2023 asgari ücret kesintileri ne kadar olacak? İşsizlik ve SGK primi de rakama etki edecek
2023 yılı asgari ücret zammı Türkiye’de çalışan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Zam oranında ülkenin ekonomik durumu, refah payı ve enflasyon belirleyici olacak. Öte yandan SGK primi ve işsizlik sigortası primi gibi kesintiler maaşlara etki edecek. Kesin rakamın belirleneceği toplantıda atılacak adımlar yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol'un bir araya gelmesi ile belirlenecek. İşte asgari ücreti belirleyen tüm maddeler…
Milyonların gözü kulağı Ocak 2023’te uygulamaya geçilecek olan asgari ücret zammında. Asgari geçim ücreti memur maaşlarından emekli maaşlarına kadar hemen hemen herkesin aldığı maaşı ilgilendiriyor. Asgari ücretin belirlenmesinde en önemli parametre enflasyon. Ülkede yükselen enflasyon rakamlarının yanı sıra zammın belirlenmesinde refah payı ve ülkedeki geçim durumu da etkili oluyor. Belirlenen rakamdan SGK primi ve işsizlik sigortası gibi oranlar kesiliyor. Sendika ve işverenlerin beklentileri de zam oranlarının belirlenmesinde önemli etkiye sahip.
EN BÜYÜK BELİRLEYİCİ ENFLASYON
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından tüm dünyada tarihi zirvelere çıkan enflasyon Türkiye’de de ekonominin gündemine oturdu. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65. Geçtiğimiz günlerde açıklanan piyasa katılımcıları anketine göre, enflasyon yüzde 68,06. Enflasyon rakamlarına göre, 7 bin lira ile 9 bin lira arasında rakamlar ifade ediliyor. 2022 yılı içinde enflasyonist ortamın alım gücünü düşürmesi ile asgari geçim ücretine iki kez zam yapıldı.
REFAH PAYI UYGULANACAK
Refah payı da yine enflasyon gibi vatandaşın fiyatlar altında ezilmesine engel olmak adına eklenen bir veri. Temmuz ayında asgari ücrete yüzde 30 oranında bir zam yapıldı. Yılsonu enflasyonunun yüzde 65 olarak gerçekleşmesi halinde asgari geçim ücreti 7 bin 425 liraya çıkabilir. Temmuz ayı oranında bir refah payı eklenirse rakam 8 bin 223 olarak ifade edilebilir.
ÜLKEDEKİ EKONOMİK DURUM
Dünyadaki tüm ülkelerde asgari ücret belirlenirken ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum göz önüne alınır. Büyüme rakamları ve gelecek vadede yaşanması muhtemel olan ekonomik aktivite zamların belirlenmesi hayati önem taşıyor.
SENDİKALAR NE DİYOR?
İşçi ve işveren sendikalarının görüşleri de önem arz ediyor. İşçi temsilcisi Türk-İş asgari ücrette 10-13 bin liraya yakın bir ücret düşünüyor. İşveren temsilcisi TİSK ise 8-8 bin 500 TL arasında bir ücretle toplantının tamamlanmasından yana.
ASGARİ ÜCRETTE YAPILACAK KESİNTİLERE DİKKAT!
Asgari ücret rakamı brüt ve net olarak ikiye ayırılır. Bunun nedeni ise ücret üzerinden yapılan bazı kesintiler. Temmuz ayında yapılan ara zamla beraber asgari ücret 4.253,40 TL’den 5.500,35 TL’ye kadar çıkarıldı. Asgari ücret brüt rakamı olan
6.471,00 TL’den yüzde 14 oranından SGK primi kesiliyor. Kesintiler toplamı ise 970,65 TL. İşsizlik sigortası primi ise yüzde 1 oranında. Kesintiler toplamında ortaya çıkan rakam şu an asgari geçim ücreti olarak uygulanıyor.