2015'ten beri en düşük seviye! Emlak piyasası beklemede, konut satışları yüzde 15 geriledi
Pandemi ekonomisinin getirisi olarak yükselen enflasyon ve bununla tetiklenen maliyet artışları son iki yılda konut fiyatlarını rekor seviyelere çekti. Alınan önlemler ve yatırımcıların ev almak yerine farklı enstrümanları değerlendirmesi ev satışlarını düşürdü. Konut satışları 11 aylık dönemde toplam 1.087.349 adetle 2015'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Konut fiyatları yüksek enflasyon ve konut arz sıkıntıları ile rekor seviyelere ulaştı. Emlak piyasasında bozulan fiyatlanma hareketleri alımı düşürdü. Ticaret Bakanlığı'nın online emlak satışlarına düzenleme getirmesi ve yatırımcı tercihlerinin değişmesi hem alımın hem de fiyatların düşmesini sağladı. Uzmanlar konut satışlarının 2023'te yüzde 15 oranında gerileme kaydettiğini ifade ediyorlar.
ATILAN ADIMLAR İŞE YARADI
Ticaret Bakanlığı’nın yeni düzenlemesinde aynı konut için farklı fiyatlarla birden fazla ilan verilemeyeceği bildirildi. Ayrıca, yetkisiz emlakçıların aktivitelerini kontrol altına almak amacıyla yetki belgesi şartları hafifletilecek. Bununla beraber Bakanlığın düzenlemelerine uymayan ilanlara ceza yağacak.
KİRALIK EVE TALEP ARTTI
Konut satışlarının Eylül 2023 itibarıyle düşmeye başlarken kiralık evlere talep yükseldi. Piyasada satılamayan evler ise kiraya verilmeye başlandı. İnternette yapılan aramaların yüzde 48,4'ü kiralık konut için yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan Airbnb düzenlemesiyle de kiraların düşmesi bekleniyor.
SATIŞLAR YÜZDE 15 GERİLEDİ
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş, “Bir Bakışta Konut Piyasası 2023” isimli araştırma raporunda konut yatırımlarını değerlendirdi. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Konut satışları 11 aylık dönemde toplam 1.087.349 adetle 2015'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. Böylece konut satışları 2023'te %15 oranında gerileme kaydetti.
İPOTEKLİ SATIŞLARIN PAYI AZALDI
2023'te görülen gerilemede en dikkat çekici veri, ipotekli satışların toplam satışlar içindeki oranının bugüne kadarki en düşük seviyesi olan %16’ya gerilemesi oldu. 11 aylık dönemde; ilk kez satılan konut adedi 328 bin 299, ipotekli olarak satılan konut adedi 171 bin 706, iş günü başına konut satış adedi ise 4 bin 687 olarak gerçekleşti” dedi.
TÜRKİYE GENELİNDE ORTALAMA BİRİM FİYATI 30 BİN TL
2024'ün önemli konu başlıklarından birinin konut fiyatlarındaki hızlı artış olduğuna işaret eden Maya, “Yıllık nominal konut fiyat artışı %86,5 seviyesinde olurken, yıllık reel konut fiyat artışı %15,6, Türkiye geneli ortalama birim fiyat 30 bin 36 TL/ metrekare olarak gerçekleşti.
TEŞVİKLER KİRA FİYATLARI İÇİN ÖNEMLİ ROL OYNUYOR
2022 itibarıyla konut sahipliği oranı ise %56,7, kiracı oranı%27,2 11 aylık dönemde konut satışlarındaki yıllık azalma da – %14,9 seviyesinde meydana geldi” diye konuştu Göç konusunun konut piyasasında bir diğer önemli veri olduğuna dikkat çeken Maya, “Son altı yılda ortalama 200 bin net göç alındı.
Konut fiyat artışlarının hızlı bir şekilde görüldüğü Antalya ise son iki yılda yaklaşık 85 bin net göç aldı” dedi. 2024'e ilişkin sektör beklentilerini paylaşan Maya, konut kredilerindeki sıkılaşmanın devam etmesi durumunda konut piyasasında yavaşlamanın sürebileceğini ifade etti. Maya,“İlk kez ev satın alacaklara sağlanacak teşvikler kira piyasası üzerindeki baskının hafifletilmesi açısından kritik önem taşıyor" ifadelerini kullandı.