47 TL

İstanbul Avrupa Yakası

İstanbul Avrupa Yakası'nda bir litre benzin fiyatı: 20.35 TL

İstanbul motorin litre fiyatı Avrupa Yakası'nda: 18,40 TL

İstanbul LPG litre fiyatı Avrupa Yakası'nda: 10,50 TL

Ankara

Ankara'da benzin litre fiyatı: 20.71 TL

Ankara'da motorin litre fiyatı: 18,75 TL

Ankara'da LPG litre fiyatı: 10.65 TL

İzmir

İzmir'de benzin litre fiyatı: 20.69 TL

İzmir'de motorin litre fiyatı: 18,83 TL

İzmir'de LPG litre fiyatı: 10,54 TL

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...