30 yılı aşkın hizmeti olan Danıştay kararını beklesin
Emekli ikramiyesinin 30 yıllık sürenin tamamı üzerinden ödenmesine yönelik karar, Danıştay'ı bekliyor.
Ancak hem ek yük getireceği hem de SGK'nın hummalı bir çalışma yapması gerekeceği için kararın çıkması zor gözüküyor.
Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin geçmişte 30 yılın üzeri hizmetleri olan kişilerin emekli ikramiyesinin hizmet süresinin tamamı dikkate alınarak ödenmesine yönelik kararı pek çok emekli tarafından sevinçle karşılandı. Ancak ne yazık ki bu karar emeklilere 30 yılın üzerindeki süreler için ikramiye ödenmesi işlemini hemen başlatabilecek nitelikte değil. Bu kararın Danıştay tarafından onanması ve SGK’nın işlemlere başlaması için bazı düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Ancak karar Danıştay tarafından onaylanabilir nitelikte görünmüyor.
İPTAL GEÇMİŞİ KAPSAR MI?
Bahse konu davada 2012'de kendi isteğiyle emekliye ayrılan bir kişinin 7 Ocak 2015'te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda iptal edilen hükümden yararlandırılmasına karar verilmiş durumda. Anayasa Mahkemesi ilgili maddedeki “verilecek emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmaz” ibaresini 7 Ocak tarihli kararıyla iptal ettiği için emekli olunan tarihte kişiye emekli ikramiyesi 30 yıl üzerinden ödenmiş. Davacı da hükmün iptal edilmesi nedeniyle 30 yılın üzerindeki hizmetlerine karşılık olarak ikramiyesini de talep etmiştir.
Düzenleme yapılmalı
ANAYASA Mahkemesi'nin iptal kararı öncesinde emekli olmuş ve 30 yılı aşkın çalışması olan kişilerin ikramiye alabilmeleri için SGK’nın düzenleme yapması gerekecektir. Bu kişiler SGK’ya başvurduklarında SGK ret cevabı veriyor ve mahkemeye başvuruyorlar. Mahkemelerden ilki sonuçlandı ve karar olumlu. Ancak temyiz süreci devam ediyor. Süreç sonunda karar onaylanırsa SGK’nın konuyla ilgili bir prosedür belirlemesi ve ikramiyeleri hesaplaması gerekecektir.
Eşitsizlik gerekçe olabilir
Karar hem devlet kasasından bir para çıkmasına neden olacak olması, hem de SGK’nın hummalı bir çalışma yapması gerekeceği için emeklileri sevindirecek bir kararın çıkması düşük olasılık. Bu konudaki tek haklı gerekçe emekliler arasındaki eşitsizlik olabilir. Sadece daha önceki bir tarihte emekli olduğu için daha düşük emekli ikramiyesi alınmış olması kararın Danıştay tarafından onaylanması için haklı bir gerekçe oluşturabilir. Fakat Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının gerekçesinde ikramiyenin lütuf niteliğinde olduğu ve devletin bunu genişletme veya daraltma hakkının bulunduğuna yönelik değerlendirme söz konusuydu. Bu nedenle Danıştay’ın bu görüşten hareketle kararı onaylamaması da mümkün.
İadeler hangi şirketlerden alınabilir?
Türkiye'deki abonelerden alınan haksız ücretin iadesinin alınabileceği doğalgaz dağıtım şirketleri belirlendi.
İŞTE O ŞİRKETLER...
Yapılan araştırma sonucuna göre, iade ücretlerinin alınabileceği dağıtım şirketleri şöyle sıralandı: Enerya Gaz Dağıtım, Enerya Antalya Gaz Dağıtım, Enerya Aydın Gaz Dağıtım, Enerya Denizli Gaz Dağıtım, Diyarbakır Doğalgaz Dağıtım, Enerya Ereğli Gaz Dağıtım, Enerya Erzincan Gaz Dağıtım, Enerya Kapadokya Gaz Dağıtım, Enerya Karaman Gaz Dağıtım, Enerya Konya Gaz Dağıtım, Kayseri Doğalgaz Dağıtım, Bursa Şehiriçi Doğalgaz Dağıtım, POLGAZ Dağıtım, Sürmeli Doğalgaz Dağıtım, KARGAZ Doğalgaz Dağıtım, Çorum Doğalgaz Dağıtım.