3600 ek gösterge tamam sırada EYT var: 5 adımlı rota
Hükümet ile Memur-Sen arasında yılbaşından beri devam eden 3600 ek gösterge düzenlenmesi tamamlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, düzenlemeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunacak. 3600 ek göstergede gerçekleştirilen düzenlemenin ardından sıra 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a geldi. EYT için hükümet yetkilileri 5 adımlı bir rota çizdi.
Milyonlarca memur ve yüz binlerce memur emeklisini ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesi tamamlandı. Düzenleme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulacak.
Hükümet ile Memur-Sen'in taraf olduğu 3600 Ek Gösterge Komisyonu, ilk toplantısını 16 Şubat'ta, ikinci toplantısını ise 16 Mart'ta yapmıştı.
3600 ek göstergede çözümün ardından hükümet 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar' için harekete geçti.
Temmuz zammı döneminin yaklaşması ile hız kazanan çalışmalarda 5 adım belirlendi ve buna göre bir rota oluşturuldu.
BÜTÇEYE YÜK GETİRMEYECEK
Hükümet, ekonomiye zorlayıcı bir yük getirmeyecek, sosyal faydası olacak kademeli bir model oluşturmak istiyor.
EYT için çizilen 5 adımlı rotada, kimlerin yararlanacağı, emeklilik için şartlar, mali boyut, uygulama usulleri ve Meclis çalışmaları bulunuyor.
1. ADIM: DÜZENLEMEDEN KİMLER YARARLANACAK
Yasanın çerçevesi oluşturulurken öncelikle kapsam belirlenecek. Böylece kimlerin hak sahibi olacağının tespiti yapılacak.
Bu sayede yasa çıkar çıkmaz hemen emeklilik hakkı kazanacakların sayısı da ortaya çıkmış olacak.
EYT'li grubu 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalılar oluşturuyor.
Bu tarihten önce sigortalı olanlar için yaş dışında erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl sigortalılık süresi şartı var.
Ancak bu tarihten önce Emekli Sandığı'na girmiş ya da Bağ-Kur'lu olmuş EYT'liler de mevcut.
Bu tarihten önce SSK'lı olmuş şu anda memur olanlar, primi eksik bulunanlar, farklı kurumlardan prim biriktirenler de bulunuyor.
Bütün bunların hepsi ayrı ayrı değerlendirilecek.
2. ADIM: EMEKLİLİK İÇİN ŞARTLARININ TESPİTİ
Kapsamın belirlenmesinden sonra emeklilik şartlarının da tespit edilmesi gerekiyor.
Primini ve yılını dolduranların başka şarta bakılmaksızın emekli edilmeleri şeklinde bir öneri bulunurken, burada farklı kurumlarda çalışmış (memur, esnaf, Bağ-Kur gibi) kişilerin hangi statüde emekli olacaklarının da tespiti gerekiyor.
Burada belli bir yaşın üstünde olanlara emeklilik verilmesi gibi bir formül de konuşulurken, kademeli olarak emeklilik hakkının verilmesi de söz konusu olabilecek.
3. ADIM: DÜZENLEMENİN MALİ BOYUT
Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın sayısı belirlendikten sonra kaç kişinin emekli olabileceği ve kaç lira maaş alacağı hesaplanarak konunun mali boyutu da ortaya çıkarılacak.
4. ADIM: UYGULAMA USULLERİNİN BELİRLENMESİ
Bu aşamada uygulamayla ilgili kısımların da tespit edilmesi gerekiyor. Yani hak sahiplerinin belirlenmesi, onların emeklilik işlemlerinin usul ve esaslarının tespit edilmesi önem kazanıyor.
5. ADIM: DÜZENLEMENİN MECLİS’E SUNULMASI
Bütün çalışmalar tamamlandıktan sonra uygulamanın başlayabilmesi için yasal çalışmanın da yapılması, bir taslak metnin oluşturulması ve bunun TBMM gündemine gelmesi gerekiyor.
Bir gecede çıkan yasa bir gecede tekrar eski haline döner diye düşünüyorum. Milletvekilleri kendi maaş zamlarına nasıl 3-5 dakikada karar verip onaydan geçirebiliyor da ve bütçe yük olmuyorsa bu yasada çıkabilir diye düşünüyorum
2000 öncesi girişli çıraklık öğrencisi SSK girişleri dahil edilmeli. Çalışma hayatına erken başlamış yorulmuş sisteme dahil edilmesi gerekir Düşünüyorum