Tgrt Haber

3 tarihe dikkat! EYT'den emekli olan kaç lira alacak? Maaş hesabında kritik detay

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
29 Aralık 2022 11:57 - Güncelleme : 29 Aralık 2022 19:55

Yılbaşından bu yana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yoğun mesai harcadığı milyonlarca kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemesi açıklandı. Yıllardır devam eden mağduriyetler 2023 yılı itibari ile son bulacak. Öte yandan yasa kapsamında emekli olacak olan kişilerin 2023 yılında alacakları emekli maaşlarında prim ödemeleri ve sigorta başlangıç tarihleri önemli olacak. Bağ-Kur, emekli sandığı ve SSK’lıların emekli aylıkları hesaplanırken 1999 öncesi, 1999-2008 arası ve 2008 sonrası tarihleri dikkate alınıyor. Uzmanlar ise taban maaşlarına seyyanen bir zam yapılacağını ifade ediyor.

Yeni yılda EYT​ düzenlemesi ile milyonlarca kişi emekli olacak. Son zamanlarda düzenleme ile ilgili en fazla merak edilen ve tartışılan konu yaş şartı​ olup olmayacağı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan​ ise düzenleme kapsamında yaş şartının olmayacağını açıkladı. Erdoğan, "Yaş şartı aranmadan yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımızın daha emekli olma hakkına kavuşmasını sağlayan emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili düzenleme ülkemize, milletimize, hak sahiplerine ve ailelerine hayırlı olsun." sözleri ile milyonların beklediği haberi verdi. Erdoğan "Yaş şartı olmadan emekliliğe imkân sağlayan düzenleme, eski sistemdeki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli" dedi. Bu sözlerin ardından emekli olmaya hak kazananların emekli maaşlarında yapılacak düzenleme merak edilemeye başlandı. 

EMEKLİ MAAŞ HESABI 3 FARKLI DÖNEME GÖRE HESAPLANIYOR

EYT düzenlemesinde kritik tarih 8 Eylül 1999. Bu tarihten önce uzun dönem sigorta girişi yapılanlar düzenlemenden yararlanmaya hak kazandı. Kadınlarda 5 bin prim günü erkeklerde ise 5 bin 400 prim gününü tamamlama şartı bulunuyor. Öte yandan emekli maaşları 3 farklı döneme göre hesaplanıyor. 1999 öncesi, 1999-2008 arası ve 2008 sonrası tarihleri maaş hesaplamalarında göz önüne alınıyor. 

EMEKLİ MAAŞLARINA YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK?

Tüm emeklilere yapılacak olan zam oranı 3 Ocak’ta açıklanacak olan aralık ayı enflasyonuna göre belirlenecek. Emekliler Derneği yaptığı açıklamalarla asgari ücrete yapılan yüzde 54’lük oran ile benzer bir artış yapılmasını istediklerini ifade etti. Şu an en düşük emekli maaşı​ 3 bin 500 TL olarak hesaplanıyor. Kulislerde emekliye yüzde 42,85 oranında bir zam yapılarak en düşük aylığın 5 bin TL’ye çıkarılacağının konuşulduğu iddia ediliyor. Zam oranına refah payının eklenmesi bekleniyor. 

“5 BİN LİRAYA ÇIKMASINI BEKLİYORUZ”

Öte yandan Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz konuya dair detayları TGRT Haber ekranlarında açılayarak  şunları kaydetti: Emekli maaşlarının kendi içlerinde hesaplanma yöntemleri var. SSK’da emekli sandığında, Bağ-Kur’da. SSK’da olanlarda yine 3 dönemi baz alıyoruz. 1999 öncesi, 1999-2008 arası ve 2008 sonrası. Burada aylık bağlama oranları 3 dönemde de hesaplanıyor. Keza yine 2008’de kalkınmada büyüme gelişmişlik kat sayısının yüzde 30’luk payı ile orantılı bir hesaplama oluyor. 

Asgari ücretle çalışan bir işçinin eline geçebilecek emekli maaşı hakkında konuşan Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: Taban aylık dediğimiz bir uygulamamız var. O da en düşük 3.500 lira olacaktır, o da bu yıl için öyle. Önümüzdeki yıl için buna seyyanen bir zam yapılmasına yönelik Sayın Bakanımız tüyolar vermişti.  Rakamın 4.500 ya da 5 bin liraya çıkacağını düşünüyorum.

Buradaki aylık bağlanma oranları üzerinden hesaplama yapıldığı takdirde 2 bin 907 lira normal standartlarda ama taban aylık uygulamasından dolayı geçmiş dönemde 2 bin 500 liraya yükseldi. Sonrasında da 3 bin 500 liraya yükseldi. Şu an için taban aylığımız 3 bin 500 lira. Sizin ne kadar çok priminiz varsa ne kadar çok sigorta primi üzerinden esas kazancınız mevcutsa onun üzerinden de maaşınızı müspet anlamda artışlar sağlanıyor.   

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1608370478099435520

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...