1999 sonrası EYT'li olabilir mi? 5 formülle emeklilik hakkına sahip olabilirsiniz
EYT son dakika! EYT düzenlemesinin meclise gelmesine günler kala yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı. EYT’den 1999 öncesinde sigorta girişi olan kişiler yaralanacak ve ilk etapta yaklaşık 1,5 milyon kişi emekli olacak. Buna rağmen, 1999 sonrasında sigorta girişi olan kişiler de bazı şartları sağlamaları halinde düzenlemeden yararlanabilecekler.
EYT yaklaşırken etkileyeceği 4 milyon kişinde merakla yeni düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihi bekliyor. EYT hakkında prim günü sayısı ve tazminat gibi durumların tartışmaları hala sürerken, 1999 sonrası sigorta girişi olanlar EYT kapsamına girebilmenin yollarını arıyor.
1999 SONRASI EYT’Lİ OLABİLİR Mİ?
Sabah’tan Faruk Erdem’in haberine göre, işe giriş tarihini öne çekmek gibi bir durumu olanlar EYT kapsamına girebilir. Ancak, bunun gerçekleşmesi için yasa içinde bu duruma ilişkin yeni bir düzenleme bulunması gerekiyor.
ASKERLİK BORÇLANMASI YAPILABİLİR
Prim günlerini tamamlamamış olanlar genellikle askerlik ve doğum borçlanması ile prim günlerini doldurma yoluna gidiyor. 1999 sonrası sigorta girişi olan kişi borçlanma yolu ile işe giriş tarihini öne çekebilir. 2000 yılının Ocak ayında sigorta girişi yapılmış olan kişi bu tarihten önce askerlik yapmışsa 5 aylık bir borçlanma ile kapsama dâhil olabilir.
KADINLARDA STAJ SONRASI DOĞUM BORÇLANMASI
Kadınların doğum borçlanmaları sigorta girişlerinden sonra yapılabiliyor. Stajın başlangıcı ile normal sigorta başlangıcı arasında doğum yapan kadınların borçlanma halinde işe giriş tarihleri iki yıl geriye gidiyor. 1996’da staj yapan gerçek işe girişi 2000 olan bir kadın eğer bu zaman aralığında doğum yaptıysa sigorta başlangıcı 1998 yılı oluyor.
YIPRANMA PAYI
Yıpranma payı ile de işe giriş günü öne çekilebilir. Yasada belirlenen yıpranma payına sahip olan kişiler belirtilen süre kadar işe girişlerini öne çekebilirler.
AVUKATLIK STAJ SÜRELERİ
Normalde staj süreleri borçlanılamazken, avukatlık stajı olanlar bir yıllık süreyi kullanabiliyor.
HİZMET TESPİT DAVASI
Diğer yandan çalışmış olmasına rağmen sigortası ödenmemiş ya da geç ödenmiş olan kişiler dava açarak haklarına kavuşabilirler.