14 milyondan fazla kişiyi ilgilendiriyor! O borçlar silinecek! Yapılandırma paketinin detayları belli oldu! Trafik cezası, vergi borçları, para cezaları….
Milyonlarca kişinin beklediği borç yapılandırma paketinde detaylar belli oldu. Peki, borç yapılandırma düzenlemesi şartları neler? Kimlerin borçları silinecek? İşte o detaylar…
Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırma paketi yürürlüğe girdi. Vergi borçlarından trafik cezalarına kadar pek çok borç bu kapsamda yer alıyor. Yapılandırma kapsamında bazı borçlar tamamen silinirken bazı borçlar ise rahat bir ödeme planı ile kapanabilecek. Öğrenim kredisinden köprü ve otoyol geçiş cezalarına kadar geniş bir kapsamda tutulan yapılandırma düzenlemesi ile 14 milyon 600 bin vatandaşın ve 3 milyon 300 bin işletmenin sigorta prim borcu ve genel sağlık sigorta borcu da yapılandırılacak.
HANGİ BORÇLAR SİLİNECEK?
Yapılandırma paketi kapsamında vatandaşlar hangi borçların kapsam dahilinde olduğunu araştırmaya başladı. 31 Aralık 2022 tarihinden önceki 2 bin TL’nin altındaki tüm borçlar yeni düzenleme ile silinecek. Buna ek olarak trafik cezaları, emlak ve taşıtlar vergisi, sigorta prim borçları, öğrenim kredisi, belediyelere olan borçlar, idari para cezaları, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha pek çok farklı borcun bu kapsamda silinmesi veya yapılandırılması öngörülüyor.
YAPILANDIRMA ŞARTLARI NELER?
Yapılandırma kapsamında tarihler büyük önem taşıyor. ATV’de yer alan bir habere göre yapılandırmanın bozulmaması için ilk iki taksitin süresinde ödenmemiş olması ve bir yıl içinde en fazla 3 taksitin azaltılması şartı aranıyor. Bu şartın sağlanması halinde borç yapılandırma yapılabilecek. Öte yandan idari para cezası borçlarında alacaktan yüzde 25 oranında indirim yapılacak. Borçlar 48 aya kadar taksit ile ödenebilecek. Vatandaşlar dilerse borçlarını 12, 24, 36 veya 48 ay taksit le ödeme seçeneklerinden de yararlanabilecekler. İsteğe bağlı sigorta primlerinin ise sigortalılık süresinden sayılması için 12 ay içinde yapılandırma yapılması gerekiyor. Borcu olanların verdiği emeklilik dilekçesi de borcun ödendiği tarihte geçerli sayılacak.
YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Yapılandırma başvurusu için iki yöntem bulunuyor Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresinden ya da vergi dairlerine giderek şahsen doğrudan başvuru yapılması mümkündür. Kredi kartı ya da havale ile ödemeler de yapılabilecek.