Tgrt Haber

2024'ün odağında TL var! Gelecek yılın en gözde yatırımı Türk Lirası olacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
25 Aralık 2023 12:00 - Güncelleme : 25 Aralık 2023 12:34
2024'ün odağında TL var! Gelecek yılın en gözde yatırımı Türk Lirası olacak

Ekonomi yönetiminin odak noktası TL oldu. Seçimlerin ardından liranın değer kazanması için atılacak adımların sinyalleri sık sık verildi. Türk Lirasının oyuna geri dönmesi sağlanırken TL varlıklar da yatırımcının radarına girdi. 2024 yılının gözde yatırımı Türk Lirası mı olacak?

Tgrthaber.com.tr/ Ekonomi servisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Türk Lirasının değer kaybettiği günler geride kaldı’ sözleri 2024 yılında izlenecek yol haritası için önemli ipuçları verdi. Para politikalarının değişmesiyle TL mevduat faizler yüzde 50’yi geçti. Yabancı yatırımcı ise tahvil alımlarını sıklaştırdı. Yabancı kurumlar da TL varlıklarına olan ilginin artacağı yönünde görüş bildiriyor. 

EKONOMİ YÖNETİMİNDEN TL VURGUSU

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Baş ekonomisti ve GoldmanSachs'ın kıdemli ekonomisti Robin Brooks'un olumlu mesajlar veren TL analizi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​ tarafından paylaşıldı. Analizde "Türkiye, Türk Lirası​ açısından olumlu olacak çok keskin bir cari denge ayarlamasının tam ortasında" yorumu yapıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan​, "Dezenflasyon programımız çok büyük ihtimalle TL'de reel bir değerlemeye sebep olabilir, TL'nin reel olarak değer kaybettiği süreç sona gelmiştir" sözlerini kullandı. Türk Lirası’nın değerine yönelik bu sözleri destekleyen bir başka açıklama ise Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan geldi. Erkan İstanbul Sanayi Odası Meslek Komiteleri Toplantısı’da “TL’ye geçiş zamanı geldi” sözlerini kullandı.

2024'ün odağında TL var! Gelecek yılın en gözde yatırımı Türk Lirası olacak

YABANCIDAN TAHVİL ATAĞI

Ekonominin zirvesinden gelen seslerin yanı sıra yabancı yatırımcılar son yıllarda terk ettikleri TL varlıklarına geri dönmeye başladılar. Yerel para cinsi tahvil piyasası kasım ayında yabancı akınına uğradı. Bloomberg'te yer alan habere göre, Merkez Bankası'nın  10 yıllık tahvil ihalesine 38,2 milyar TL  talep geldiği ifade ediliyor. Yabancıların tahvillere olan ilgisi en büyük nedenlerinden biri faizlerin yükselmesi. İki yıllık devlet tahvil faizleri  37,39 olarak görülüyor.

2024’ÜN GÖZDESİ TL MEVDUAT OLABİLİR

Benzer bir tablo mevduat faizlerinde de kendini gösterdi. Liralaşma ve Kur Korumalı Mevduattan çıkış için atılan adımlar kapsamında TL mevduat yatırımcı gözünde değer kazanmaya başladı. TL mevduat faizleri 2021 Ocak’ta yüzde 7 seviyelerine kadar gerilerken Aralık 2023’te yüzde 49.33’e kadar çıktı. Geçtiğimiz hafta  3 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri yüzde 52.17'ye kadar yükseldi.

KKM’den çıkışlar 3 ayda 569 milyar TL'ye ulaşırken son iki yıldır borsaya yoğun ilgi gösteren yerli yatırımcının risksiz getirisi olan TL mevduata yönelmesi bekleniyor. Merkez Bankas’nın son yaptığı 500 baz puanlık faiz​ artışı ile TL mevduat faizleri 2003 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.

2024'ün odağında TL var! Gelecek yılın en gözde yatırımı Türk Lirası olacak

REEL EFEKTİF DÖVİZ KURUNDA DALGALI SEYİR

Öte yandan seçim sonrasında reel efektif döviz kuru da hareketli bir grafik çizdi. Haziran'da reel efektif döviz kuru 59,77 olarak tüm zamanların en düşük seviyesini gördü. Bu oran temmuz ayında 48,70, Ağustos'ta 52,50 olarak kaydedildi. Reel efektif döviz kuru Ekim'de 55,90 seviyesine çıkarken kasım ayında 55,04'e geriledi.

TL CARRY TRADE İŞLEMLERİ İÇİN GERİ DÖNDÜ

Almanya merkezli Deutsche Bank, küresel piyasalarda trilyon doların üzerine çıkan carry trade işlemleri için TL’nin için zeminin yeniden uygun hale geldiğini ifade eden bir not yayımladı. Notta Merkez Bankası’nın net rezervlerindeki  artışın ve dolar/TL’deki seyrin girişleri hızlandırdığı bilgisi paylaşıldı.  ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs da eylül ayında "Türkiye yeniden oyuna dahil oluyor" başlıklı raporunda Türkiye’nin pozitif reel faize geçmesiyle TL carry trade işlemlerinin yeniden mümkün olabileceği ifade edildi. 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...